Echte camera in strijd tegen overlast aan bib

KRUIBEKE. Rondhangende jongeren terroriseren de bezoekers van de bibliotheek in Kruibeke. Het gemeentebestuur ziet geen andere oplossing dan de nepcamera te vervangen door een exemplaar dat wél registreert. "Onze ontleners voelen zich onveilig", ervaart het bibpersoneel. Hilde Van de moortel en Els Heirbaut getuigen vanachter hun balie: "De jongeren belemmeren de toegang en gaan pas opzij als de bezoekers daar expliciet om vragen. Ze maken obscene gebaren en veroorzaken lawaai als we 's avonds vergaderen.".

De jonge amokmakers voelen zich vogelvrij, omdat de sociale controle beperkt is rond de bibliotheek. De boekentempel ligt dan wel naast het gemeentehuis, maar de weg erheen is een afgelegen gaanderij, die tevens wordt gebruikt als doorsteek van het kerkplein naar de Brouwerijstraat. Het gemeentebestuur heeft er al een bewakingscamera gehangen met het vizier op de ingang, in de hoop de overlast in te dammen, maar de jongeren weten intussen dat het om speelgoed gaat. Vandaar dat het schepencollege er een échte camera wil installeren.

Vreemd in het verhaal is dat burgemeester Antoine Denert (DENERT) de daders van de pesterijen beweert te kennen. Ze maken volgens hem deel uit van een tienkoppige harde kern, die ook overlast veroorzaakt rond de nachtwinkel op het kerkplein. "Ik heb ze al aangesproken, maar ze gedragen zich heel arrogant en agressief. Sommigen onder hen zijn zelfs al voor de rechter verschenen. Dan zijn ze poeslief", weet hij. Denert verdenkt de pesters er eveneens van dat ze geregeld lelijk huishouden in het park Hof in de Kerckhoek. "De ravage is er enorm: boompjes geknakt, de zitbanken bespoten met graffiti, wegwijzers vernield, verlichtingspalen beschadigd, en ga zo maar door."

Bij de politie heeft er nog geen enkele bibbezoeker een proces-verbaal laten openstellen tegen de belhamels, maar het personeel en de burgemeester krijgen meermaals klachten. Die zullen alleen maar in aantal toenemen, aldus Denert, zodra het winteruur van kracht is en het vroeger donker wordt. Met de plaatsing van de camera"s is er dus haast gemoeid.

Bovendien moet het ook gedaan zijn met het sluikstorten. "Elke dag moet een poetsploeg langskomen om de pakjes friet en halve pizza's op te ruimen. De jongeren geven zelfs over op de trappen. Echt niet aangenaam", vertelt het personeel. "De vele bezoekers mogen niet de dupe worden van het gedrag van enkelen."

Bewakingscamera's op openbare plaatsen zijn in Kruibeke nog niet echt ingeburgerd. Aan de sporthal De Dulpop in Bazel bleek de installatie ervan al eerder noodzakelijk. (HV)