Goud voor de ijzerslakken van de boelwerf

TEMSE. De vroegere Boelwerf laat 13 jaar na de verdwijning toch nog altijd sporen na. Zo heeft de vereniging 'De IJzerslakken' een gouden jubileum gevierd. Het is een vereniging van bedienden en meestergasten van de Materiaaldienst en het IJzermagazijn van de Boelwerf. Het was, en is nog altijd, vooral een vriendenkring die nu nog altijd op post is. Zaterdag vierden zij in De Rietgors op het Waesmeer, hun 50ste verjaardag. Eregast was burgemeester Luc De Ryck, wiens vader jarenlang deel uitmaakte van dit markante gezelschap.

 

De IJzerslakken ontstonden in 1958. Albert Raes, uitstekend klarinettist, nam toen deel aan een internationale muziekwedstrijd in Turnhout. Hij won de concours en als meestergast in het IJzermagazijn werd hij door zijn collega’s gehuldigd. Die viering leidde tot de oprichting van De IJzerslakken. Een 'ijzerslak', een technische term, is een (ongeoorloofde) luchtbel in het binnenste van een stalen plaat.

 

Het palmares van de jubilerende vereniging wordt gekleurd door bedrijfsbezoeken en het jaarlijkse teerfeest. Het ledenbestand bleef altijd beperkt. Het evolueerde van 12 bij de stichting over 19 in 1976 tot 14 in 2008. De ouderdomsdeken is Martin Van Steen, lid sinds 1960. Victor Nelen, sleutelfiguur in de naoorlogse geschiedenis van de Boelwerf o.a. directeur-generaal en gedelegeerd bestuurder, was erevoorzitter van De IJzerslakken. Hij was ook de gangmaker tot de talrijke bedrijfsbezoeken.

 

Image
V.l.n.r. zittend: Roger Van Goethem, Martin Van Steen, Marc Van Lombergen en Rudy De Winter; staande: Guido Ghesquière, Dirk Van Britsom, burgemeester Luc De Ryck, Julien Van Meirvenne en Abel Piryns

 

De voorzitters waren Albert Debbaut, Maurits Van Damme, Martin Van Steen en Geert Van Mulders. Secretarissen: Albert Gijselinck, Roger De Kerf en Marc Van Lombrergen. Penningmeesters: Armand Van Overloop, Aloïs Van Raemdonck, Martin Van Steen, Leo Wats en Rudy De Winter.
Het huidige bestuur bestaat uit voorzitter Geert Van Mulders, secretaris Marc Van Lombergen, penningmeester Rudy De Winter en adviserend lid Martin Van Steen. (R.D.)