Het Waasland op Expo 2008 Zaragoza

Image
Temsenaar Fonny Boesmans al sedert 1992 commissaris voor ons land op Wereldtentoonstellingen.
WAASLAND/TEMSE. Temsenaar Fonny Boesmans heeft wat met Wereldtentoonstellingen die om de vijf jaar worden georganiseerd. Al sinds 1992 organiseert en leidt hij daar de Belgische Paviljoenen. Ook de interessante thematentoonstellingen die worden uitgebouwd tussen de universele wereldtentoonstellingen worden door Boesmans vanuit ons land georganiseerd. Zo wordt van 14 juni tot 14 september in de Spaanse stad Zaragoza Expo 2008 gehouden. Ze werd als kandidaat weerhouden om het thema 'Water en duurzame ontwikkeling' uit te werken. Het Waasland levert er acht medewerkers voor.

 

Alfons Boesmans, commissaris, is een gewezen journalist en Europees parlementslid. Hij was eerder directeur van het Belgische paviljoen op Expo '92 Sevilla, commissaris-generaal op Expo Lisboa '98, adjunct-commissarisgeneraal in Hannover 2000 en commissaris-generaal op Expo 2005 Aichi. In Temse was hij 18 jaar lang fractieleiders van de sp.a in de gemeenteraad. Hij woont thans in Steendorp. Misschien wordt voor hem Zaragoza wel de laatste keer dat hij de functie van Belgisch commissaris vervult.

 

Dit jaar kan met Expo 2008 wel de link gelegd worden naar Brussel want het is precies 50 jaar geleden dat daar Expo ’58 plaatsvond. In Zaragoza nemen meer dan 100 landen deel. Ons land heeft er een paviljoen van ongeveer 1400 m² en het is ontworpen door de Brusselse architectengroep Escaut en zal o.a. een groot werk van Jan Fabre bevatten. Het project sluit aan bij het algemeen thema 'Water en duurzame ontwikkeling' en zal voor ons land gaan over de Belgische waterhuishouding.

 

Image
De Wase delegatie voor de Wereld Expo in Zaragoza. Lucille Feremans ontbreekt op de foto.
 

 

Zaragoza (650.000 inw.) is hoofdstad van de autonome regio Aragon. Het heeft een historisch centrum met overblijfselen uit de Romeinse, de Visigotische en Moorse tijd. Het is ook bekend voor Goya - die in de buurt werd geboren - en als bedevaartsoord naar de 'Virgen del Pilar'. Vandaag is Zaragoza - op bijna dezelfde afstand tussen Madrid, Valencia, Barcelona en Bilbao - vooral gekend voor zijn autoconstructie en als logistiek centrum (Plaza) en als zetel van het secretariaat van de Verenigde Naties voor de Acties om een groter deel van de wereldbevolking toegang tot gezond water te geven. Heel het gebied rond Zaragoza is verwoestijnd gebied. Vertrekkend van de vruchtbaarder Ebro-oevers worden inspanningen gedaan om dat proces te keren. Expo 2008 Zaragoza past dan ook in een groter stadsontwikkelingsplan.
 
'Water en duurzame ontwikkeling' is het thema waarop de kandidatuur van Zaragoza voor het inrichten van een internationale tentoonstelling in 2008 door het Bureau International des Expositions (BIE) op 16 december 2004 werd weerhouden. Hierbij sluit men aan bij de bekommernis van het BIE om de grote millennium uitdagingen via Expo’s te populariseren en te verdiepen. Zo ging het in Aichi 2005 over 'Wijsheid van de Natuur' en in 2010 in Shangai zal het thema 'Betere Stad, Beter Leven' zijn.

 

In het Belgische paviljoen zal uiteraard meer te doen zijn dan de uitwerking van de Belgische waterhuishouding. In een winkel zullen o.a. Belgische producten te vinden zijn met chocolade van Guylian uit Sint-Niklaas. Er zal een café zijn met  wel 30 Belgische bieren en een restaurant met gerechten van hier. In een polyvalente zaal zullen regelmatig tentoonstellingen doorgaan. Het is misschien met toch enig chauvinisme dat Fonny Boesmans meerdere Waaslanders betrokken heeft bij het project. Trouwens, dat deed hij ook reeds in Lissabon ’98, Hannover 200 en in het Japanse Aichi ‘2005.

 

Image
Alayos Van Peteghem de rasmuzikant trekt met The New Orleans Train Jazz band al voor de vierde keer naar een Expo.
Voor Alayos Van Peteghem uit Temse en zijn The New Orleans Train Jazz Band wordt het al de vierde Expo want hij was ook met groot succes trouwens, in Lissabon, Hannover en Aichi. Het staat al vast dat Japanners die de Train bezig hoorden in Aichi speciaal naar Zaragoza komen. The New Orleans Train Jazz Band treedt er nu tweekeer op: van 1 juli tot 8 juli met inbegrip dus van de Belgische dag die op 3 juli wordt gehouden, en dan nog eens van 8 tot 14 september om de Expo af te sluiten.

