Gemeente Beveren schaft huisvuilbelasting af

BEVEREN. In de gemeenteraadszitting van 18 december werden een aantal belastingen opnieuw vastgesteld. Dat betekent zowel goed als minder goed nieuws voor Beverenaars. Minder goed nieuws is dat de gemeente genoodzaakt was om het zogenaamde "derde betaler-systeem" af te gelasten. Hierdoor moeten inwoners voortaan zelf hun saneringsbijdrage aan drinkwatermaatschappij VMW  betalen. Goed nieuws is dan weer dat de personenbelasting ook in 2008 ongewijzigd blijft, dat de huisvuilbelasting wordt afgeschaft en dat een aantal nieuwe premies in het leven zijn geroepen.

 

Het percentage van de aanvullende personenbelasting blijft met 4% het laagste percentage van de provincie. Ook het percentage op de onroerende voorheffing verandert niet. Dit bedrag wordt vastgesteld op 1 200 opcentiemen. Personen ouder dan 60 jaar met 1 eigendom met een KI tot 744 euro (niet geïndexeerd), krijgen een teruggave van 175 euro. Ligt het KI tussen 1 240 en 744 euro (niet geïndexeerd), kan een teruggave van 100 euro verkregen worden.

 

Het gemeentebestuur heeft de huisvuilbelasting afgeschaft. Dit betekent een besparing van 55 euro voor de Beverse gezinnen en 30 euro voor alleenstaanden en gepensioneerden. Voor (de vijf) afvalverwerkende bedrijven in Beveren worden de opcentiemen op de door OVAM geheven milieuheffing verhoogd van 15 naar 20.

 

In het verleden nam de gemeente Beveren de verplichte saneringsbijdrage voor z'n rekening waardoor de inwoners hiervan vrijgesteld werden, het zogenaamde "derde betaler-systeem". Deze derde betaler-regeling werd tijdelijk gedoogd door de federale overheid. In het kader van de BTW-regelgeving kan dit systeem echter niet langer worden gehandhaafd omdat de gemeente anders 21% i.p.v. 6% BTW moet betalen op rioleringswerken. Dit zou een jaarlijks verlies van ongeveer 850 000 euro betekenen. Vanaf 2008 zal de VMW de saneringsbijdrage dus rechtstreeks aan de verbruiker aanrekenen.

 

Hiertegenover staat wel dat de gemeente een aantal nieuwe tegemoetkomingen in het leven roept om haar inwoners op andere vlakken financieel te ondersteunen. Eerder berichtten we al over het vernieuwde premiestelsel voor lage energiewoningen. Om bouwers te stimuleren om duurzame maatregelen te nemen, zijn nieuwe subsidies in het leven geroepen:
 - subsidie voor superisolerend glas: 25% van de factuur met een maximum van 1 000 euro (voor de beglazing wordt een max. U-waarde van 0.9 vereist en voor de raamprofielen max. 2.2)
 - subsidie voor balansventilatie met warmterecuperatie: 25% van de factuur met een max. van 750 euro.
 - Subsidie voor laagenergiewoning: deze premie bestaat uit een basispremie en een supplement. De basis bedraagt 4 000 euro voor woningen en 2 000 voor appartementen. Deze basispremie kan vermeerderd worden met een supplement van max. 4 000 euro voor woningen of 2 000 euro voor appartementen, afhankelijk van het inkomen van de bouwheer. (voorwaarden: de nieuwbouw dient te voldoen aan E50 en K30, vernieuwbouw aan E70 en K45).

 

Nog een maatregel die heel belangrijk is in het kader van duurzaamheid, is het systeem van de gescheiden riolering (scheiding van afvalwater en regenwater). De milieuwetgeving (VLAREM II) verplicht woningen om gescheiden aan te sluiten op de gescheiden riolering. Deze verplichting is een zware kost voor vele inwoners. Daarom komt de gemeente hierin tussen met een maximum van 3 000 euro. De gemeente heeft hiervoor een totaalbudget voorzien van 400 000 euro.

 

Naast deze premies op vlak van duurzaamheid zullen ook nog een aantal sociale premies ingevoerd worden. Zo wordt op de volgende gemeenteraad een huursubsidie voorgelegd. Hiervoor zal de gemeente ook een budget van 400 000 euro voorzien. (MB)