Doe de Bioweek

ImageVLAANDEREN. Van 7 tot 15 juni wordt in heel Vlaanderen de bioweek georganiseerd. Op de boederij, de winkel of het marktplein, overal is het biofeest. Er is dan ook wat te vieren: de biologische voedingsmarkt groeide in 2007 met bijna tien procent tot een cijfer van 283 miljoen euro.

 

Belgen besteden gemiddeld 27 euro per jaar aan bioproducten, wat ongeveer evenveel is als het Europees gemiddelde. Het Belgische biobudget haalt nog lang niet het niveau van landen waar bio boomt, zoals Denemarken, Zwitserland, Duitsland en Groot-Britannië. Wat productie betreft, haalt België het Europese gemiddelde niet met een areaal van 2,41% tegenover 4%. Dit blijkt uit het cijferrapport over biologische landbouw en consumptie dat vrijdag door BioForum werd gepubliceerd.

 

Om de Belgische bio-resultaten op te krikken, staat deze week over de bioproducten in de kijker. Bio is dé geknipte duurzame kwaliteitskeuze voor het hele gezin: het is lekker, gezond en goed voor het milieu. Tijdens deze bioweek leiden fietstochten je in 9 regio’s langs diverse bioboerderijen en -bedrijven. Daarnaast zijn er drie acties die de provinciegrenzen overstijgen. Studenten  worden op woensdag 11 juni in Antwerpen, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk letterlijk uit hun kot gelokt om te genieten van een gezond, milieuvriendelijk en lekker bio-ontbijt. In heel Vlaanderen worden de biomarkten vrolijk geanimeerd.

 

Bedrijven of organisaties die een wezenlijke bijdrage leveren aan de promotie of innovatie van bio, maken kans op de Bio-Award van BioForum. De sector somt kandidaten op en de Raad van Bestuur kiest de genomineerden. Het publiek kan op de genomineerden stemmen op de website bioweek.be.

 

Ook in het Waasland doen middenstanders goed hun best om bioproducten te promoten. We sommen het even voor u op:

Van 7 tot 14 juni kan je in de Bio Shop in de Truweelstraat 20 te Sint-Niklaas gratis proeven van diverse biologische soepen en hapjes, een spannende ontdekking van verschillende gastronomische culturen van heel de wereld op één week tijd.
Info: bioshopsintniklaas.be

 

In de Bio Shop in de Slangstraat 56 te Hamme genieten de klanten van dubbele punten op hun spaarkaarten en van speciale acties en proeverijen tijdens de bioweek.
Info: bioshop.be

 

Het Madeliefje in de Burchtstraat 14 te Kruibeke verrast haar klanten met heerlijke bioproevertjes.


In de Rozebottel in de Torenstraat 18-20 te Lokeren gaan ze kokerellen met hun biospulletjes. De klanten kunnen een ganse week proeven
Info: rozebottel.be

 

Op 8 juni, 9 juni, 11 juni, 12 juni zijn er lekkere bio-proeverijen in De Graal in de Gasthuisstraat 26 te Temse.
Info: degraal-bio.be

 

Tussen 9 en13 juni serveert Potpourri Natuurcenter  in de Plezantstraat 3 te Sint-Niklaas dagelijks proevertjes voor allerlei mondjes, zoet of hartig.. extra kortingen. Tombolabiljet bij aankoop per €10.

 

Op 9 juni, 10 juni, 12 juni, 13 juni organiseert de Theresiahoeve in de Bralstraat 3 te Verrebroek een doorlopende rommel- en warenmarkt. Bio-boerderij speurtocht voor kinderen met heerlijke versnapering. (voor groepen inschrijving gewenst).

 

Op 10 juni organiseert Clobila (centrum en labo voor onderzoek in Biologische landbouw) in de Etbos 4 te Moerbeke waas van 10 tot 16 uur een bezoek voor bio-boeren in deze sector of omschakelende boeren uit gangbare landbouw,gemengd melkveebedrijf 65 ha.
Info: users.skynet.be/clobila

 

Op 10 juni organiseert het gemeentebestuur van Sint-Gillis-Waas een bio-ontbijt voor de deelnemende personeelsleden van de 'Ik Kyoto'-campagne.

 

Bioslagerij Meert uit de Sterrestraat 240 te Lokeren geeft de hele week dubbele stempels op de milieuspaarkaart. Op 14 juni verkopen ze zelfbereid biologisch vlees en vleeswaren, rund-varken-kalf-lam-kip-kalkoen.

 

De bioweek sluit op zondag 15 juni af met twee fietstochten: een vanuit Wallonië en een vanuit Vlaanderen. Beide fietsttochten hebben een gezamenlijke finish met een biopicknick onder het Brusselse Atomium. (mb)