 

Maar er is nog meer Wase  muziek te horen want The Norwegian Socks die met alternatieve rock opereren vanuit ’t Schrijverke van Herman Brys aan het Guido Gezelleplein in Temse. Maar hun popgeluid is ondertussen al ver buiten de Wase grenzen bekend. Ze zullen optreden in het Belgisch Paviljoen van de Nationale Feestdag 21 juli tot 27 juli.

The Nico van Gendt Project, een Wase band uit Sint-Niklaas, zal er optreden van 1 tot 9 augustus. Wat aanvankelijk begon als eindwerk aan de Antwerpse Jazzstudio mag thans al beschouwd worden als één der meest veelbelovende muziekprojecten in Vlaanderen. Voor Zaragoza is het ook meegenomen dat de Sint-Niklase zangeres van het project Kimberly Dhondt zingt in het Spaans! Waaskrant.be komt trouwens nog terug op The Nico van Gendt Project

Ook The Aardvarks treden er op van 11 tot 22 augustus. Het is een bluesgroep waarvan de wortels ook Waas zijn. Vijf muzikanten met een eigen stijl die samen streven naar een 'good-live-sfeer'. Ze staan voor het eerst op een Expo.

 

Image
De jonge studente Severine De Ryck uit Temse gaat 5 weken studentenwerk doen in het Belgisch Paviljoen.
Severine De Ryck trekt ook mee naar Zaragoza om er in de winkel van het Belgisch Paviljoen studentenwerk te doen. Ze studeert in Gent als laatstejaars Spaanse filologie. Omdat ze Spaans sprak kreeg ze na een inleidend gesprek in Brussel de mogelijkheid om 5 weken in Zaragoza te gaan werken. Nu het haar laatste jaar was, wil ze zich nog verder bekwamen in 'Meertalige Bedrijfscommunicatie'.

 

Image
Nadine Pauwels van de kantschool Artofil geeft al sedert 1992 demonstraties op wereldexpo’s.
Nadine Pauwels uit Tielrode wordt een vaste waarde op de Expo’s want al van 1992 gaf ze demonstraties met kantwerksters. Momenteel is Nadine de bezielster van kantschool Artefil Temse die de bekende Kantschool van Beveren vervangt. Zij zal er een legertje kantwerksters uit gans België coördineren. Om de 14 dagen komen telkens twee dames kantdemonstraties geven. Eigenlijk is dat door de jaren heen al een traditie geworden in de Belgische Paviljoenen. Ze krijgen telkens veel belangstelling.


Op Expo 2008 werken ze er ook mee aan een tentoonstelling van 29 juli tot 6 augustus, samen met het kantmuseum van Tordesillas. Ze wordt ingericht rond oude Vlaamse kant in relatie met Johanna (la Loca), de echtgenote van Filips de Schone en de moeder van de latere Keizer Karel V. Namen uit onze vaderlandse geschiedenis. In 2009 zal deze tentoonstelling nog meer uitgebreid worden gehouden in Tordesillas zelf, waar Johanna bijna 50 jaar in het klooster opgesloten zat. De kans is groot dat deze tentoonstelling in 2010 naar Temse komt.

 

Uit Kruibeke zal ceramiste Jeanne Opgenhaffen haar werk tonen. Wat zij maakt aan ceramiek is onderdaad wereldkunst. Dat één van haar sculpturen heel de duur van de Expo wordt tentoongesteld in het VIP-salon van het Belgisch Paviljoen bewijst veel. Haar werk staat in nauwe relatie met de natuur, de aarde en met water.

 

Ook fotografe Lucille Feremans uit Temse, is weer van de partij, net als in Lissabon, Hannover als Aichi. Ze is verder ook al jaren actie op internationaal vlak. De Wase persclub verkoos haar enkele maanden geleden tot Wase figuur. In Zaragoza loopt van 5 september tot 14 september de tentoonstelling rond vrouwelijk schoon in sluiers 'Velata'. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

De bandleden klaar voor vertrekSINT-NIKLAAS: De Sint-Niklase muziekgroep 'The Nico Van Gendtproject' vertrok vanmorgen om 7u voor een trip naar de Spaanse stad Zaragoza. Ze zullen daar 11...

SINT-NIKLAAS. De Sint-Niklase band 'The Nico Van gendt Project' is geselecteerd om in het Spaanse Zaragoza op Expo 2008 op te treden van 1 tot 9 augustus. Nico volgde zelf een opleiding aan...