Benefiet kunstveiling voor Kunst in Belsele

BELSELE. Op vrijdag 6 en zaterdag 7 juni organiseert de werkgroep 'Kunst in Belsele' i.s.m. de  Belseelse Kunstvrienden in de parochiezaal  aan het Kerkplein een Benefiet  Kunstveiling. De veiling is ten voordele van het plaatsen van kunstwerken op het Dorpsplein, aan de pomp en aan de Klavers.

 

Vrijdag gaat de veiling door van 19 tot 21u en zaterdag van 10 tot 13u . De te veilen werken bij deze tentoonstelling zijn van o.a. Denijs De Backer, Dora De Coninck, Jan Delestinne, Ward De Dobbelaer, Gabriël De Pauw, Ferre De Smedt, Edgard Heirman, Maurice Langaskens, Benny Luyckx, Romain Malfliet, Guido Mariman, Karel Mechiels, Dirk Maris, Frans Pincé, Guido Stevens, Lea Van Heck, Lucien Van Laer, Alfons Van Meirvenne, Lode Verbeke e.a.

 

Een idee dat groeide toen in 2003-2004 de dorpskern werd heraangelegd. De culturele Raad van Belsele  wilde  in het vernieuwde dorpscentrum ook enkele culturele accenten te leggen. Daarom werd de werkgroep “Kunst in Belsele” opgericht. Deze kunstminnende Belselenaren wilden dit project in samenwerking met de stad realiseren. In eerste instantie werd geopteerd voor het beeld van ‘De Kloppenlapper’ van Koen Rossaert (Waasmunster) een bronzen beeld van 1 meter hoog.. Nadien werden ‘De Wassende Vrouwen’ van Dora De Coninck (Gent) en ‘De Olympische Ringen’ van Hugo Van der Wildt (Puurs)opgenomen in het project.

 

De beelden hebben elk een specifieke inplantingplaats: de Klokkenlapper aan de kerk, de Wassende Vrouwen Wassende Vrouwen van Dora De Coninck is een beeldengroep uit brons van 165cm hoog rond de dorpspomp, die de centrale plaats van de pomp in het vroegere sociale leven voorstelt  en de Olympische Ringen van Hugo Van der Wilt, een kunstwerk van 270cm hoog en gemaakt van roestbestendige stalen buizen, dat op het grasveld voor De Klavers de functie van dit sport - en cultuurcentrum zal symboliseren.

 

Annemie Carlier, voorzitter van de plaatselijke culturele raad over het project: "Hiermee wil KIB in ieder geval het dorp een extra culturele uitstraling geven. Een tiental jaren geleden werd een beeld ‘Meisje met zonnehoed’ van Albert Tersago, in de tuin van het rusthuis geplaatst door Kunst in de Stad.  In 2005 werd een concert georganiseerd om een deel van de nodige fondsen bijeen te krijgen. Er werd ook op zoek gegaan naar eventuele sponsors."

 

Maar de stad Sint-Niklaas zelf investeert  25.000 euro maar daarnaast moet de Belseelse gemeenschap eenzelfde bedrag bijeen brengen. Het is op initiatief van schepen van cultuur, Lieve Van Daele, dat eind vorig jaar beslist werd om een benefiet kunstveiling te houden. "De Belseelse Kunstvrienden hebben hun medewerking aan dit project gegeven en een aantal leden schenken een kunstwerk ten voordele van dit project. Andere werken zijn ons door bestuursleden en sympathisanten geschonken. Ook de kunstenaars, wiens werk zal geplaatst worden, hebben één of meerdere werken voor deze veiling afgestaan.", aldus voorzitter Annemie Charlier.

 

De organisatie van deze veiling is in handen van Kunst in Belsele en de Deelculturele Raad. Het is de eerste keer dat in Belsele een dergelijk initiatief genomen wordt. (Rolf Duchamps)