Inzameling land- en tuinbouwfolies op afroep

WAASLAND. De intercommunales Ibogem en Mi-Wa organiseren opnieuw een inzameling van land- en tuinbouwfolie. Het is een inzamelactie op afroep. Dat betekent dat land- en tuinbouwers zelf contact moeten opnemen met hun intercommunale om de folie te laten ophalen.

 

Ibogem en Mi-Wa organiseerden reeds in 2005 en 2006 dergelijke inzamelactie op de containerparken van Melsele, Verrebroek, Rupelmonde en Sint-Niklaas. De mogelijkheid om de folie naar de containerparken blijft. De intercommunales breiden de actie uit door de afval op afroep te komen ophalen, ondanks het feit dat deze folies bedrijfsafval zijn, onderhevig aan de terugnameplicht zoals voorzien in het VLAREA. Maar door de lopende onderhandelingen tussen OVAM en Recydata kunnen land- en tuinbouwers met hun landbouwfolie nog niet terecht bij deze organisatie. 

 

Vanaf vandaag kunnen land- en tuinbouwers uit Kruibeke, Zwijndrecht en Beveren contact opnemen met Ibogem met het verzoek om hun land- en tuinbouwfolies te komen ophalen.  Het telefoonnummer is 03 253 16 64. Het mailadres is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  Land- en tuinbouwers uit Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas en Waasmunster kunnen van 14 april tot 9 mei terecht op het telefoonnummer 03 776 72 50 of  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met het verzoek om hun land- en tuinbouwfolies op te halen. De gemeenten Temse en Stekene verkiezen de bestaande werkwijze enkel te handhaven en niet uit te breiden. Dat wil zeggen dat landbouwers er hun folies kunnen aanleveren op het containerpark.

 

Bij de aanvraag moet het juiste ophaaladres, de specifieke aard van de folies en de vermoedelijke hoeveelheid (in kg) vermeld worden.  Kort nadien zal aan de landbouwer de juiste ophaaldatum worden meegedeeld. In de loop van mei en juni zullen de land- en tuinbouwfolies worden ingezameld op de opgegeven datum. De folies moeten zuiver en borstelschoon zijn en dienen samengebonden te zijn in bundels die max. 35 kg wegen. De routes zullen worden ingepland onder bepaalde zones zodat het aantal ophaalpunten per dag minimum 15 adressen zal bevatten. Folie die niet aan de voorwaarden voldoet, zal worden afgekeurd. In dit geval kan de land- of tuinbouwer kiezen om deze folie op het containerpark aan te leveren aan een hoger tarief.

 

Het ophalen van deze folies kost 110 euro/ton (excl. BTW). (mb)