Kansen voor jonge kunstenaars op portfoliodag

SINT-NIKLAAS. Op 17 mei organiseert vzw WARP of Wase ARtistieke Projecten of Waasland ARt Projects in de SBE-fabrieksruimte, Slachthuisstraat 69 aan de achterzijde NMBS -station een portfoliodag met als doel  jonge kunstenaars van feedback te voorzien op het eigen werk, door curatoren en critici uit binnen- en buitenland.

Het portfolio is een uitgebreid curriculum vitae met een kernachtige weerslag van het oeuvre van de betreffende kunstenaar. Aan de hand van dit instrument wordt een gesprek aangeknoopt met een binnen- en / of buitenlandse professionele figuur in het veld van de hedendaagse kunst om de reflectie betreffende het eigen werk te verscherpen en oriënteren als een zinvolle stap in de verdere uitbouw van de artistieke carrière. Deze ontmoetingen kunnen een belangrijke stap zijn in de articulatie van de artistieke identiteit of de continuering ervan.

In principe kan iedere kunstenaar tot ongeveer 35 jaar, opererend in België en een beperkte selectie uit Nederland, zich inschrijven. Niet-selectie of selectie bij een van de voorgaande portfoliodagen, betekent niet dat men zich niet opnieuw zou kunnen inschrijven voor een volgende portfoliodag. Om de kwaliteit te verzekeren worden alle portfolio’s zorgvuldig bestudeerd en een kwalitatieve selectie doorgevoerd. Kunstenaars worden tijdig ingelicht of ze wél, dan niet geselecteerd zijn voor de komende portfoliodag op 17 mei. De selectie gebeurt door het Warp-bestuur.

 

De Professionelen voor België zijn: Guy Bovyn (Curator Kunstzicht Gent) - Isolde De Buck (Curator Zebrastraat Gent) - Michel Dewilde (Curator Stad Brugge) - Sven Jacobs (Voorzitter X=10C) - Annemie Maes (Coördinator OKNO) - Hans Martens (Directeur HISK) - Piet Van Robaeys (Docent KASK) - Sven Vanderstichelen (Curator Brussel) - Dirk Vanhecke (Galerie Transit) - Frederik Vergaert (Coördinator Lokaal 01 Antwerpen & Breda) - Christine Vuegen (Kunstcriticus).
De Professionelen uit het buitenland: Jean-Marie Dallet (European School of Visual Arts) - Iris Dressler (Director Kunstverein Stuttgart) - Jarg Geismar (Artist Sweden / Japan) - Eva Koch (Artist Denmark) - Thomas Kuang (o.v.) (Sichuan Academy of Fine Arts) - Jennifer Leskiw (Galerist Toronto) - Tere Recarens (Artist Italy / Germany) - Ingrid Rollema (Director Free Academy The Hague) - Angela Serino (Curator Italy / Netherlands) - Felix Villanueva (Director DNA The Hague) - Erich Weiss (Artist Belgium / France).
Deadline inzendingen portfolio: 30 april 2008.


De kandidaten moeten ook informatie over het oeuvre (maximaal 10 pagina’s) binnen brengen: een lijst tentoonstellingen, werkverblijven, beurzen, enz. en tekst(en) over het werk, maximaal 10 representatieve afbeeldingen van het werk met een korte legende bij. Indien video: maximaal één dvd met één werk of een compilatie van videofragmenten.  Uit alle inzendingen worden 33 kunstenaars geselecteerd.

 

Op de portfoliodag zelf kan de kunstenaar gebruik maken van een uitgebreider portfolio en meer informatie aanwenden in het persoonlijk gesprek met een professioneel. De ingezonden portfolio’s blijven in bezit van vzw Warp welke zich inzet zich om deze informatie verder te verspreiden en de betreffende kunstenaar verder de ondersteunen in de uitbouw van de carrière via deze informatie.

 

De geselecteerde kunstenaars worden ten laatste om 10u30 verwacht Het inschrijvingsgeld bedraagt 15 euro Deze bijdrage voorziet in koffie en croissants bij ontvangst, middagmaal, avondmaal en dranken tijdens de portfoliodag.
De portfoliodag sluit af met de ‘Nacht van de sigaar’. Dit curieus bal-dansant is voor iedereen toegankelijk aan de prijs van 5 euro maar is tevens gratis voor geselecteerden van de portfoliodag. Info: warp-artprojects.be  en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Inzendingen: WARP vzw, t.a.v. Stef Van Bellingen, Vijfstraten 57, 9100 Sint-Niklaas. (R.D.)

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. Vanaf 13 april loopt gedurende vijf weken de vijfde editie van het kunstenparcours Coup de Ville in het centrum van Sint-Niklaas. Verspreid over negen locaties zijn er...

KRUIBEKE/LOKEREN/SINT-NIKLAAS. De Provincie Oost-Vlaanderen trekt dit jaar 75 duizend euro uit waarmee 14 toeristische evenementen ondersteund zullen worden, waarvan vijf in het Waasland. 

SINT-NIKLAAS. Morgen, zondag 2 mei, gaat in het Koetshuis te Sint-Niklaas de eerste langspeelfilm van de Sint-Niklase cineast Wim De Caluwe, 'Het Avonduur', in première. De film wordt ingeleid door...