Burgemeesters spreken zich uit over hervorming hulpverleningszones

PROVINCIE/ WAASLAND. Vrijdag 9 mei waren de Oost-Vlaamse burgemeesters op vraag en onder voorzitterschap van gouverneur André Denys in vergadering bijeen om een advies te formuleren aan de minister van Binnenlandse Zaken over de zonevorming van de brandweer in Oost-Vlaanderen. 57 van de 65 burgemeesters waren aanwezig en formuleerden, na stemming, volgend advies: de zes huidige hulpverleningszones blijven behouden.

 

De stemuitslag zag er als volgt uit: 42 ja, 13 nee, 2 onthoudingen.

De huidige zes hulpverleningszones worden gevormd door: Meetjesland, Centrum, Oost, Zuid-Oost, Waasland en Vlaamse Ardennen. Elke zone omvat 7 korpsen, met uitzondering van Centrum die 8 korpsen omvat. Alles samen goed voor 671 beroepslui, 2 326 vrijwilligers en 56 burgers.


Voor wat het Waasland betreft is Oost ook belangrijk. Er zijn hier 170.340 inwoners met de gemeenten: Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Lebbeke, Lokeren, Zele (7 gemeenten) Er zijn 404 vrijwilligers en 13 beroeps brandweermannen. Het Waasland heeft zelf met  201 999 inwoners voor Beveren, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster (7 gemeenten). Ze hebben hier 400 vrijwilligers, 52  beroeps en 5 burgers
      
Er is een zeer grote ongelijkheid tussen de zones zodat een hervorming zich wel opdringt.  De wet van 15 mei 2007 voorziet dat alle brandweerzones het principe van de 'snelst adequate hulp voor iedere burger' moet garanderen, d.w.z. 24u op 24u permanentie met minimum 6 personen om binnen de 5 minuten te kunnen uitrukken.

 

De wet voorziet eveneens in de verzelfstandiging van de zone, d.w.z.: rechtspersoonlijkheid, het autonoom kunnen uitvoeren van opdrachten, volwaardige administratieve en logistieke omkadering en een eigen financieel beheer.
Bovendien voorziet de wet een 50/50 financiering, daar waar nu de gemeente 90% en de federale overheid 10% van de kosten dragen.

 

Voor de toekomst zal Gouverneur André Denys dit provinciaal advies nu voorleggen  aan de minister van Binnenlandse Zaken. De minister zal samen met een nationaal adviescomité vóór 15 augustus een definitieve beslissing nemen. Met het oog op de financieringsproblematiek zal de minister in de maand juni een bezoek brengen aan alle provincies.(Rolf Duchamps)