Oeverzwaluwen zijn nesten kwijt in Kruibeekse polder

Image
De oeverzwaluw
KRUIBEKE. Burgemeester Antoine Denert heeft aangeklaagd dat bij de aanleg van het Overstromingsgebied de aanwezige soorten vogels met nu ook de oeverzwaluwen, worden vernietigd. De polder is gelegen in twee speciale beschermingszones, in het kader van het Europees vogelrichtlijngebied en in een habitatrichtlijngebied. Deze vogelrichtlijn beoogt de instandhouding van alle natuurlijk in het wild levende vogelsoorten en hun leefgebieden.

De Europese vogelrichtlijn werd in Vlaanderen omgezet in het besluit van de Vlaamse regering van 17 oktober 1988, waarbij de polder van KBR werd aangeduid. Maar daar loopt het nu mis want in het kader van de aanleg van het gecontroleerd overstromingsgebied KBR zijn werken van grondverzet aan de gang in de Fasseytpolder En daarbij zijn al meer dan 25 nesten van oeverzwaluw vernietigd.

Burgemeester Denert:

-"Omdat de aanleg van het GOG KBR gekoppeld wordt aan de ontwikkeling van een natuurgebied, meer bepaald aanleg van weidevogelgebied en een gecontroleerd gereduceerd getij, wordt vanuit de Vlaamse overheid niet opgetreden bij de vernietiging van alle nu aanwezige soorten, inclusief de vernietiging van de oeverzwaluw."

 

De toekomstige natuurontwikkeling die men voor het gebied voorop heeft gesteld "verrechtvaardigt" blijkbaar elke "wanpraktijk" bij de aanleg van de GOG t. a. v de nu voorkomende natuur. Zo ziiet de Kruibeekse burgemeester het.

Het ANB (Administatie Natuur en Bos ) is er van op de hoogte dat de zwaluwnesten in volle broedseizoen werden vernietigd maar treedt niet op. Oeverzwaluwen komen weliswaar ook vooral voor op plaatsen waar graafwerken, zandhopen of zandafgravingen te vinden zijn. 

De oeverzwaluw is de kleinste Europese zwaluw en is vooral in de vlucht goed te onderscheiden van andere zwaluwen door de slechts licht gevorkte staart en de minder opvallende vlucht. Het voedsel bestaat vrijwel alleen uit insecten die door de vogel in de vlucht gevangen worden. De oeverzwaluw jaagt vaak boven water en soms in grote groepen.


Image
De oeverzwaluwen maken in de wand hun nesten.
De vogel broedt in zelfgegraven holen langs steile oevers die te bereiken zijn door een gang van bijna een meter lengte. De vogel broedt in kolonies, waarbij de nesten vaak in rijen naast elkaar worden gebouwd. Door het verdwijnen van deze natuurlijke oevers is de oeverzwaluw sterk in aantal achteruit gegaan. Door de aanleg van speciale wanden is de soort tegenwoordig plaatselijk weer algemeen aanwezig.

Het beheer van Vlaamse waterlopen (rechttrekken, oeververstevigingen e.d.) heeft ertoe geleid dat oeverzwaluwen nog slechts weinig nestgelegenheid vinden in de oevers van beken en rivieren.  (Rolf Duchamps)