Dure waterfactuur in Zwijndrecht

Image
In Zwijndrecht werd een saneringsbijdrage ingevoerd die de waterfactuur duurder maakt. Hoe meer water uit de kraan komt, hoe duurder het wordt.
ZWIJNDRECHT. De gemeente kon door het verkopen van haar aandelen van Telenet deze maand december een dividend opstrijken van 1,2 miljoen euro. Dat was aanleiding om Denise Melis –De Lamper van sp.a in de gemeenteraad nog eens uit te halen naar de invoering van een hogere, de hoogste,gemeentelijke saneringsbijdrage op het waterverbruik. Hierdoor gaat de waterfactuur van de Zwijndrechtenaren verrassend de hoogte in.

In heel de provincie Antwerpen zijn maar 4 gemeenten die een maximum saneringsbijdrage van 1,12 euro per m³ vragen. Zelfs de stad Antwerpen is tevreden met 0,53 euro per m³ waterverbruik. De sp.a heeft zich altijd verzet tegen deze zogenaamde ‘verdoken belasting’. Denise Melis-De Lamper vroeg, met die inkomsten van meer dan een miljoen euro, iets te doen rond de saneringsbijdrage. Ze zei dat er al veel kritiek op was gekomen en dat het water een zodanig hoge factuur bezorgt dat al veel mensen een afbetalingsplan hebben moeten aanvragen. Burgemeester Minnebo wimpelde dat weg en  wou wel eens weten hoeveel van de 7.500 gezinnen dat al moesten doen. De woordvoerster van de sp.a liet ook verstaan dat ze het niet al te eerlijk vond omdat in het waterverbruik, bijvoorbeeld om de was te doen, een groot verschil zal zijn tussen een gezin met 1 en een gezin met 4 kinderen.

 

Maar in Zwijndrecht zijn nu eenmaal de ‘groenen’ aan de macht en die wijken niet af van milieustandpunten waarbij ook het spaarzaam zijn met water hoort. Wie spaarzaam is met waterverbruik zal een lagere factuur krijgen. Maar al bij al kan de ingevoerde saneringsbijdrage bij een gemiddeld verbruik, volgens de sp.a, zorgen voor een prijsstijging van 200 euro per jaar. De opbrengst van de “bijkomende belasting” op het water, zal worden aangewend voor het onderhoud of de uitbreiding van de riolen in Zwijndrecht en Burcht. (R.D.)