De overbezette bus van lijn 44

STEKENE. Omdat de schoolgaande jeugd van Koewacht tijdens de spitsuren al vrij snel moeten rechtstaan op de bus 44 die in de richting van Sint-Niklaas rijdt, heeft de sp.a van Stekene in de jongste gemeenteraad gevraagd om de samenstelling van de bussen van De Lijn, die vanuit Stekene naar Sint-Niklaas rijden, te evalueren.

 

De schoolgaande jeugd is er niet over te spreken dat ze reeds van in Nieuwdorp geen zitplaatsje meer kunnen vinden en dus tot in het centrum van de stad hoeven recht te staan. En Nieuwdorp is uiteindelijk toch maar de derde halte na het oorsprongstation aan de grens.

 

"Dit is dus met andere woorden geen leuke situatie om iedere ochtend met een overbezette bus naar Sint-Niklaas te pendelen", aldus gemeenteraadslid Christophe Creve, "sp.a-Stekene stelt daarom voor om deze problematiek bij De Lijn aan te kaarten om een grotere samenstelling te bekomen of een extra bus in te leggen, en meteen de bezettingsgraad in de spitsuren te laten evalueren op alle bussen die richting Sint-Niklaas rijden." Daarbij hoort ook te vermelden dat de eerste bus om 6u25 vertrekt, de volgende om 7u15 en dan is het wachten tot 9u10. Grote luxe hebben ze dus niet en dat de bus overbezet is, ligt dan ook voor de hand.

 

Sp.a : "Graag hadden wij via de dienst mobiliteit een tussenkomst bij De Lijn gedaan, om deze problematiek aan te kaarten en de mogelijkheden naar de toekomst te onderzoeken. Wij denken hier aan een grotere samenstelling, ofwel een extra bus eventueel om 7u45."

 

Het college van burgemeester en schepenen bekeek de zaak van buslijn 44 die een frequentie heeft van om de 2 uren een bus te laten langs komen maar in de spits een bus om het halfuur. Volgens De Lijn is het niet mogelijk om gelede bussen in te leggen omdat de exploitant van deze lijn niet over gelede bussen beschikt. Voor het inzetten van een extra bus zal de Dienst Exploitatie van De Lijn een controletelling uitvoeren en de gemeente daarvan op de hoogte brengen.(Rolf Duchamps)