Petitie tegen aanleg natuurgebied

KALLO. De inrichting van een natuurgebied in de Gasthuisstraat in Kallo maakt de inwoners ongerust. Zij vrezen voor het voortbestaan van hun bedrijf en de bouw van de dijk rondom het gebied. Eerstdaags beginnen het openbaar onderzoek en een petitieactie. Voor de havenuitbreiding werd al heel wat landbouw- en natuurgebied opgeofferd. Boerderijen zijn opgedoekt, goede landbouwgrond ondergespoten. Nu komt er protest tegen de inrichting van vijftig hectaren natuurgebied. "Ik schrok toen ik voor het eerst van de plannen hoorde. Onder het nieuwe natuurgebied valt ongeveer 7 hectaren van mijn grond", vertelt landbouwer Stanny Verhaert. "Voor een fokveebedrijf is het noodzakelijk dat gronden direct in de omgeving beschikbaar zijn. Zoals de zaken er nu voorstaan, kom ik zwaar in de problemen. Zelfs mijn opslagruimte voor maïs raak ik kwijt. Een onteigening met de bijhorende centen zegt me weinig. Het gaat immers om het voortbestaan van mijn levenswerk."

Ook andere bewoners zijn onaangenaam verrast. De overheid heeft hen niet geïnformeerd over de concrete plannen, het openbaar onderzoek was nog niet geafficheerd. Inge Voet en Tom Van de Vijver en hun kinderen Viktor en Louis wonen sinds december in de Gasthuisstraat. "Wij hebben twee jaar moeten wachten op een bouwvergunning en nu blijkt plots dat we een dijk van zes meter hoog voor onze voordeur krijgen", vertellen zij.

"We kwamen hier wonen voor het ongestoorde uitzicht over weiden, boomgaarden en polder. Die metershoge dijk dreigt dat allemaal te verbrodden. En dan te bedenken dat er twee nieuwe verkavelingen komen in Kallo. Het schooltje breidt uit en de kinderen komen hier vaak wandelen om met de polder en zijn bewoners nader kennis te maken. De herinrichtingsplannen voor een natuurgebied dreigen een uniek zicht weg te nemen."

De eigenaar van een boomgaard wist evenmin dat zijn bomen allicht moeten verdwijnen. Recent plantte hij zelfs nieuwe stammen aan. "De geheimzinnigheid rond dit dossier zit ons dwars", zeggen de inwoners van Kallo.

"Niemand heeft ons uitleg gegeven over die dijk die bijna een kilometer lang wordt en het uitzicht op een fraai landschap ontneemt. De weggetjes die men aanlegt, dienen alleen als pad om de elektriciteitspylonen te kunnen onderhouden. Wij willen iedereen ervan bewust maken dat dit een opmerkelijke verandering van het typische landschap zal opleveren. Een laatste stukje unieke polder dreigt te verdwijnen." (HV)