Vrijwilligers gezocht voor Stekense speelpleinen Riebedebie

STEKENE. Het gemeentebestuur is op zoek naar vrijwilligers die in de Paasvakantie  van 26 maart tot en met 4 april (behalve op dinsdag) reeds aan de slag willen gaan op de speelpleinwerking en daarna ook in de zomervakantie van 5 tot en met 29 augustus. De vrijwilliger moet 16 jaar of ouder zijn en uiteraard graag werken met kleuters of kinderen. Kunnen werken in groep is een must. Maar ervaring is niet vereist maar is wel meegenomen als voordeel.

 

Voor het inclusieproject Riebedebie Xtra, dat enkel in augustus wordt gehouden, is het gemeentebestuur ook op zoek naar vrijwilligers die graag werken met kinderen met een handicap. Een sociale opleiding is een pluspunt.


Het gemeentebestuur vraagt aan de vrijwilliger om tenminste een volle week op het speelplein te
staan en samen met de monitorengroep het programma op te stellen en in goede banen te leiden. De
monitoren komen hiervoor een aantal maal samen.

 

Het eerste jaar speelplein wordt geen vorming verwacht van de vrijwilliger, vanaf het tweede jaar
wordt aan de vrijwilliger gevraagd een basisvorming te volgen. Het gemeentebestuur komt tussen in
de kosten van die vorming.

 

De vrijwilliger krijgt van het gemeentebestuur een forfaitaire vrijwilligersvergoeding die wel afhankelijk is van het behaalde attest. Bovendien is hij of zij ook verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid, arbeidsongevallen en rechtsbijstand. Voor de kandidaten is het ook wel positief te noemen dat ze nieuwe mensen leren kennen en heel wat ervaring kunnen opdoen voor het werken in groep.
De vrijwilliger wordt ook vorming en een aantal ontspannende activiteiten aangeboden en wordt begeleid door het personeel van de jeugddienst.

 

De programmabrochure wordt verspreid via de scholen van Stekene en zal gedownload kunnen worden op www.stekene.be.  De kleuterwerking zal vanaf heden steeds plaatsvinden in de gemeentelijke basisschool Reynaerdijn leefkern Kemzeke. Voorheen werd de kleuterwerking tijdens de Paasvakantie georganiseerd in de leefkern Klein-Sinaai.

 

Uit de cijfers van 2007 blijkt dat Stekene een aantrekkelijke speelpleinwerking Riebedebie kent. Er waren toen 379 deelnemers ingeschreven waarvan 186 kleuters (Kleuterklas), 171 kinderen (lagere school) en 19 tieners (middelbaar). Het is dus opmerkelijk dat er in 2007 meer kleuters inschreven dan kinderen. Voor die kleuters is het wel mogelijk om voor een halve dag te kiezen.

 

De Paasvakantie is el een meer rustige periode  vergeleken met de grote vakantie. In de Paasvakantie schommelt de aantalen meestal tussen de 35 en de 45 aanwezigen. In augustus daarentegen zijn er tussen de 60 en 70 kinderen  en iets minder kleuters. De school die meest deelnemers op de speelpleinen heeft is de Toermalijn met 107 of 31,56 % van het geheel. Dan volgen in de top-3:  Reynaerdijn Kemzeke met 52 en de Molenberg met 36. De 3 Beuken zond in 2007 35 leerlingen naar de speelpleinwerking.


 De prijzen voor de Stekense speelpleinwerking bestaan uit 5 euro inschrijvingsgeld en dan een deelnameprijs van 1,5 euro per halve dag maar de kinderen kom wel voor een hele dag. Voor een uitstap wordt 5 euro gevraagd. De tieners betalen per activiteit.

 

Om al dat volkje degelijk te begeleiden wordt gestreefd naar 1 monitor per 15 kinderen en dat komt toch neer op een kracht of 5 – 6 per werking, behalve bij de tieners. De jeugddienst gaat er wel vanuit dat, hoe meer monitoren per plein, hoe aangenamer het is. Momenteel beschikt Stekene over een 25 personen in het monitorenbestand. Verwacht wordt dat er wel een deel zullen wegvallen, en niet iedereen kan zich ook altijd vrijmaken. Opvallend is toch dat er slechts twee jongens actief zijn. De vrouwen in de meerderheid dus! (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

STEKENE. De gemeente Stekene is op zoek naar een hoofdanimatoren voor speelpleinwerking Riebedebie. Voor de maand juli zijn er nog open vacatures voor 6 hoofdanimatoren voor de kleuter-, kinder- en...

STEKENE. De gemeente Stekene stopt de inschrijvingen voor juli en augustus voor speelpleinwerking Riebedebie. Nu al zijn er 402 kleuters en kinderen ingeschreven, 34 meer dan vorig jaar. Dagelijks...

STEKENE. De gemeentelijke speelpleinwerking Riebedebie in Stekene heeft succes. Momenteel zijn er zo’n 360 kleuters en lagere schoolkinderen ingeschreven. Veel meer plaats is er niet. Om...

WAASLAND. De dienst Welzijn van Oost-Vlaanderen heeft aandacht voor speelpleinen voor kinderen met een handicap. Ook zij komen heel graag naar een speelplein. Het is echter wel zo dat een aantal...