Plan grieppandemie wordt uitgetest in Temse

TEMSE. Op zaterdag 31 mei van 8 tot 13u organiseert het Interministerieel Commissariaat Influenza een oefening in Temse. Het crisiscentrum is gevestigd in AC De Zaat. Ook ziekenhuis De Pelikaan is opgenomen in het plan.

 

Federaal Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Steven Vanackere, provinciegouverneur André Denys en burgemeester Luc De Ryck zullen de oefening bijwonen

Deze oefening kadert in het nationale crisisplan dat alle nodige maatregelen beschrijft voor het geval een grieppandemie (wereldwijde epidemie) ons land bereikt. Tijdens de oefening zal getest worden of er op gemeentelijk vlak efficiënte medische en andere hulp verstrekt kan worden aan de bevolking. De conclusies van deze oefening worden gebruikt om het plan en de crisisprocedures aan te passen en te verbeteren.

 

Eerder werd het griepplan uitgetest op internationaal, nationaal en provinciaal niveau. De resultaten leidden telkens tot een nieuwe en verbeterde versie van het plan. De oefening van 31 mei is belangrijk, omdat ze de eerstelijns hulpverlening door de huisartsen zal testen en nagaan of het gemeentelijke luik van crisisplan haalbaar is in de praktijk. De ervaringen uit Temse worden dus gebruikt om de plannen van alle Belgische gemeenten te verbeteren.(R.D.)