Toerisme - Open Monumentendag (2)

REGIO. Op zondag 14 september ’08 zijn in heel Vlaanderen meer dan 600 monumenten wagewijd gratis toegankelijk. De 20ste editie van de monumentendag staan in het teken van de 20ste eeuw, de eeuw waarin op vrij korte tijd de hele wereld is veranderd. In dit tweede deel zetten we nog een aantal Wase monumenten in de kijker die op 14 september te bezoeken zijn.

 

Lokeren


tentoonstelling 50 toeren
We schreven op Waaskrant.be in april al over de tentoonstelling '50 toeren'. Deze tentoonstelling over het (Lokerse) leven uit de jaren 50 van de 20ste eeuw past perfect in het onderwerp van deze monumentendag. ’50 toeren’ kan bezocht worden in het Huis Thuysbaert aan het Stationsplein 10 te Lokeren.

 

Image

 

 

Blokhut Scouts/Jeugddomein Hoogland
Nadat de gronden en de villa van dit domein in 1951 waren aangekocht door de Sint-Laurentiusparochie, werden er een blokhut, een ontwerp van de Lokerse architect Jos Van Driessche, en andere voorzieningen opgetrokken. In 1954 namen de scouts er hun intrek. Aan de vroegere speeltuin ernaast bewaart menig Lokeraar boven de veertig nostalgische herinneringen. Tussen 14 en 18 uur kan het domein, jeugdcentrum De Wingerd en De Beuk en exterieur blokhut doorlopend met een gids bezocht worden. Blokhut Scouts/Jeugddomein Hoogland is gelegen aan de Oude Heerweg 125 te Lokeren.

 

Kopkerk Onze-Lieve-Vrouw Hulp der Christenen
De wijk De Kop was van oudsher een bedevaartsoord. De neogotische Kopkapel dateert uit 1899. Toen de bevolking na WOII sterk aangroeide, werd De Kop een zelfstandige parochie en bouwde Kunstwerkstede De Coene in 1955 een noodkerk met houten spanten die later werd afgebroken. In 1967-69 werd de huidige modernistische kerk gebouwd (architecten: J. Van Driessche en J. Vanden Bogaerde).


De Kopkerk Onze-Lieve-Vrouw Hulp der Christenen in de Kopkapelstraat 1 is met een gids te bezoeken om 14u, 15u en 16 uur. Architect Jozef Van Driessche is gids.

 


Medisch-Sociaal Centrum en Prinses Joséphine-Charlottepark
Het park in de oorspronkelijke bedding van de Durme die kort voor WOI was gedempt, werd opengesteld in 1952. Het Centrum, een constructie in paviljoenvorm, werd ingeplant aan de achterzijde en werd in gebruik genomen in 1954. De gidsbeurten in het park en paviljoen focussen o.a. op hygiëne en kinderverzorging in de jaren 1950. Er zijn tussen 10 en 18 uur doorlopend gidsbeurten

 

De tentoonstelling 'Het Medisch Sociaal Centrum' toont fotomateriaal en apparatuur uit de jaren 1950.

Voor de kinderen is kinderanimatie 'Met pop of beer op consultatie’. Kinderen brengen hun pop of beer naar de 'Weeg' in het Medisch Paviljoen van het park. Zoals echte baby's worden hun lievelingen door Kind en Gezin onderzocht. Alles wordt in een Gezondheidsboekje opgeschreven dat de kinderen mee naar huis krijgen.

 

Sint-Annakerk
Deze kerk in de wijk Heirbrug (1950) in de Veerstraat is een creatie van de Gentse architect Adrien Bressers (1897-1986). Ze werd eind jaren 1930 ontworpen maar kreeg pas definitief vorm vanaf 1945. Het gebouw wordt in de literatuur omschreven als 'schatplichtig aan de nieuwe zakelijkheid, monumentaal... en tegelijk traditioneel ogend'. Er zijn tussen 14 en 18 uur doorlopend gidsbeurten.

 

Sociale woonwijk(en) Bergendries
Op de wijk Bergendries werd na WOII een grootschalige sociale woonwijk gerealiseerd, in het bijzonder door de Lokerse huisvestingsmaatschappij S.M. Tuinwijk, met o.a. het Grijze Bosplein en omgeving (1952), het Beukenhof (1957), de Tulpenlaan-Gladiolenlaan (1958) en het Sparrenhof (1964). De bebouwing sloot aan bij de eerste tuinwijk op het kasteeldomein Van Duyse.

 

In de wijk Bergendries kan tijdens een wandeling elke wijk een huis bezoeken. Voordat de wandeling start is ern een lezing 'Huisvesting in Lokeren’ met Hilaire Liebaut. De historicus en oud-burgemeester van Lokeren, publiceerde verscheidene werken over de geschiedenis van de huisvesting in Lokeren.

