60 jaar Koninklijke Temse Watersport Vereniging

Image
Zittend v.l.n.r. de 89-jarige pionier (nog steeds bestuurslid) Albert Van Wauwe, voorzitter Emiel Somers en burgemeester Luc De Ryck; staande: feestcommissaris Marleen Mys, gemeentesecretaris Luc Verhulst, secretaris Jan Verstraeten, havenmeester Marcel Moordtgat, bestuurslid Willy Heyman en penningmeester Kristel Ketels.
TEMSE. De verhuizing van de Koninklijke Temse Watersport Vereniging naar De Zaat in 2007 viel samen met haar 60ste verjaardag. Het diamanten jubileum werd gevierd op zaterdag 22 september in haar gloednieuw clubhuis ‘t Kompas. In aanwezigheid van een 100-tal genodigden belichtte voorzitter Emiel Somers de historiek van de club. Hij bracht hulde aan de twee overlevende pioniers van de eerste generatie: Albert Van Wauwe (die nog altijd deel uitmaakt van het bestuur) en Leon Van der Vieren, beiden 89 jaar oud. Namens het gemeentebestuur sprak burgemeester Luc De Ryck de feestrede uit. Hij weidde uit over de twee dossiers die momenteel Temse hertekenen en opwaarderen, en die belangstelling wekken vanuit het hele Vlaamse land: De Zaat en het project-tweede Scheldebrug. Hij ging nader in op de samenwerking met de jubilerende club en onderstreepte dat de uitgewerkte oplossing de ideale oplossing vormt voor alle betrokken partijen.

Historiek
Eén van de constanten in het sport- en ontspanningsleven van Temse is een watersportvereniging. Al voor Wereldoorlog I was een pagaai- en zeilclub op de kaai gevestigd, met als lokaal café Zeedijk. De talrijke overwinningen werden geregeld met champagne gevierd, vandaar dat de club in de volksmond de naam champagneclub kreeg toebedeeld. Wereldoorlog I  legde de clubactiviteiten lam. Na de oorlog ging een nieuwe pagaai-, roei-, zeil- en yachtclub van start onder de naam De Scheldelust, met als clublokaal hotel Scaldis, nadien hotel Belle Vue en later het clubhuis van de Nautic Club in de Espolder. De oorlog betekende het einde van De Scheldelust.
In 1947 lag een nieuwe generatie aan de basis van de Koninklijke Temse Watersport Vereniging, met als historische figuur Gaby Wauters. De club was oorspronkelijk gevestigd op de rand van de toenmalige terreinen van de Boelwerf, maar moest ingevolge uitbreiding van de scheepswerf begin jaren ’50 verhuizen. Zij kreeg een vaste stek stroomafwaarts de Scheldebrug, waar zij voor een heel eigen accommodatie zorgde en uitgroeide tot één van de toonaangevende clubs in Vlaanderen. Door het project-tweede Scheldebrug is zij teruggekeerd naar De Zaat: haar clubhuis staat nagenoeg op precies dezelfde plaats als waar de club in 1947 begon. Haar hele infrastructuur is gloednieuw: clubhuis + loods + 4 aanlegsteigers met een aanmeerlengte van 500 m.