Komende jaren grote aandacht voor beverenaars met een handicap

Image
De gebouwen van De Bron, nabij het kasteel Hof ter Welle. Hier krijgen mensen met een mentale beperking een degelijke opvang. Ze beschikken over een eigen busje.
BEVEREN. Het Lokaal Sociaal beleidsplan 2008 - 2013 verduidelijkt heel wat voor mensen met een beperking op fysiek, psychisch of verstandelijk vlak. Ook chronische zieken die thuis verblijven worden benaderd. Het komt er op aan dat in Groot-Beveren de personen met een handicap over middelen beschikken om zo zelfstandig en aangenaam mogelijk een plaats te vinden in het maatschappelijke gebeuren.

In Beveren zijn 194 kinderen en jongeren met een handicap of 0,43 % t.o.v. de ganse bevolking en 1,44 % ten opzichte van de leeftijdsgroep tot 25 jaar. In de gemeente zijn slechts twee voorzieningen die zorgen voor opvang van kinderen en volwassenen met een mentale en/of fysieke beperking: de Klaproos in Beveren en Kallo en De Bron in Beveren. Deze laatste opvang is een contactpunt voor 33 personen. In beide is er maar weinig in -en uitstroom met gemiddeld 2 personen per jaar, zodat de wachtlijsten lang blijven.

 

Voor personen met een niet aangeboren hersenletsel ontbreekt er opvang, geen dagverblijf noch kortopvang voor chronische zieken. Langs de andere kant dient gezegd dat in Beveren een uitgebreid aanbod is van premies en tegemoetkomingen, ook vanuit de ziekenfondsen. Bovendien staat voor mensen met een handicap of chronische zieken, de poetshulp van het OCMW klaar. Maar in oktober 2007 was er toch nog een wachtlijst van 98 personen die rekening moesten houden met een wachttijd van 10 tot 12 maanden. Maar voor de OCMW-gezinshulp is er geen wachtlijst.

 

Vastgesteld werd ook dat er een tekort is aan betaalbaar aangepast vervoer voor personen met een beperking of chronische zieken. Er is wel de gemeentelijke handicar en ook komt het bestaan ervan positief over, de capaciteit is echter beperkt. De Klaproos en De Bron hebben elk een eigen bus én maken gebruik van de handicar. De Bron maakt bovendien ook nog gebruik van auto’s van het OCMW. Er wordt 50.000 euro voorzien om permanent twee handicars te laten bollen. Hier hoort dan ook bij dat er naar vrijwilligers wordt gezocht om als chauffeur te fungeren.

 

De overheid helpt


Er worden voor deze bevolkingsgroep van gehandicapte wel initiatieven genomen. Zo is er een activiteitenaanbod van Ziekenzorg, maar de vraag is of dat wel voldoende gekend is. Er zijn veel vrijwilligers die zich inzetten maar er wordt toch aangegeven dat er niet voldoende opvolging zal zijn. De Bron heeft ook enkele vrijwilligers in dienst.

 

De overheid laat niets onverlet om gehandicapten te helpen. Er zijn goed aangeduide parkeerplaatsen voor hen. Bij nieuwbouw of verbouwingen van OCMW of gemeente wordt steeds rekening gehouden met de toegankelijkheid. In bestaande gebouwen is die nog wel soms beperkt. Tegen 2010 moet de gemeente een inventarisatie hebben van de toegankelijkheid van de openbare gebouwen en de noodzakelijke aanpassingen uitvoeren.

 

Gehandicapten worden ook geïntegreerd in de academie 'woord' maar dat zou eigenlijk ook meer in andere afdelingen moeten zijn.  De Wase Werkplaats in de Pareinlaan, waar mensen met een beperking worden tewerkgesteld, kan op financiële ondersteuning door de gemeente rekenen.

 

Image
Een leefruimte in De Bron dat als dagcentrum plaats biedt voor 15 gehandicapte volwassenen maar ook en tehuis is voor 30 volwassen personen met een mentale handicap en eventueel een bijkomende fysische handicap, die niet bekwaam zijn om een officieel erkende werkplaats te bezoeken.
In het kader van het Lokaal Sociaal Beleidsplan werd nagegaan welke bedreigingen er kunnen afkopen op een degelijk beleid rond chronische zieken en personen met een handicap in Beveren. Daar horen bij: de eigen wachtlijst in De Bron voor mensen met een mentale beperking, het ontbreken van een kortverblijf en dagcentrum voor chronische zieken maar ook het onbereikbaar zijn van woningen van minder mobiele mensen bij wegenwerken. Tegen 2010  zal een preventief buurtonderzoek gebeuren bij grote wegenwerken om te zien of er niemand van de mindervaliden in de problemen komt of zelfs geïsoleerd wordt. Een hulpplan zal dan opgesteld worden. Er is een budget van 2./500 euro voorzien voor PWA-werkers in dit verband.

 

Bedreigend kan ook zijn dat het bedrag van de subsidies van de gemeente niet frequent genoeg wordt aangepast. In Groot-Beveren zijn er ook te weinig veilige oversteekplaatsen, een tekort aan betaalbaar vervoer voor ontspanning, aan aangepast openbaar vervoer, aan betaalbare boodschappendiensten, aan integratie bij verenigingen en ook het tekort aan vrijwilligers kan een bedreiging vormen voor de toekomst.

 

Bijzondere klemtonen


In het Lokaal Sociaal beleidsplan 2008 - 2013 liggen toch enkele belangrijke klemtonen. In 2008 zal gestart worden met het oprichten van een dagcentrum voor chronische zieken en personen met een niet aangeboren hersenletsel. Het OCMW richt daartoe een werkgroep op die zal overgaan tot acties met het zoeken naar een aangepast gebouw dat dan moet worden ingericht. De aankoop van een aangepaste bus hoort er ook bij. Het opnamebeleid in het dagcentrum zal worden uitgewerkt en bekenbaar gemaakt worden.


Dit jaar wordt nog gestart met de voorbereiding om het aantal opvangplaatsen uit te breiden. Zo zal De Klaproos een erkenning  aanvragen voor extra plaatsen en het OCMW zal een gebouw oprichten of uitbreiden en de erkenning aanvragen voor extra plaatsen.

 

De boodschappendienst zal in kaart gebracht worden en de tekorten opgespoord tegen 2011. Deze dienst zal dan worden uitgebreid. Tegen 2013 wil Beveren ook zorgen voor voldoende lokalen voor de verenigingen die zich inzetten voor mensen met een beperking. Een inventaris zal opgemaakt worden en eventueel zullen lokalen worden toegewezen.

 

Aandacht zal ook gaan naar de palliatieve zorg die zich bij deze bevolkingsgroep van personen met een beperking op fysiek, psychisch of verstandelijk vlak opdringt. Het OCMW zal volgens de planning, in 2010 onderzoek hebben uitgevoerd naar samenwerkingsverbanden tussen de palliatieve eenheid Beveren, De Bron en de Woon- en Zorgcentrum van het OCMW. Tegen 2013 zal dan bekeken worden hoe de palliatieve zorg kan uitgebreid worden.


Tenslotte zal tegen 2013 ook orde op zaken gesteld worden rond het automatisch verlengen van premies voor chronisch zieken en personen met een blijvende beperking.(Rolf Duchamps)