Bermmaaier Temse defect

GROOT-TEMSE. De bermen die gelegen zijn langs wegen, waterlopen en spoorwegen moeten, volgens het bermbesluit van oktober 1984 door de gemeenten worden gemaaid. Het bermbesluit zegt dat de maaidata liggen na 15 juni en nog eens na 15 september. Maar men is ook verplicht het maaisel binnen de 10 dagen af te voeren en het is verboden biociden te gebruiken.

Het Agentschap voor Natuur en Bos kan afwijkingen toestaan op dit bermbesluit. Concreet betekent dit dat o.m. de maaidata kunnen aangepast worden per bermtype. Voor Temse zijn deze afwijkingen opgenomen in het bermbeheersplan.

 

Dat het maaisel moet worden afgevoerd heeft ook zo zijn reden. Het wordt verplicht om zo de bodem te verarmen met de bedoeling de bermen ecologisch waardevoller te maken. Grassen en algemene soorten krijgen dan minder groeikansen wat in het voordeel speelt van een rijkere kruidenvegetatie.

 

Maar in Temse zitten ze nu wat in de problemen want het opzuigsysteem van de bermmaaier is defect en kan niet meer hersteld worden. Het gevolg is dat het maaisel dit jaar niet zal worden afgevoerd. De maaidata zoals opgenomen in het bermbeheersplan worden ook voor dit jaar gerespecteerd.


De procedure voor de aankoop van een nieuwe bermmaaier is lopende. Vanaf volgend jaar zal het maaisel opnieuw afgevoerd worden. (R.D.)