Toerisme - Vlaanderen, land van het bier

Image
De Vedelaar, een Waas streekbiertje dat vorig jaar op de markt werd gebracht.
REGIO. Vlaanderen is niet alleen een mooi vakantieland, maar met niet minder dan 19 brouwerijen ook een echt bierregio. Talrijke streekbieren brengen smaak aan vele menukaarten, ook in het Waasland. Denk maar aan het Klings kalseibier, een Sinpalsken of Waase Wolf. Laat 2009 nu net het jaar van het bier zijn en je kan er zeker van zijn dat er een mooie zomer op komst is, los van wat de weergoden brengen. Niet minder dan 50 horecazaken zetten deze zomer hun beste vat klaar voor een zomer vol bierbelevenissen.

fiets- en wandelroutes

Toerisme Oost-Vlaanderen brengt letterlijk leven in de brouwerij met enkele fiets- en wandeltochten met verschillende cafés op de route waar altijd wel één of ander streekbier wordt geserveerd. Nieuw is de Herzeelse brouwerijroute ‘Tussen Pot en Sint’ die op 24 mei wordt ingereden. Deze fietstocht leert de dorstige fietser over de familieverhalen van de brouwerij De Ryck en brouwerij Van Den Bossche. Hun bieren kunnen geproefd worden in de verschillende cafeetjes langs de route. An De Ryck, zaakvoerster van brouwerij De Ryck en één van de weinige vrouwelijke brouwsters van het land is één van de initiafneemsters van de brouwerijroute. Niet onbelangrijk: haar bier 'Arend Tripel' werd eind 2008 door de European Beer Star bekroond tot beste tripel.

Ook het Waasland heeft enkele leuke bierroutes te bieden, al zijn dat meestal routes die enkel in groep worden georganiseerd. Zo is er het Sint-Niklase drieluik Nieuwkerken-Belsele-Sinaai waarbij o.a. een bezoek aan brouwerij Boelens op het programma staat. Andere smakelijke routes zijn de fijnproeversroute en ‘Historiek met een culinair tintje’, een route met een bezoek aan brouwerij Verhofstede op het programma.

Daarnaast zet Toerisme Oost-Vlaanderen enkele vaste routes iets meer in de belangstelling omdat ze op een of andere manier verbonden zijn met bier. De themafietstocht 'Lekker fietsen - In het spoor van Adriaen Brouwer' neemt de fietsers mee in het spoor van kunstschilder en levensgenieter Adriaen Brouwer rondom Oudenaarde. Na twee hellingen uit de Ronde van Vlaanderen onder de wielen te hebben overwonnen, kan een 'Oudenaards bruin' de fietser opnieuw op krachten brengen. Wie z’n fietskaart vertoont, krijgt bij een aantal cafés een lekker extraatje bij hét typische biertje van de streek 'oud bruin'. Ook de wandelroute 'Bierbrouwer wandelroute' speelt zich af rond Oudenaarde.
De Faluintjesroute brengt de fietsers naar de streek van Aalst, ooit de hopschuur van Europa genoemd. Hier is ‘Witkap’ een gekend en gesmaakt streekbier. In Sint-Martens-Lierde vertrekt de Paterroute, een verwijzing naar de paters van de kartuizerpriorij die het Kartuizerbier brouwden. De paters zijn er niet meer, het bier gelukkig nog wel. Ook de Kartuizer wandelroute start aan deze kartuizerpriorij.

Alle fiets- en wandelroutes met een biersmaakje zijn terug te vinden op de websites jaarvanhetbier.be en tov.be. De routes zijn eveneens verkrijgbaar bij Toerisme Oost-Vlaanderen, Sint-Niklaasstraat 2 te Gent.

bierarrangementen

Naast de verschillende bier wandel- en fietsroutes zijn er nog ruim 30 logies die een bierarrangement brengen. In onze regio zijn dat B&B Pastorie (Patershof 33 te Lokeren), Highfield House (Weverstraat 84 te Waasmunster), De Rietgors (Huis ten Halven 41 te Tielrode-Temse) en Biznis Hotel (Zelebaan 100 te Lokeren). Hun volledige aanbiedingen zijn eveneens terug te vinden op jaarvanhetbier.be.


brouwerijen

Wie wil kan komende zomer een bezoek brengen aan enkele Oost-Vlaamse brouwerijen zoals brouwerij Liefmans in Oudenaarde, brouwerij Dilewyns in Dendermonde of brouwerij Sint Canarus in Deinze? Een bezoek kan geregeld worden via Toerisme Oost-Vlaanderen.

In brouwerij Liefmans gaat morgen, dinsdag 5 mei, de infodag ‘fier op uw bier’ door. De infodag is ideaal die willen weten welke hapjes bij welk bier kunnen geserveerd worden en hoe bier geproefd wordt. (mb)

 

Lees ook:

de ingang van fort LiefkenshoekKALLO. Een bezoek aan  het Fort Liefkenshoek kan ook best eens op de uitstappenlijst gezet worden. Er is een splinternieuw bezoekerscentrum geopend. Daarin staat...

WAASLAND. Het kan niet worden ontkend dat het Waasland steeds meer aantrekkelijk wordt voor wandelaars. 10 Wase wandelclubs sloegen de handen in elkaar omen een regionaal wandelevenement te...

REGIO. StapAf, het fietsmagazine van Toerisme Oost-Vlaanderen, is aan zijn tweede jaargang begonnen en het derde nummer ligt klaar. Het staat weer vol reportages die ook voor Waaslanders met...

RUPELMONDE/ BAASRODE. In april werd in Baasrode de nieuwbouw van de Scheepswerven Baasrode officieel in gebruik genomen met een tentoonstelling over de binnenvaart. Met die opening wordt meteen een...

WAASLAND/LOKEREN. Er zijn prachtige vooruitzichten voor de komende grote vakantie. De stad Lokeren gaat van zaterdag 5 juli tot zondag 14 september boottochten organiseren naar het Provinciaal...

WAASLAND. De fietsnetwerken zijn in. Er komen er steeds maar bij en de fietsliefhebbers kunnen juichen. Er wordt op dit ogenblik werk gemaakt van de splinternieuwe fietsnetwerken van Waasland en...