Europese studiedagen leiden naar Temse

Image
De deelnemers aan het seminarie, met vooraan zittend o.a. Annick Vercauteren (bestuurder EUROMF), Bruno Machiels, burgemeester Luc De Ryck en Leon Vincke
‘Levenslang leren’ is één van de leidende principes voor onderwijs en vorming in Europa. De studiedagen richten zich vooral naar deelnemers uit de nieuwe Europese lidstaten, die actief zijn in de sectoren tewerkstelling, gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, sociale huisvesting, vorming en welzijn – en deelnemers uit West-Europa met ervaringsdeskundigheid, die wensen samen te werken. In het weekend van 28-30 september organiseerde EUROMF (Europe Middle Field) – met de steun van de Europese Commissie en EZA – een seminarie dat de situatie in Europa en Vlaanderen onder de loep nam. Voor de deelnemers uit de nieuwe Europese lidstaten was het vooral een kennismaking met de Westerse inzichten en concrete vormings- en opleidingsinitiatieven.

Voor het seminarie schreven een 20-tal deelnemers in, afkomstig van 9 landen: België, Frankrijk, Hungarije, Litauwen, Letland, Roemenië, Slovakije, Tsjechië en Nederland. De organisatie werd geleid door de Waaslanders Bruno Machiels (opdrachthouder) en Leon Vincke (voorzitter). In het programma kwam het Waasland nadrukkelijk aan bod, met o.a. een bezoek aan Syntra en de banenmarkt in de Stadsfeestzalen in Sint-Niklaas. Jo De Cuyper, onderwijsdeskundige ACW, belichtte het thema ‘Levenslang leren in Vlaanderen’. Op zaterdag 29 september stond Temse centraal. In de voormiddag werd een bezoek gebracht aan de Academie en Vaktekenschool, waar de delegatie werd rondgeleid door directeur Philip Boël. In de late namiddag werden zij door burgemeester Luc De Ryck ontvangen en rondgeleid in AC De Zaat. Het thema ‘Wat na de Boelwerf?’ kwam daarbij nadrukkelijk aan bod.