Gerestaureerd Aubussontapijt terug op Cortewalle

ImageBEVEREN. Zeer veel Beverenaars kennen het Aubussontapijt, zeker als we zeggen dat dit het grote prachtige tapijt is dat op de bevloering van de Verlatzaal lag. Bij een ontvangst, een viering of bij academische zitting in de Verlatzaal zal menig bezoeker wellicht hebben gekeken naar dat tapijt waarin de voeten zo mals op werden neergezet. Het tapijt werd nu gerestaureerd en zal een pronkstuk worden van het kasteel Cortewalle. Begin van deze week kwam het terug in het kasteel aan waar het nu wordt dichtgemaakt onder glazen tegels.

Het Aubussontapijt werd op het einde van de 19de eeuw door Graaf Florimond besteld en in 1961 werd het door Graaf Antoine aan de gemeente geschonken. Beveren kocht immers het kasteel aan in 1965. Het tapijt is 9,49 m lang en 6 m breed en dat was toen zo’n grootte dat het niet kon gemaakt worden in de gewone ateliers . Er werd daarom een oude zeepfabriek gehuurd waar ruimte genoeg was. Tapijten die daar werden gemaakt kregen de naam van 'Savonneriën'. Het is wel merkwaardig dat grote tapijten die volgens dezelfde technieken werden vervaardigd, ook nog savonnerie werden genoemd!

 

Het Aubussontapijt van Cortewalle is gemaakt uit katoen en jute en werd speciaal getekend en geknoopt voor de ruimte van de Verlatzaal die 11,4 m bij 8,1 m meet. Dat maakt dat bijna de ganse vloer van de Verlatzaal die vroeger 'le grand salon' bij de grafelijke familie werd genoemd, is bedekt. Hoe dikwijls hebben wij niet naar die prachtige boord van het tapijt gekeken? Meer dan een meter breed is die en versierd met rozen en groene twijgen. Het is dus een uniek stuk maar toen het door Monumentenwacht grondig werd geïnspecteerd werd een rapport opgemaakt. Het tapijt moest dringend worden hersteld. De kosten werden geraamd op 8.712 euro.

 

In de Verlatzaal vonden tot in 1992 ook de gemeenteraadszittingen plaats van Beveren. De naam werd ontleend aan de beroemde Antwerpse dierenschilder Karel Verlat, geboren in 1824 en overleden in 1890. Naast het tapijt was en is nog steeds het jachttafereel dat Verlat schilderde met dat everzwijn en gewonde vos te zien. Het Aubussontapijt  zal niet meer terugkeren in de Verlatzaal maar zal toch kunnen bezocht worden, netjes onder glas beveiligd op de zolderverdieping van het kasteel. Momenteel wordt gewerkt aan het dichtleggen, tegel per tegel nadat het nog een laatste stofzuigbeurt kreeg. De pootjes van de glazentegels rusten op viltjes.

 

Er moet dan ook nog elektriciteit en verlichting worden aangesloten. In februari volgen op de zolder ook nog schilderwerken en er wordt vooropgesteld dat op zondag 2 maart vanaf 10u30 de verdiepingen van Cortewalle en het Aubussontapijt, zullen worden ingehuldigd voor een beperkt publiek. Vanaf dan is het tapijt via rondleidingen voor groepen, georganiseerd door de dienst toerisme, te bezichtigen. Het tapijt bewonderen als individu kan tijdens de erfgoeddag van 13 april.

 

Image
Toen het Aubussontapijt nog in de Verlatzaal lag.

 

 

Image
Het herstelde tapijt wordt onder glas gelegd en zal komende lente kunnen bezocht worden.

 

(Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

het gerestaureerde kasteel CortewalleBEVEREN. Gisteren, zondag 2 maart 2008, is het gerenoveerde kasteel Cortewalle heropend. Maandenlang stond het kasteel in de steigers omdat er ingrijpende...