Defibrillatietoestellen in stadsgebouwen?

LOKEREN. Tijdens de gemeenteraadszitting van 14 april vroeg raadslid Marc Maes (VLD) om defibrillatietoestellen te plaatsen in de openbare gebouwen zoals stadhuis, zwembad, sporthal, rusthuizen, en ook in politiewagens.
Aangezien, in geval van hartstilstand, tussenkomst binnen de 5 minuten essentieel is, kunnen dergelijke toestellen levensreddend zijn.

 

Volgens Maes hoeft men het voor de prijs niet te laten (1395 à 1750 euro/st, opleiding inbegrepen). Volgens raadslid Fierens (fractieleider SPA-Spirit) detecteert het toestel zelf wat er aan de hand is, en geeft het ook instructies wat de hulpverlener dient te doen.


Schepen De Block (eveneens VLD) wees toch op de noodzaak van een correcte diagnose, correcte plaatsing van de elektroden, en correct gebruik, samengaand met een niet te onderschatten verantwoordelijkheid. Dit houdt volgens hem dus grote risico’s in. Daarbij komt dat de meeste openbare gebouwen dicht bij de kliniek gelegen zijn en in normale omstandigheden dus ook zeer snel bereikbaar voor de hulpdiensten. Enkel deelgemeente Eksaarde zou niet binnen de 5 minuten bereikbaar zijn.


Tegen de visie van zijn partijgenoot-schepen in, vroeg raadslid Maes toch de hoofdelijke stemming. Met 16 stemmen voor, 14 tegen en 2 onthoudingen werd uiteindelijk een princiepsbeslissing goedgekeurd, waarbij aanschaf van de toestellen nader onderzocht zal worden.


Het voorval zorgde duidelijk toch voor enige beroering onder het schepencollege, de raadsleden en het publiek. Een defibrillatietoestel was daar evenwel vooralsnog niet nodig. (tdw)