Geen 'Fair Trade' maar 'Eerlijke Handel'

BEVEREN. In verband met de oproep van het Kartel Pro om aan de invalswegen de borden 'Fair Trade Gemeente' te plaatsen heeft het Vlaams Belang bij monde van Bruno Stevenheydens fel protest laten horen. De Vlaams-Belangfractie vraagt uitdrukkelijk om deze borden niet te plaatsen. Zij  vragen het gemeentebestuur om enkel nog Nederlandstalige borden te plaatsen.

Er wordt ook opgewezen dat 'Eerlijke handel' geen exclusief domein van de wereldwinkel en hun leverancier Oxfam Fair Trade is. Ondanks alle goede initiatieven die men vanuit die organisaties heeft geleverd.

"De voorbije jaren zijn ook andere leveranciers zich verder gaan profileren op het verkopen van producten waarbij in de 1ste plaats aandacht wordt geschonken aan de producenten in de 3de wereld", aldus Stevenheydens, "Zoals dat misschien begrijpelijk is bij concurrentie, bekijkt men dat in de wereldwinkels en bij Oxfam Fair Trade met gemengde gevoelens."

 

Vlaams Belang vindt het ondersteunen van eerlijke handel een goede zaak. Maar kan zich niet vinden in het feit dat één organisatie daarvoor een monopolie krijgt: "En dit mag evenmin gebeuren door aankondigingborden te plaatsen waarop de naam van het bedrijf staat. Als het Oxfam Fair Trade enkel te doen was om de eerlijke handel te promoten dat had zij borden moeten laten maken met de Nederlandstalig slagzin 'Eerlijke handel' i.p.v. de merknaam 'Fair Trade'", zo stelt het VB.

 

Ook de politieke kant bij Fair Trade wordt er bij gehaald omdat de actie wordt gedragen door de wereldwinkels die bijvoorbeeld zich steeds positief hebben uitgesproken over de gewapende strijd in Palestina. Bruno Stevenheydens brengt ook een ander voorbeeld van politieke beïnvloeding naar voor: "De verantwoordelijken van de 3 wereldwinkels in Beveren hebben destijds in die hoedanigheid het college verzocht om een congres van de Vlaams Blok Jongeren in CC Ter Vesten te verbieden!"

 

Het belangrijkste argument om die borden alsnog niet te plaatsen is volgens Vlaams Belang dat op dit ogenblik op federaal niveau hoorzittingen worden georganiseerd over de eerlijke handel. "Bijvoorbeeld UNIZO kant zich tegen de monopolisering van het begrip eerlijke handel door bepaalde organisaties. Ik stel voor om het resultaat van dat ganse debat af te wachten", zo besloot gemeenteraadslid Bruno Stevenheydens.

 

De 'Fair Trade'-borden worden niet aan de invalswegen gezet maar op plaatsen waar veel volk komt. Zo zijn ze nu gezet aan CC Ter Vesten en aan het gemeentehuis. (Rolf Duchamps)