Vredesgenootschap Axis heeft jongerenafdeling

ImageBEVEREN. In het kasteel Cortewalle kon kennis gemaakt worden met AXIS-Jong, een nieuwe afdeling van AXIS-vredesgenootschap Beveren dat in maart 2004 werd opgericht bij besluit van het college van burgemeester en schepenen. AXIS –Jong heeft een eigen stuurgroep, bestaande uit jonge mensen die zich willen inzetten voor Vrede en Welzijn van iedereen. Verwacht wordt dat zij eigen vredesaccenten leggen ten voordele van zowel de aankomende als de huidige samenleving. Zij moeten tevens de opvolging verzekeren van de oudere generatie.

 

Het genootschap AXIS zat eigenlijk in de schoot van de dienst feestelijkheden. AXIS stond immers in voor het organiseren van plechtigheden zoals de herdenking van de Beverse gefusilleerden (maart), V-Day of de herdenking einde Wereldoorlog II (mei), de hulde aan het Brits monument in Doel (juli), de viering van de Nationale Feestdag (juli), de Bevrijdingsherdenking Kallo (September), de 11 novemberviering in alle deelgemeenten, de viering van Koningsdag (15 november) en het inrichten en organiseren van bijzondere jubilea van herdenkingen.

 

AXIS is een Latijns woord dat betekent: "as waarom iets draait". De as of de kern waar bij AXIS alles om draait is “de vredesboodschap blijven uitdragen”. De leden willen dus de vredesgedachte koesteren. Maar bij AXIS willen ze ook de herinnering levend houden van de offers die tijdens de wereldoorlogen werden gebracht en het instandhouden van de bestaande oorlogsmonumenten in Groot-Beveren. Een doelstelling is het ook om in de gemeente, plechtigheden, vieringen en herdenkingen te organiseren. AXIS werkt ook samen met alle Beverse Vaderlandslievende verenigingen. Het beheert de oorlogsarchieven die werden overgedragen aan het gemeentebestuur door personen of verenigingen. Wanneer nu een jongerenafdeling werd opgericht, dan is dat volgens de doelstelling rond de maatschappelijke opdracht: "met het oog op de wereldvrede meewerken aan de opvoeding van de komende generaties."

 

Image
voorzitter Wilfried Lauwers
AXIS –Vredesgenootschap Beveren is een beweging zonder politiek engagement of doelstelling. Er is ook geen lidgeld te betalen. De leden verbinden zich er wel toe om zoveel mogelijk de door AXIS ingerichte activiteiten bij te wonen. De voorzitter van AXIS is ereschepen Wilfried Lauwers en secretaris Roland Van Goethem. Bij de erevoorzitters horen burgemeester Marc Van de Vijver en, ereburgemeester François Smet. Bij de ereleden  staan de Poolse namen van Colonel Wieslaw Tolarczyk, Pools militair attaché Colonel Wojciech Stankiewicz en Cseslaw Kajpus, Kapitein oud-strijder van de 1ste Poolse Pantserdivisie. (Rolf Duchamps)