Kinderopvang in Zwijndrecht wordt duurder

Image
De naschoolse kinderopvang Kozze in de Pastoor Coplaan te Zwijndrecht
ZWIJNDRECHT/BURCHT. Het huishoudelijk reglement van de buitenschoolse kinderopvang wordt op 1 januari in Kobbe Burcht en Kozze Zwijndrecht een stuk duurder voor de ouders. Het is “Kind en Gezin” dat aan de gemeenten zegt hoe groot de ouderbijdragen moeten zijn en ook verplicht ze toe te passen. Zwijndrecht heeft al heel wat jaren twee belangrijke opvangplaatsen met Kobbe in de Dorpsstraat te Burcht en Kozze in de Pastoor Coplaan in Zwijndrecht.

 

Het schepencollege heeft nu de voor -en naschoolse opvang van 0,70 euro per begonnen half uur naar 0,80 euro gebracht. Op vakantiedagen wordt de prijs opgetrokken van 7,44 euro naar 9 euro voor een hele dag en van 3,72 euro naar 4,50 euro voor een halve dag. Wie zijn kind voor minder dan 3 uur binnen brengt betaalt nu 3 euro i.p.v. 2,48 euro.

 

De bedragen blijven fiscaal aftrekbaar. Er is ook een sociaal tarief in voege dat 50 % vermindering geeft. Eénoudergezin, het WIGW –statuut hebben (W.I.G.W. is een afkorting die staat voor Weduwen, Invaliden, Gepensioneerden en Wezen. Het W.I.G.W.-statuut geeft recht op een verhoogde financiële tussenkomst van het ziekenfonds bij bijvoorbeeld doktersconsultatie, hospitalisatie of medicatie. In dit geval betaalt u voor sommige geneesmiddelen een lagere prijs, of krijgt u een hoger bedrag terugbetaald op de ligdagprijs in een ziekenhuis.), leefloontrekker zijn komen er voor in aanmerking. Er blijft ook een vermindering van 25 % op de totale ouderbijdrage wanneer meerdere kinderen uit hetzelfde gezin aanwezig zijn.

 

Nu is er ook het OMNIO-statuut mogelijk voor arbeiders, bedienden, zelfstandigen en werklozen met een moeilijke financiële gezinssituatie. Het zal het WIGW-statuut vervangen. Het criterium voor het OMNIO –statuut is het jaarlijks bruto belastbaar gezinsinkomen. Dat statuut moet aangevraagd worden bij het ziekenfonds. Vanaf 1 september 2008 zal alleen nog het OMNIO –statuut tellen. Nu gelden nog de oude regels.

 

De openingsuren van Kobbe en Kozze zijn ook gewijzigd. Ze zullen vanaf 11 februari, na de krokusvakantie, open zijn tot 18u30. En dat omdat heel wat ouders daar op aandrongen uit noodzaak. Zij kunnen als gevolg van de files rond Antwerpen, niet vóór 18u op Zwijndrechts of Burchts grondgebied zijn. (R.D.)