Genomineerden Jefke bekend

BEVEREN. Op donderdag 15 mei reikt ACW Beveren voor de vijfde ‘Jefke’ uit, de prijs voor organisaties of groepen uit Beveren die zich inzetten voor kansarmen in de gemeente. De vijf genomineerden voor de prijs zijn bekend.

 

De eerste genomineerde is vzw De Keerkring. De vzw engageert zich om er zorg voor te dragen dat ook voor de specifieke doelgroep, kansarme gezinnen, een aangepast aanbod van opvoedingsondersteuning wordt uitgebouwd dat uitgaat van en aansluit bij de bestaande behoeften van gezinnen. Deze vorm van ondersteuning brengt kansarme ouders en hun kinderen samen waardoor de mogelijkheid ontstaat om samen met andere ouders en met de deskundige groepsleider een procesgericht communicatief en betekenisvol leerproces aan te gaan.

 

Tweede genomineerde is onthaalcentrum ’t klepelken dat opvang en hulp verleent aan sociaal gehandicapte vrouwen en mannen (eventueel met kinderen), jongeren die thuisloos zijn om moeilijkheden met ouders, of  buitengezet zijn door familie, of via tussenkomst van jeugdrechter of sociale dienst hier terechtkomen, gehuwden die de echtelijke woning verlaten hebben en tijdelijk dakloos zijn hetzij door mishandeling hetzij door andere problemen, jongeren die doorverwezen werden door andere instellingen, vrouwen die niet (of tijdelijk niet) in eigen levensonderhoud kunnen voorzien en hier terecht komen via het OCMW en koppels.

 

De derde organisatie die kans maakt op het ‘Jefke’ is Tarara, een beweging die bestaat uit vrijwilligers die zich het lot van kansarme gezinnen ter harte neemt en hen de mogelijkheid geeft om deel te nemen aan normale gezinsactiviteiten. Alle activiteiten worden opgezet in samenwerking met verschillende instellingen en verenigingen die het  zelfde doel voor ogen hebben. Met een minimum aan steun proberen zij jonge mensen uit de vergeethoek te halen. Zij organiseren een driekoningenfeest, een Sint Niklaas feest en andere activiteiten waar elke vrijwilliger toe bijdraagt om met weinig kosten elke deelnemer een mooi geschenkje te geven.

 

Ook Welzijnszorg is weerhouden als kandidaat-winnaar. Welzijnszorg werkt met een pluralistische ingesteldheid en vanuit een christelijke overtuiging aan een zinvolle aanpak van armoede en sociale uitsluiting. In ontelbare scholen, parochies en verenigingen trekken vrijwilligers de kar van de campagne. Zij geven les op school, verzorgen de adventsliturgie, werken een leuke activiteit uit, sensibiliseren voorbijgangers, verzamelen handtekeningen en werven fondsen voor Welzijnszorg.

 

De vijfde en laatste genomineerde voor het befaamde ‘Jefke’ is B-Asiel of Beveren-asiel. Zij helpen en steunen ‘mensen in nood’ in het decanaat Beveren. Mensen die door de mazen van ons sociaal vangnet vallen. Zij steunen materieel en moreel vluchtelingen, mensen zonder papieren, kansarme Belgen die nergens terecht kunnen of onvoldoende steun krijgen van onze sociale voorzieningen. B-Asiel geeft ook materiële hulp: voedselpakketten, aankopen van voedsel en pampers, onderhoudsproducten, EHBO-gerief, bedelen van kledij en huisraad. B-Asiel kan ook financiële hulp bieden: betalen van schoolrekeningen, buzzypas voor leerlingen van secundair onderwijs, schoolboeken en schoolbenodigdheden. Een luisterend oor voor de problemen en vragen van deze mensen, zoeken naar menswaardige oplossingen, begeleiding bij procedures en bijstand bij contacten met officiële instanties.

 

Een van deze vijf zal op donderdag 15 mei de wisseltrofee ‘Jefke’ en 250 euro winnen. De winnaar wordt gekozen door een jury en het pubiek nadat elke genomineerde z’n project heeft voorgesteld in jeugdhuis ’t Ogenblik in Beveren.  De show start om 19u45. (mb)

 

Lees ook:

BEVEREN. ACW Beveren ter gelegenheid van Rerum Novarum voor de 5e keer een Jefke uitgereikt. Het Jefke verwijst naar de figuur van Jozef Cardijn de stichter van KAJ. Het 'Jefke' gaat elk...

BEVEREN. Op woensdag 29 april 2005 reikt ACW Beveren voor de tweede maal het "Jefke" uit. Met de uitreiking van het 'Jefke' en de bijhorende geldsom willen het ACW z'n...

BEVEREN. In Jeugdcentrum Togenblik werd voor de 2de keer door de ACW-afdeling Beveren het "Jefke" uitgereikt aan een vereniging die actief is in Groot-Beveren en er een verdienstelijke...

de 5 genomineerden met hun oorkonde en de winnaar (2e van links) met 2 beeldjes en de chequeBEVEREN. ACW Beveren heeft vorige week de solidariteitsprijs en de wisseltrofee Jefke uitgereikt. Dit jaar...