ACW Kruibeke reikte de 'Schouderklop 2008' uit

Image
Namens KAV werd Ils Vernimmen gelauwerd.
KRUIBEKE De viering van Rerum Novarum beleefde donderdag in 'Ons Huis' een hoogtepunt met de uitreiking van de ACW Schouderklop 2008, een beeldje gemaakt door de Kruibeekse keramiekkunstenares Miek Van De Perre. Sinds 2005 huldigt het ACW van Kruibeke jaarlijks een project, initiatief of organisatie die op sociaal vlak iets bijzonder betekent voor de Kruibeekse gemeenschap en een belangrijke vernieuwende sociale meerwaarde heeft gebracht in de gemeente.

 

Vorig jaar viel de eer te beurt aan de vrijwilligers van het voormalige rusthuis Altene. Dit jaar wilde het ACW in het bijzonder de vrijwilligers die in het buurtwerk van de gemeente actief zijn in de bloemetjes zetten.

 

De viering werd bijgewoond door een 90 belangstellenden en  ingezet met een aantrekkelijke film over de Wereldsolidariteit van ACV. De zin en waarde van die actie werd getoond aan de hand van beelden uit o.a. de Domnicaanse republiek, Bangladesh, Burkina Faso. Nadruk werd ook gelegd op het belang van inleefreizen naar de landen waar Wereldsolidariteit werkt.


Eerst volgde de uitslag van de tekenwedstrijd van de lagere school die door ACV werd georganiseerd in samenwerking van de Kunstacademie van Kruibeke. De kinderen kregen het thema 'Energie' uit te werken maar dan wel in de ruime betekenis van het woord, zelfs de energie die de mensen hebben. De kindereh toonden zich echt creatief en leverden een verbluffend resultaat af. Er werden tien wonnaars gelauwerd en hun werkjes waren tentoongesteld in de zaal. In aanwezigheid van schepen Pia De Monie leidde Erik Blommaert, voorzitter lokaal ACW Kruibeke, de proclamatie.

 

Daarna werden de genomineerde verdienstelijke Kruibekenaren uit de deelorganisaties van het ACW gehuldigd. Ze kwamen uit ACV, OKRA, KAV, KWB en  Vakantiegenoegens. De vrijwilligers van CM Ziekenzorg Kruibeke, de vrijwilligers van parochiaal buurthuis De Passant en de vrijwilligers van het Dorpshuis Het Klokhuis (OCMW).

 

Ontvingen een beeldje als aandenken van de Kruibeekse keramiekkunstenares Miek Van de Perre:
Paul Volkerick voor de KWB, Francine Rosiers van Vakantiegneoegens die al jaren in het bestuur zetelt als eerste en trouwste lid. Herman Boons van OKRA, de vroegere beenhouwer  die al sedert 1995 actief is bij de senioren en al in 1997 ondervoorzitter werd. Hij is ook verantwoordelijk voor de attenties voor de zieke bejaarden. Herman zelf het woord om promotie te voeren voor OKRA. Hij zette de gepensioneerden aan lid te worden. "Ge kunt bij ons alles meemaken, maar ge moet het niet.", zo besloot hij.

Image
Herman Boons van OKRA ontvangt het Schouderklopbeeldje uit handen van ACW-voorzitter Erik Blommaert.


Voor KAV kreeg Ils Vernimmen het beeldje en tenslotte ging bijzonder veel eer naar Benny Perdaen van het ACV. Deze Kruibeekse figuur zetten we in een aparte reportage nog in het zonnetje.

 

Kwam dan de uitreiking van de 'ACW Schouderklop 2008'. Het ACW-bestuur van de lokale afdeling Kruibeke verkoos de vrijwilligersgroep van CM Ziekenzorg Kruibeke dit jaar om de 'ACW Schouderklop' te krijgen. Zij kregen het speciaal ontworpen beeldje van Miek Van de Perre die echt energie liet uitstralen uit het bloedrode kunstwerkje. (Merkwaardig toch die rode kleur want op 1 mei kleurt ook de Dag van de Arbeid rood!)

Image
Het team van CM Ziekenzorg die de ACW Schouderklop 2008 won. Links eregast Jo De Cuyper en uiterst rechts de Kruibeekse voorzitter Erik Blommaert.

 

"Als ACW vinden wij het belangrijk om de vrijwilligers van deze organisatie een hart onder de riem te steken. In Kruibeke brengen de 21 vrijwilligers om de 5 à 6 weken een bezoekje aan huis bij ongeveer een 180-tal langdurige en chronische zieken. Daarnaast organiseren zijn jaarlijks een aantal activiteiten waarbij ontmoeting en ontspanning van de zieken en hun gezin centraal staat. Zo organiseren zij met Kerstdag, Pasen en in de zomer een heus feestmaal met passende animatie. Ook een zomeruitstap staat telkens op het programma.", zo rechtvaardigde voorzitter Erik Blommaert de verkiezing.


Het ACW kon niet nalaten hierbij in het bijzonder Julia Van Goethem uit Molenstraat een pluim geven omdat zij de meeste zieken, 17 in totaal,een bezoekje brengt. Naast de vrijwilligers van CM Ziekenzorg Kruibeke wil het ACW ook de vrijwilligers die het parochiale buurthuis  'de Passant' elke donderdag middag openhouden in de Poternoazie in de Hendrik Mertensstraat  en de vrijwilligers die een handje toesteken in het dorpshuis T’ Klokhuis  van het OCMW eervol vermelden. Zij zorgen ervoor dat heel wat mensen uit de Kruibeekse dorpsgemeenschap niet vereenzamen en samen leuke dingen kunnen doen.


Alle drie de initiatieven zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Het ACW doet daarom een oproep aan allen mensen die nog wat vrije tijd over heeft om zich voor dergelijke initiatieven te engageren. "Hoe meer helpen handen, hoe lichter het werk voor iedereen wordt en hoe meer mensen kunnen geholpen worden.", aldus ACW.

 

Image
De groep kinderen van de laureaten van de tekenwedstrijd. Links ACW-secretaris Filip Vercauteren en schepen Pia De Monie.

 

(Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

Benny PerdaenKRUIBEKE.Tijdens de Rerum Novarumviering in de bovenzaal van Ons Huis, werd hulde gebracht aan Benny Perdaen die 26 jaar lang voorzitter was van het ACV. Het was zijn vriend Fons Van...