Beverse beek wordt in opdracht van provincie verbreed

Image
Gedeputeerde Peter Hertog en schepen van openbare werken van Beveren Luc Maes bij de Beverse Beek die weldra een breder wordt.
BEVEREN/VRASENE. Vrasene heeft de jongste jaren heel wat werken moeten verwerken aan de onbevaarbare waterwegen. Nadat precies tien jaar geleden op die verdronken maandag 15 september 1998de gemeente een nooit eerder geziene wateroverlast op het grondgebied kreeg, heeft het provinciebestuur niet geaarzeld plannen te maken om zulke overstromingen te voorkomen. Was de regenval normaal 60 l/m², op die dag viel er op 24 u maar liefst 300 l/m². De wielerwedstrijd 'Kampioenschap der Beide Vlaanders' dat op die dag in Nieuwkerken werd georganiseerd moest afgelast worden omdat het grootste deel van het parcours onder water stond. Tien jaar later is het bekken van de Vrasenebeek zodanig gesaneerd dat Luc De Winne van de Dienst Waterlopen van de Provincie durft stellen dat Vrasene de veiligste gemeente van Oost-Vlaanderen is.

 

Om die veiligheid nog meer te waarborgen heeft Gedeputeerd Peter Hertog (sp.a – spirit), bevoegd voor Integraal Waterbeleid, maandagmorgen de verbreding van de Beverse Beek aangekondigd. Deze beek ontspring in Haasdonk waar ze vanaf Hof ter Saksen in de richting van Vrasene loopt waar ze in de Vrasenebeek uitmondt. Beide beken zijn onbevaarbare waterlopen van tweede categorie waarvan er in de provincie 1600 km aanwezig zijn waarvan het provinciebestuur er 900 km in eigen beheer heeft. De rest of 700 km staan op naam van de polders en wateringen.


De provincie heeft maar liefst een budget van 2,5 miljoen euro nodig voor de onderhoudswerken van de eigen waterlopen. Jaarlijks wordt ook nog 900.000 euro geïnvesteerd in de waterlopen. Bij de onderhoudswerken hoort het maaiwerk, het ruimen van slib dat op 50 euro per ton komt om het ergens te gaan storten en versterken van de oevers.

 

In het verleden veroorzaakte de Vrasenebeek regelmatig wateroverlast op diverse locaties in haar stroomgebied. Was veel regenval dan hielden de bewoners van de Kerkstraat bang hun hart vast. De provincie legde dan het saneringsplan voor en werkte het uit. Er waren drie belangrijke ingrepen die door Peter Hertog nog eens in herinnering werden gebracht. Er was het aanleggen van twee bufferbekkens in Nieuwkerken tussen de Vlasstraat en de spoorweg Gnet-Antwerpen  en in Sint-Gillis-Waas ter hoogte van de wijk Schuilhoek.


Een tweede ingreep was het aanpassen van het waterloopprofiel ter hoogte van de doortocht door Vrasenedorp en dat thans duidelijk is te merken. Tenslotte was er ook nog het graven van een nieuwe omleidingswaterloop omheen Vrasenedorp. Alles is onderussen al een paar jaren voltooid.

 

DE BEVERSE BEEK VERBREDEN


Een nieuw werk dat zich dus nu opdringt, is de verbreding van de Beverse Beek. Dat is nodig want de nieuwe omleidingwaterloop mondt nu ook uit in de Beverse Beek zodat het debiet vooral bij hevige regenval is verzwaard. Normaal heeft de Beverse Beek al een debiet van 2200 l/s maar uit de omleidingsbeek rond Vrasenedorp komt er nu nog 1500 l/s bij. En dat is nog niet alles. Wanneer de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) die Aquafin bouwde aan de Nerenhoek op volle toeren zal werken, komt er in de Beverse Beek nog eens 900 l/s bij. Het debiet van de beek zal, zeker op piekmomenten, dus nog aanzienlijk verhogen.

 

Het is noodzakelijk dat de Beverse Beek over een lengte van ongeveer 755 m, gesitueerd tussen de uitmonding van de omleidingswaterloop tot aan de plaats waar de Beverse Beek in de Vrasenebeek komt, met 1 m de bodembreedte te verbreden zodat die dan 2,5 m breed zal worden. Maar dat brengt mee dat ook het dijklichaam, de massa die de dijk vormt, moet verplaatst worden. De oever zal de 755 m versterkt worden met houten palen en schanskorven.

 

Image
Beeld van het stromingsgebied van de beken in en rond Vrasene


Het provinciebestuur onderzocht of de oeverversterking op een meer milieuvriendelijke manier kon uitgevoerd worden zoals bv. beplanting of biodegradeerbaar materiaal wat een weefsel is dat op de oever wordt aangebracht dat later verdwijnt als de oever is begroeid. Gen enkele oplossing voldeed echter om te weerstaan aan de hoge debitene en watersnelheden in tijden van piekafvoer. Alleen een harde oeververdediging biedt langs de Beverse Beek veiligheidsgaranties.

 

DE PRIJS


De werken werden reeds in oktober 2007 aanbesteed en de laagste regelmatige inschrijving voor een globaal bedrag van 219.166 euro ging naar de Beverse nv Heyrman - De Roeck. Het provinciaal aandeel in de werken bedraagt 164.374 euro maar ook Aquafin komt tussen in het bedrag want uiteindelijk wordt het debiet van de Beverse Beek ook verzwaard  door het RWZI Beveren van de nv Aquafin. Deze is dan ook bereid om één vierde van de kostprijs bij te leggen. Dat is een bedrag van 54.791 euro.


De werken starten nog in dit voorjaar en zullen 60 werkdagen in beslag nemen.  (Rolf Duchamps)