 

Stationsgebouw
Nadat het stationsgebouw en het belendende telegraafkantoor bij bombardementen in mei 1940 grotendeels waren vernield, werd kort na WOII begonnen met de bouw van een nieuw spoorweg- en PTT-station. Het sobere en functionele gebouw werd in 1950 ingehuldigd. Met een gids zijn ook niet publieke ruimtes te bezoeken. Er zijn gidsbeurten om 10u, 11u, 13.30u, 15.30u en 16.30u.

 

Rupelmonde

 

Wandeling doorheen de 20ste eeuw
In het begin van de 20ste eeuw werden verschillende nieuwbouwprojecten op het marktplein in neotraditionele stijl opgetrokken. Ook tijdens de 20ste eeuw bleef de middeleeuwse getijdenmolen geruime tijd verder malen, zelfs in de schaduw van een industriële stoommolen. De stoommolen is lang verdwenen, de getijdenmolen maalt nog steeds.
Gratis wandeling met gids door de geschiedenis van Rupelmonde om 10u - 14u - 16u.  Samenkomst in het infokantoor: Nederstraat 2. De molenaar geeft om 11u. een maaldemonstratie (gratis)

 

Image

 


Sint-Niklaas

 

De 20ste is een periode waarin de stad werd uitgebreid met nieuwe woonwijken, het stratenpatroon werd aangepast aan de opkomst van de auto, er kwamen nieuwe bouwstijlen en het plattelandslandschap veranderde door schaalvergroting en rationalisering. Deze verschillende evoluties staan tijdens de monumentendag in de kijker.

 

Image
de bouw van het Fabiolapark in 1968. Links ziet u een stukje van het stedelijk zwembad (nu Sinbad), op het kruispunt ligt nu een rotonde. (foto: stadsarchief Sint-Niklaas)

 


Begraafplaats Belsele
Nieuwe wetten, modes en gebruiken wijzigden de voorbije decennia het aanzien van onze begraafplaatsen aanzienlijk. Het oude gedeelte van deze begraafplaats (1923) heeft een hiërarchische structuur met eenvoudige zerken en rijke grafmonumenten. In 1972 werd een nieuwe zone in gebruik genomen met een strakke structuur en strikte regels voor de grafmonumenten. De begraafplaats in de Kerkstraat kan van 10 tot 18 uur doorlopend bezocht worden.

 

De Lepelhoekwijk
In 1950-51 realiseerde de Nationale Maatschappij van de Kleine Landeigendom ten noorden van de stad een nieuwe tuinwijk met woningen op ruime percelen. De wijk evolueerde van sociale woonwijk tot gegeerde groene wijk in de stadsrand, maar behield grotendeels zijn oorspronkelijke karakter. Een wandelbrochure is verkrijgbaar in de Kristis Koningkerk. De Lepelhoekwijk omvat de straten Mussendreef, Nachtegalenlaan, Vinkenlaan en Zwaluwenlaan.

 

In de Kristus Koningkerk in de Heistraat kan tussen 12 en 18 uur de tentoonstelling 'De Lepelhoekwijk: ontstaan en evolutie' bezocht worden. Rafaël Verwilghen was een pionier in de doorbraak van de modernistische, functionele architectuur in België. In 1937 ontwierp hij deze kerk, een van de vroegste voorbeelden van modernistische kerkarchitectuur in ons land. Zijn strakke en sobere gebouw in zichtbaar kwartsbeton stond lijnrecht tegenover de traditionele kerken maar de religieuze sfeer en symboliek blijft er bewaard. Er zijn doorlopend gidsbeurten.

 

Don Boscokerk en Priesteragiewijk
Deze parochiekerk (1950-52) in de Gladiolenstraat 10 werd ontworpen door architect A. Bressers en ademt een gotiserende stijl. Rondom de kerk bouwde de Nationale Maatschappij van Goedkope Woningen i.s.m. de Sint-Niklase Bouwmaatschappij maar liefst 544 arbeiderswoningen. De moderne Priesteragiewijk werd in 1956 ingehuldigd.
Het openbaar domein is doorlopend open, de kerk enkel tussen 12 en 18 uur.

 

Heilig Hartkapel
Deze ruime neoromaanse kapel (1875) in de Kleibeekstraat 125 is ontworpen door architect J. Bruyenne. Ze heeft een gepolychromeerd interieur met (momenteel bedreigde) muurschilderingen van Polydor Wante en Jozef Janssens (1882-84) en werd een eerste keer gerestaureerd in 1925 door J. Van Reeth.

Doorlopend gratis te bezoeken van 10u tot 18u.

 

Salons voor Schone Kunsten
Dit monumentale herenhuis (1928) in de Stationsstraat 85 werd ontworpen door Paul Stordiau i.o.v. textielfabrikant Edmond Meert. Met zijn neoclassicistische stijl sluit het naadloos aan bij de overwegend 19de-eeuwse architectuur van de Stationsstraat. De aandacht voor licht, lucht en hygiëne is 20ste-eeuws.

