Nieuw fuifbeleid moet chaos vermijden

VRASENE. De KLJ van Vrasene heeft zich samen met de politie en de gemeente voorbereid om haar jaarlijkse zomerfuif niet in dezelfde chaos als vorig jaar te laten eindigen. De vierde Monsterparty vindt morgen, zaterdag, plaats in de Haagstraat als onderdeel van het jaarlijkse feestweekend van de jeugdbeweging. Met een geslaagde editie hopen de leden van de KLJ de nare herinneringen aan de vorige fuif te verdrijven.

Na klachten van buren over geluidsoverlast en foutgeparkeerde wagens werd de Monsterparty toen gestaakt om 1 uur "s nachts. "Er was amper samenwerking tussen de organisator en de politie, waardoor slechte communicatie ontstond. De rest is geschiedenis", blikken Jonas Rasschaert en Kim De Waele van de KLJ terug.

Naar aanleiding van de commotie stapten de leden naar de politie en de burgemeester om een beter fuifbeleid te bepleiten. Onder impuls van de KLJ is dat er gekomen. "Voorafgaand aan elke fuif in onze gemeente is er voortaan een vergadering tussen de organisatoren, de gemeente en de hulpdiensten", vertellen schepen van Jeugd Katrien Claus (CD&V) en de gemeentelijke preventieambtenaar Yves D'Eer. "Vervolgens worden de omwonenden met een brief geïnformeerd. Daarin staat het gsm-nummer van de organisator, zodat de bewoners bij klachten hem rechtstreeks kunnen aanspreken - en niet eerst de politie." Als extra maatregel huurt de KLJ een professionele bewakingsfirma in. Rond het terrein wordt een parkeerverbod ingevoerd. De bezoekers kunnen hun auto kwijt op een ruime parking in de buurt. Het vernieuwde fuifbeleid werd voor het eerst uitgetest in maart dit jaar, ook op een fuif van de KLJ. "We ontvingen toen geen enkele klacht", glunderen Rasschaert en De Waele.  De KLJ verwacht duizend fuifgangers voor haar Monsterparty morgenavond.