Van boenkcar tot kunstwerk op Waasland Tuning Day

Image
Op de grote Markt in Sint-Niklaas stonden 300 getunde wagens.
SINT-NIKLAAS. De grote markt van Sint-Niklaas was gisteren dé verzamelplaats voor liefhebbers van mooie, getunde wagens. De Waasland Tuning Day 2008 lokte ruim 300 wagens uit België, Nederland en Frankrijk naar de ballonstad.

 

Wie zich verwachtte aan een oorverdovend lawaai van rijdende discotheken kwam bedrogen uit. "Getunde wagens hebben nog altijd het imago van Johnnycars te zijn.", zegt organisator Nick De Vos, “Maar ze evolueren steeds meer naar echte kunstwerken. Sommige gasten halen echt bijna de volledige wagen uit elkaar om die nadien bewerkt en veranderd terug in elkaar te steken.” Dat was ook duidelijk te zien: van sommige wagens waren de scharnieren van de deuren zo veranderd dat ze naar boven openden, of de wagen was verbreed of verlengd. De meeste tuners passen enkel het exterieur en de koffer van hun wagen aan. Sommigen gaan veel verder en passen ook het gehele

Image
Organisator Nick De Vos was tevreden met de talrijke opkomst van autoliefhebbers.
interieur aan: binnenbekleding met airbrush kunstwerken, ledverlichting, dvd-schermen, grote muziekinstallaties, …  Een wagen die zo verlaagd is dat hij geen enkel oneffendheid in het wegdek overleefd is in dit wereldje geen uitzondering. Maar die wagens hebben ook een ingenieus systeem aan boord dat de wagen naar boven duwt als ie vertrekt. De echte lefgozers hebben zelfs een busje lachgas aan boord, wat de wagen een korte boost geeft (mits het juist wordt gebruikt). Niet onbelangrijk is te weten dat deze uitgebouwde wagens door de keuring zijn geraakt. "Bij de keuring wordt wel duidelijk genoteerd wat er gewijzigd is aan de wagen. Bovendien bestaat daar ook regelgeving rond.", weet De Vos.

 

Eén ding is duidelijk: tuning draait rond opvallen en de meest originele wagen hebben. Originaliteit werd op de Waasland Tuning Day ook beloond: 73 bekers wisselden van eigenaar. Een beker die allicht op de volgende tuningbijeenkomst bij de wagen zal pronken.

 

Bekijk ook onze fotoreportage:

Image

 

Image

 

Image

 

 

Wie zelf aan de slag wil, start best bij het nalezen van de wetgeving op how2tune.be. (mb)