Doorlopend gratis te bezoeken van 10u tot 18u.


Textielfabriek Edmond Meert
Het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Land van Waas is gehuisvest in de vroegere fabriek van Edmond Meert. Van de binnenblokbebouwing van 3ha bleef alleen het kantoorgebouw (1930) bewaard. Architect Paul Stordiau ontwierp een gebouw met een zakelijk karakter en had bijzondere aandacht voor de lichtinval én de verluchting in de kantoren. Het interieur bleef gedeeltelijk bewaard. Het gebouw kreeg pas een grondige facelift. De textielfabriek Edmond Meert is gelegen in de Lamstraat 113 en is doorlopend te bezoeken tussen 10 en 18 uur.


Vakschool Sint-Antonius
De oudste kern van deze site bestaat uit het voormalige herenhuis met katoenfabriek van de familie Janssens-Lyssens en klimt op tot 1691. In 1909 werd de site herbestemd tot vakschool en in diverse fases uitgebreid. De school trekt momenteel weg uit de (niet beschermde) historische gebouwen die commercieel erg gunstig zijn gelegen. De oude vaksschool, ook bekend als VTS1 is gelegen aan het Onze-Lieve-Vrouwplein 5-6. Voor dit historisch pand dreigt leegstand. Na het vertrek van de school is er nog geen nieuwe bestemming voor het complex. De locatie krijgt wel heel wat aandacht. Er zijn doorlopend gidsbeurten tussen 10 en 18 uur en het gered archief kan bekeken worden.

 

Image

 


Witte Molen
De Witte Molen in de Gladiolenstraat 2 is doorlopend te bezoeken met gids tussen 10 en 18 uur.

 


Temse


AC De Zaat
Het nieuwe gemeentelijk Administratief Centrum De Zaat aan het Frans Boelplein 1 is het gerenoveerde voormalige administratief complex van de Boelwerf ('zaat' is streekdialect voor 'scheepswerf'), het enig overgebleven gebouw op de 87ha grote site. Het telt acht bouwlagen en is 78m lang en 16m breed. Het werd hedendaags 'aangekleed' en ingericht, en is voorzien van alle hedendaagse technologie.

Doorlopend gratis te bezoeken van 10u tot 18u.

 

Image

 


Waasmunster


Woning Reumes-Vercauteren
Hoewel dit gebouw net vóór de eeuwwisseling is opgetrokken (1895), was het een voorloper van de 20ste eeuw. Nog tot een eind in die eeuw contrasteerde het statige herenhuis met de kleine arbeiderswoningen op Sombekedries. Momenteel wordt het bewoond door een kleinzoon van de Waasmunsterse kunstschilder Edmond Verstraeten (°1870). Binnen zijn er schilderijen van hem te bezichtigen.
De woning Reumes-Vercauteren, gelegen aan Sombekedries 3 te Waasmunster, is doorlopend te bezoeken tussen 10 en 18 uur. Enkel het gelijkvloers, wijnkelder en tuin met prieel en natuuratelier is die dag open voor het publiek. Reserveren is noodzakelijk en kan bij cultuurdienst GC Hoogendonck, Nijverheidslaan 48 of via telefoon op 052/46 34 24 of via een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Er zijn gidsbeurten om 14u, 15u, 16u en 17u.

 

(bron: openmonumenten.be)

 

Lees ook:

WAASLAND. Het kan niet worden ontkend dat het Waasland steeds meer aantrekkelijk wordt voor wandelaars. 10 Wase wandelclubs sloegen de handen in elkaar omen een regionaal wandelevenement te...

REGIO. StapAf, het fietsmagazine van Toerisme Oost-Vlaanderen, is aan zijn tweede jaargang begonnen en het derde nummer ligt klaar. Het staat weer vol reportages die ook voor Waaslanders met...

RUPELMONDE/ BAASRODE. In april werd in Baasrode de nieuwbouw van de Scheepswerven Baasrode officieel in gebruik genomen met een tentoonstelling over de binnenvaart. Met die opening wordt meteen een...

WAASLAND/LOKEREN. Er zijn prachtige vooruitzichten voor de komende grote vakantie. De stad Lokeren gaat van zaterdag 5 juli tot zondag 14 september boottochten organiseren naar het Provinciaal...

WAASLAND. De fietsnetwerken zijn in. Er komen er steeds maar bij en de fietsliefhebbers kunnen juichen. Er wordt op dit ogenblik werk gemaakt van de splinternieuwe fietsnetwerken van Waasland en...

SINT-NIKLAAS. Het programma van het toeristisch seizoen voor de Wase hoofdstad geeft bijzonder verscheiden mogelijkheden. We hebben ze eens op punt gezet.