Het boek 'Nest van de Wuiten' over Hamse touwslagers en spinners

HAMME. Onlangs werd het boek ‘Het nest van de Wuiten’ van Jozef Van Geert voorgesteld. Al meer dan een halve eeuw verzamelt de auteur foto’s, getuigenissen, documenten en knipsels over de Hamse handspinners en touwslagers. Dit boek biedt een persoonlijk verslag van een belangrijke periode van de geschiedenis van Hamme en geeft een kleurig poëtisch maar ook wel grappig beeld van de soms schrijnende omstandigheden waarin de Hamse voorvaderen in hard labeur de vezel hebben gedraaid tot het nest van de huidige Wuitens.

De auteur volgde in de oorlogsjaren technisch onderwijs en normaalstudies en werkte als hoofd van verschillende afdelingen van een belangrijke textielfabriek in Hamme, waar hij nauw betrokken was bij de opleiding van de arbeiders. Hij richtte een textielavondschool op en was rechter in sociale zaken. Bij het ouder worden drukten de oorlogsjaren een diepe stempel op hem die hij vertaalde in ironische oorlogsverhalen. Na het volgen van de kunstacademie schilderde hij bij voorkeur ‘zijn’ Hamme.

Het is de verdienste van de auteur Jef Van Geert, die in zijn functie van personeelschef gedurende vele jaren midden in deze problematiek stond, door dit prachtige en boeiend samengesteld werk iedereen te laten kennismaken met het wel en wee van spinners thuis en in de fabriek. Talrijke authentieke foto’s en vele tekeningen van de auteur zelf geven een meerwaarde aan dit hoogstaande werk.

 ‘Het nest van de Wuiten’ is een stuk erfgoed dat een enige kijk geeft op het verleden van de Hammenaars als touwslagers en spinners. De spinnijverheid is immers onlosmakelijk verbonden met Hamme en zovele andere streken in Vlaanderen. Vele Hamse gezinnen hebben hun wortels in deze industrie.

 

Dit werk is ook uniek omdat het geschreven is, niet door een historicus die alleen feiten en cijfers weergeeft, maar door iemand die er heel zijn leven rechtstreeks mee te maken had en die precies daardoor zo gedreven was om van dit werk zowat zijn levenswerk te maken.
‘Het nest van de Wuiten’ brengt een zeer belangrijke bijdrage uit een al even belangrijke, misschien ten onrechte wat vervagende, maar zeker boeiende periode uit het sociaal-economisch leven van Hamme.

Het boek ‘Het nest van de Wuiten’ is een uitgave van de Heemkundige Kring Osschaert, de deelraad ‘Erfgoed’ van de Cultuurraad, de familie Van Geert en geniet de belangrijke medewerking van het Provinciebestuur van Oost – Vlaanderen.


Het boek is te bestellen bij de Heemkundige Kring Osschaert, Transvaal 5, 9220 Hamme. De boeken dienen ook daar te worden afgehaald. Inschrijven kan door middel van de storting van 20 euro (wanneer het boek wordt afgehaald) of 25 euro (wanneer het dient te worden verzonden met de post), op rekeningnummer 443-2613089-15 van Heemkundige Kring Osschaert, 9220 Hamme. (R.D.)