Uitgang insteekweg in bocht Heidestraat is voor Sp.a gevaarlijke situatie

ImageZWIJNDRECHT. Vlak aan de bocht in de Heidestraat 169 - 171 zullen een oude woning en een bouwvallige houten schuur weldra tegen de vlakte gaan omdat er een verkaveling wordt uitgewerkt.  Eind februari 2008 werd deze verkavelingsaanvraag ingediend voor de betrokken gronden. Oorspronkelijk werd dit initiatief negatief ontvangen omdat er vanwege monumenten en landschappen verzet bestond tegen de afbraak van de schuur. Maar zo’n vervallen ding is wel degelijk een krot en na een recent plaatsbezoek en na onderzoek door- en in overleg met Onroerend Erfgoed wordt het behoud van de schuur met strooien dak echter niet langer geëist.

 

Het agentschap Ruimtelijke Ordening, Antwerpen, kan zich eveneens principieel akkoord verklaren met de ontwikkeling van een verkaveling, indien het aantal woningen wordt beperkt tot 5. Een voorontwerp werd op 26 juni 2007 door het college aanvaard. Achteraan komen langs de ene kant 3 en langs de andere 7 garages. Er wordt ook een nieuwe insteekweg voorzien van een 23 meter en die in de Heidestraat zal uitkomen. Maar die in- en uitrit zal over een doorlopend voetpad gebeuren dat ook verhoogd blijft liggen met trottoir en boordsteen. Het gevolg is dat hier dus a.h.w. stapvoets gereden zal worden.


De insteekweg wordt aangelegd zonder voetpaden en uitgevoerd in lichte en donkere grijze klinkers. Het wegdek wordt aangelegd onder één enkele helling (3%) naar een greppel aan de rechterzijde van de straat.

Er werd wel een bezwaar ingediend maar dat zal niet ontvankelijk worden genoteerd. Een achterbuur vreesde dat er overlast zou zijn en wilde dat er een afsluiting van 2m hoog zou komen en bedekt met doek en hij vreesde ook voor sluikstort.


Het college nam op 8 april ll. kennis van het definitief verkavelingsontwerp en van de resultaten van het openbaar onderzoek en besliste om de aanvraag met een feitelijke goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen om een besluit te laten nemen over de zaak van de wegenis met tracé en uitrusting. Het advies van de Brandweer en van de dienst Waterbeleid van de provincie Antwerpen werd al opgevraagd, alsook de ramingen van de verschillende nutsmaatschappijen.


Donderdagavond hechtte de gemeenteraad haar goedkeuring aan het voorliggende wegtracé en de weguitrusting van de beperkte nieuwe wegenis.Groenaanleg op het over te dragen openbaar domein wordt niet voorzien.

De gemeenteraad keurde in vergadering van 27 maart ook al het voorstel van de gemeentelijke
Cultuurdienst goed om het straatje geen nieuwe straatnaam te geven, maar om het als een deel van de Heidestraat te beschouwen. De 5 woningen zullen dan de huisnummers 169 en 171 A, B, C en D toegewezen krijgen.

 

In de gemeenteraad reageerde Frans De Gendt namens de Sp.a-fractie toch op de realisatie van de insteekweg. Omdat het precies in de bocht is en toch toegang moet geven tot 10 garages noemde hij het een gevaarlijke situatie. "Temeer daar de voertuigen bij het verlaten van het woonerf door de geparkeerde wagens in de straat geen goed zicht hebben op het aankomende verkeer. De ontsluiting van de nieuwe wegenis is volgens ons om moeilijkheden vragen. De SP-a zal daarom deze wegtracé niet goedkeuren.", zo besloot De Gendt. (Rolf Duchamps)