Sinaai, dorp in de kijker

ImageSINAAI. De Landelijke Gilden hebben in elke Vlaamse provincie één dorp geselecteerd voor 'Dorp in de kijker'. In onze regio is Sinaai geselecteerd. In de andere provincies worden Westvleteren (West-Vlaanderen), Berlaar (Antwerpen) en Kinrooi (Limburg) uit de anonimiteit gehaald door de Landelijke Gilden. In de praktijk betekent dit dat in deze dorp de plaatselijke afdelingen van de Landelijke Gilden heel wat aktiviteiten zullen organiseren.

 

Voornaamste bedoeling van 'Dorp in de kijker' is het dorp te laten zien zoals het is, in al zijn glorie en rijkdom. Het verenigingsleven en de kracht die ervan uitgaat ondersteunen, is een andere. Anders gezegd is het de bedoeling de bezoekers van de aktiviteiten laten zien hoe groot een dorp kan zijn als je alle kleine dingen samenbrengt.

 

In samenwerking met Kunst uit Sinaai werd tijdens de maand februari een gedichtenwedstrijd uitgeschreven met als thema 'Sinaai: ons dorp'. De wedstrijd werd gewonnen door Johan De Witte met het gedicht 'In het Land Van Waas ligt een dorp'. Het winnende gedicht verschijnt op plexiglas met een arduinen steen als voet die aan het pompgemaal, langs de Stekense vaart, wordt geplaatst.

 

ImageTer gelegenheid van 'Dorp in de kijker' is er een heus dorpsbier gebrouwen: Snoâs Boksken Blond en Snoâs Boksken Bruin. Snoâs Boksken Blond is een ‘levend’ bier van 7,5% volume alcohol, goud-amberkleurig met een mooie schuimkraag. Snoâs Boksken Blond heeft een hoppige smaak met een moutige achtergrond. De fijnproever kan er ook een licht fruitachtige vanillesmaak in terugvinden.
ImageSnoâs Boksken Bruin is eveneens een  ‘levend’ bier van 8% volume alcohol dat nagist op fles of op vat. Deze typische Dubbel met zijn warme donkerbruine kleur en bordeaurode ondertonen, heeft een fruitige smaak die tegelijk aan granen doet denken. Ook vind je in dit fluweelzachte bier een hoppige nasmaak terug. Zijn romige, rijke en stevige schuimkraag bekroont dit juweel van een bier.

 

Het uitgebreide programma van 'Dorp in de kijker' begint op zondag 27 april om 10u30 aan het Pompgemaal met de onthulling van het kunstwerk annex winnaar van de gedichtenwedstrijd. Vanaf 10 uur brengen huifkarren de gasten van het begin van de Aartdreef naar het pompgemaal.

 

Op donderdag 1 mei is er de sneukeltocht, een fietstocht door Sinaai en omgeving met 5 stopplaatsen waar 'snoâse' sneukels worden aangeboden. Daarnaast is het Edgartinelmuseum, het pompgemaal en de Sint-Catharinakerk een bezoek waard. Meefietsen kost 15 euro voor volwassenen en 10 euro voor kinderen. Vertrekken kan tussen 11 en 13 uur aan het landbouwbedrijf van Wim en Rita Van Damme aan de Hulstbaan 220 te Sinaai. Inschrijven kan bij Peter Van Garsse op (03) 765 98 95 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Tijdens de zomermaanden juli en augustus kan je deelnemen aan een fietszoektocht in Sinaai. Deelnemingsformulieren zijn verkrijgbaar in café ’t Gemis (Dries 27 in Sinaai) of het KBC-kantoor (Dries 2 in Sinaai) of downloaden via de website dorpindekijker.be. De zoektocht is ideaal om meer te leren over te geschiedenis, natuur en cultuur van Sinaai. Aan de zoektocht zijn waardevolle prijzen verbonden. De hoofdprijs is een overnachting in de bed en breakfast 'De Weiman' te Sinaai.

 

Op Halloween, vrijdag 31 oktober, organiseren Unizo en de plaatselijke jeugdverenigingen de halloweentoch ‘Sinaai in het donker’ waarbij deelnemers het dorp in het donker ontdekken.

 

Het volledige programma is ook terug te vinden op de websites landelijkegildesinaai.be en dorpindekijker.be.

 

Ten slotte, brengen we u het winnende gedicht van 'Dorp in de kijker', van de hand van Johan De Witte.

 

In het Land van Waas ligt een dorp

dreven hebben er bomen
akkers hebben rapen
koeien wei

de Fondatie heeft er stilte
wandelaars hebben tijd
fiets route

wijken hebben er kermis
renners hebben kasseien
schutters wip

de Dries heeft er een eik
straten hebben zeskamp
boeren markt

stoeten zijn er geschiedenis
herders hadden schapen
Tinel museum

de mensen hebben er verenigingen
feesten hebben een fanfare
jeugd huis

Sint-Catharinakerk heeft er een toren
daar rond wil ik wonen
Sinaai,
mijn dorp.

 

(mb)