Nieuwbouw voor Burchtse kinderopvang Kobbe

Image
Het gebouw waar Kobbe thans verblijft is te klein. De Zwijndrechtse Huisvestingsmaatschappij zal het na de verhuis afbreken en appartementen bouwen met onderaan een winkelruimte.
BURCHT. De kinderopvang Kobbe in de Dorpsstraat is al lang een succesverhaal en het gebouw waar nu de kinderen worden opgevangen is te klein geworden. Al in augustus 2005 besliste de gemeenteraad dat er nieuw gebouw moest komen. Er was daarvoor samenwerking mogelijk met de Zwijndrechtse Huisvestingsmaatschappij.

 

Burcht is een gemeente waar de jongste tijd heel wat verkavelingen werden voltrokken en het aantal kinderen dat naar Kobbe kwam groeide aan. In de vakantie moesten zelfs kinderen geweigerd worden. Maar het huidige gebouw voldeed niet meer aan de strenge brandweernormen die gelden voor kinderopvang en het heet dat zij nog strenger zullen worden. Er werd dus gedacht aan een nieuwbouw.

 

Op de hoek van de Kerkstraat, Seefhoeklaan en de Mouterij was nog een ruim stuk grond ter beschikking. Het architectenbureau D’Anvers-Geerts-De Ryck werd aan het werk gezet om een gebouw te ontwerpen dat paste bij de bedoelingen van de kinderopvang. Het zal geïntegreerd worden als baken in de nog verder in te richten wijk 'Mouterij'. Het zal bestaan uit drie opvallende blokken omdat ze in kleur zullen zijn met de hoofdkleuren Rood, geel en blauw. Eén van die kamers zal zeker een tienerkamer worden en voort andere ruimten wordt gedacht aan een autokamer, een poppenkamer, een kleuterkamer e.d.

 

Op het gelijkvloers wordt een grote polyvalente ruimte ingericht voorzien van tafels en stoelen waar de kinderen hun boterhammetjes kunnen eten als vieruurtje. Maar deze ruimte kan ook gebruikt worden als knutselruimte en om gezelschapspelen te doen of om wat ruiger uit de hoek te komen. Op deze benedenverdieping zal ook een rust - en zithoek worden aangelegd. Via een grote glaspartij zal er uitzicht zijn op de tuin.
 
Het project wordt gerealiseerd in samenwerking met de Zwijndrechtse Huisvestingsmaatschappij die in dezelfde zone ook nog 8 appartementen gaat optrekken. De ZHM zal ook de leiding hebben van de bouw van de nieuwe Kobbe.De kostprijs wordt geraamd op 1,058 miljoen euro.

 

De woning in de Dorpsstraat, waar Kobbe thans is ondergebracht, zal worden afgebroken en op de plaats zullen een 10-tal appartementen komen met onderaan een winkelruimte. Het is een project van de Zwijndrechtse Huisvestingsmaatschappij.

 

Aanvankelijk was de gemeente zinnens een nieuwe kinderopvang, zowel voor Kobbe als Kozze, te bouwen in de Pastoor Coplaan te Zwijndrecht in de oude kleuterschoolgebouwen van de Krinkelrups. Deze lokalen kwamen leeg te staan toen de nieuwbouw van De Krinkel in de Regenbooglaan vorig jaar in gebruik werd genomen. De gebouwen van de wijkschool in de Pastoor Coplaan zijn eigendom van Parochiale Werken Oostakker en de vraagprijs was te hoog voor de gemeente. Zo blijft Kozze nu in een paar woningen van de ZHM in de Pastoor Coplaan en Kobbe krijgt een nieuwbouw. Nog dit najaar zal van start gegaan worden met de werken.

 

Image
De gemeente was eerst zinnens om een kinderopvang te bouwen voor Kobbe en Kozze samen in de gebouwen van het wijkschooltje De Krinkelrups aan de Pastoor Coplaan te Zwijndrecht. De aankoop viel te duur uit.

 

 

Image
Op deze hoek komt de nieuwe Kobbe.

 

(Rolf Duchamps)