Minder GFT met een kip of 2

ImageLOKEREN. Groen denken is trendy en waarom niet? Onze leefomgeving wordt op die manier opnieuw meer een aangename leefomgeving. Verschillende intercommunales halen afval gescheiden op of zullen hier in de nabije mee starten. "Toch kunnen we nog meer doen.", lijkt intercommunale IDM te denken. Zij lanceren, net als vorig jaar, een kippenpromotiecampagne.

 

 

De keuken en de tuin zorgen vaak voor heel wat afval. Toch hoeft dat GFT-afval niet allemaal in de vuilnisbak te belanden. Kippen zijn ideale ruimers van groente- en fruitafval. Het kakelende pluimvee kan 50 kg/ keuken- en tuinafval per jaar per kip verorberen. Om deze natuurlijke afvalverwerking te promoten start IDM (Intercommunale Durme-Moervaart voor afvalverwerking en Milieuzorg) op zaterdag 10 mei opnieuw een kippenpromotiecampagne in samenwerking met de lokale kippenhandelaars. Vorig jaar werden tijdens een gelijkaardige campagne 1.600 kippen verkocht. De campagne duurt tot 14 juni. In die maand kan een gezin 3 kippen kopen met één euro korting per kip bij één van de 7 deelnemende handelaars. IDM subsidieert 0,5 euro. De andere 0,5 euro korting wordt door de handelaar gefinancierd.
 
De deelnemende handelaars zijn  Aveve tuincentrum Magda en Rudi Boghaert (Dekenijstraat 31, Lochristi), Horta-De Meyer (Ruilare 123, Lochristi), Bokmolenhoeve (Bokslaarstraat 100 , Lokeren), Aveve tuincentrum Kris & Caroline Vanden Berghe (Braamstraat 2, Lokeren), Moerbeeks kippenbedrijf (Molenstraat 20, Moerbeke), Aveve tuincentrum Colman & Van Damme (Moerstraat 8A, Zele) en NV Baert Mengvoeders (Hansevelde 1, Zele).
 
Bij de aankoop van een kip krijgt de kippeneigenaar een brochure met informatie over het houden van kippen. Wie de kortingsbon gebruikt, maakt kans om een DVD te winnen van ‘Chicken Run’. De kortingsbons worden deze week huis-aan-huis bedeeld en zijn bovendien te verkrijgen bij de deelnemende handelaars. Ook het milieumagazine IDeeMilieu dat eind mei verspreid wordt, is voorzien van een bon. (mb)