Politie onmantelt meer drugplantages

SINT-GILLIS-WAAS/STEKENE. De lokale politie maakte op 29 april haar resultaten van 2007 bekend aan de politieraadsleden. Zowel op het vlak van woninginbraken, verkeersongevallen met gewonden als de strijd tegen de drugs waren de resultaten positief.

 

Verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid is een prioriteit voor de lokale politie.  De lokale politie pakt deze prioriteit aan via het verkeersactieplan. Uitgangspunt van het project is dat de inzet van meer personeel, betere middelen, meer preventie en een aangepaste werking de verkeersveiligheid en -leefbaarheid aanzienlijk kán verhogen. De politie kan hiervoor rekenen op een tussenkomst van de federale overheid. In 2007 bedroeg deze €347.000

In 2007 verhoogde de politie de inspanningen op de prioritaire wegen van de politiezone wat resulteerde in een daling van het aantal verkeersongevallen ten opzichte van 2006 namelijk van 531 in 2006 naar 500 in 2007. Er was dus een daling van 5,9%. De daling kwam sterkst tot uiting op het grondgebied van de gemeente Sint-Gillis-Waas waar zich 30 ongevallen minder voordeden dan vorig jaar. In Stekene kende men een status quo.

 

Het meest verheugende is dat er een terugloop is van het aantal verkeersongevallen met lichamelijk letsel ten opzichte van vorig jaar. In 2006 waren er nog 170 ongevallen met gewonden. In 2007 bedroeg dit 144. Dit betekent een daling met 15,3%.


In absolute termen bedroeg de verhouding van aantal verkeersongevallen lichamelijk letsel t.o.v. het totaal aantal verkeersongevallen stoffelijke schade 144 op 500, wat overeenkomt met een 28,80%. In 2006 bedroeg dit nog 32,02%. In deze categorie dient eveneens vastgesteld te worden dat er een lichte stijging was van het aantal verkeersongevallen lichamelijk lestel met vluchtmisdrijf, dit van 8 naar 11. Het resultaat mag dus terecht positief genoemd worden.

 

De reductie van het aantal lichtgewonden op de wegen van de zone is ongeveer evenredig verdeeld over de beide gemeenten. Het aantal dodelijke slachtoffers  daalde van 3 naar 2  (in elke gemeente viel 1 dodelijk slachtoffer te betreuren).

 

Het algemeen positieve resultaat kan onder andere toegeschreven worden aan de inspanningen die geleverd werden op de diverse aandachtspunten van het actieplan. Vooral snelheid, beveiligingsmiddelen en het rijden onder invloed van alcohol en andere middelen werden doorgedreven aangepakt. Zo werden 116850 voertuigen gecontroleerd op snelheid. 3,86% of 4506 chauffeurs reden te snel. In 2006 was dit nog 6,58%.  Verder werden er 172 overtredingen vastgesteld inzake dronkenschap in het verkeer. Er werden niet minder dan 340 chauffeurs geverbaliseerd wegens het niet dragen van de gordel.

 

Deze doorgedreven politie-inspanningen, samen met de inspanningen van de wegbeheerders hebben tot gevolg dat de verkeersveiligheid in de zone dus een positief beeld vertoont. De politie zal in 2008 op zijn elan voortgaan en zich richten op de prioritaire wegen. Hierbij zal blijvend geïnvesteerd worden in de aanpak van de klassieke oorzaken: snelheid, alcohol/drugs Ook in meer controles inzake zwaar vervoer, daar deze categorie proportioneel meer betrokken was in verkeersongevallen dan andere voertuigen, zal geïnvesteerd worden. Ook de aandacht voor de ongevallen met dode hoek zal niet uit het oog verloren worden.  Ook zijn blijvende inspanningen tov van de weekendongevallen. Zo zullen er meer controles in het weekend plaatsgrijpen t.o.v. vorige jaren.

 

woninginbraken

 

In 2007 registreerde de politie 89 effectieve inbraken, dat zijn 13 inbraken minder dan in 2006. Het aantal pogingen steeg van 33 naar 62. Zijn de burgers meer bereid tot een aangifte en/of zijn ze beter beveiligd, waardoor de inbreker het bij een poging dient te laten? Hoe dan ook het is duidelijk een positief fenomeen. Er wordt vooral ingebroken in woningen, gevolgd door bedrijven, kantines en weekendverblijven. Ook in 2008 zal de politie zich blijven inzetten om verdere daling van woninginbraken te realiseren. Dit gebeurt zoals afgelopen jaren op projectmatige manier. Het project steunt op vier pijlers: ontradende controles, preventie, optimalisatie van het opsporingsonderzoek en betere opvang van de slachtoffers.   

 

drugs

 

Er werden meer vaststellingen verricht inzake drugs waarbij vooral gemikt werd op de fabricatie, handel in drugs en de kweek van cannabis. Er waren in 2007 in totaal 62 vaststellingen inzake drugs. 17 vaststellingen werden verricht inzake handel, 5 in fabricatie en er werden 8 plantages opgerold. (mb)