Officiële opening volkstuintjes en wijkcomposteerplaats

SINT-NIKLAAS. De buurt van de Kolenventerstraat krijgt z’n eigen volkstuintjes op een perceel grond dat al jaren lag te verkommeren. De stad heeft er 10 volkstuintjes gecreëerd, met een oppervlakte tussen 53 en 63m². De Koning Boudewijnstichting steunt het initiatief en beloonde het project met een subsidie in het kader van de Buiten Gewone Buurt-actie. Het buurtwerk en de milieudienst vonden elkaar in dit project waardoor er uiteindelijk ook een wijkcomposteerruimte zijn stek vond op de site. De volkstuintjes brengen heel wat leven in de brouwerij. Er is via de Kolenventerstraat heel wat passage en we merken dat passanten en buurtbewoners het initiatief enorm appreciëren. Mensen komen een praatje maken, geven tips, buren helpen de meestal beginnende tuinders met wat materiaal, … Er is bewust gekozen voor een mix. De huurders zijn mensen uit het Peter Benoitpark en het Brugsken. Zowel mannen als vrouwen toonden interesse om een tuintje te huren.

Een deel van het terrein is ingericht als wijkcomposteerplaats. Hier kunnen de tuinders terecht met hun tuin-, groenten- en fruitafval. De tuinders worden ingeleid in de wereld van het composteren door de compostmeesters. Welke materiaal en hoe moet het in de compostbakken worden verzameld? Wanneer en hoe kan de compost gebruikt worden? Door het organisch materiaal te verwerken tot compost wordt de natuurlijke cirkel gesloten. De tuinders dienen een minimum aan meststoffen te gebruiken. Compost is immers de beste en natuurlijkste bodemverbeteraar en meststof. De compostmeesters en de milieudienst zullen toekijken of alles gebeurt volgens de regels van de composteerkunst.

De volkstuintjes worden deze middag (zaterdag 28 juli ) om 14 uur officieel geopend door door burgemeester Freddy Willockx en schepen Sofie Heyrman. Aansluitend is er het jaarlijkse buurtfeest in het Peter Benoitpark met om 15 uur de officiële opening van de vernieuwde petanquebanen en barbecue.