Boek "Het lot van Olin" van Christian Wittebroodt voorgesteld

Image
Schrijver Christian Wittebroodt.
TEMSE. In de theaterzaal Roxy vond de voorstelling plaats van het boek "Het lot van Olin – Zoektocht naar het transcendente in zijn kunst" van Christian Wittebroodt. Burgemeester Luc De Ryck verwelkomde de genodigden en leidde Christian Wittebroodt in. Aan de hand van een powerpointpresentatie schetste de auteur de bij het brede publiek onbekende Oekraïense kunstschilder Jean Olin en zijn plaats in de evolutie van de religieus geïnspireerde kunst van de 20ste eeuw.

 

De auteur leverde in het recente verleden verscheidene publicaties omtrent de relatie tussen de kunst uit de 20ste eeuw en religie. Zijn nieuw boek sluit daarbij aan. Dankzij de talrijke religieuze en culturele bouwstenen die zijn persoonlijkheid vorm hebben gegeven, heeft Olin een merkwaardig antwoord geschilderd op de vraag of het beeld kan functioneren als plaatsvervanger van een goddelijke aanwezigheid. Van daaruit probeert Christian Wittebroodt door te stoten naar de kernvraag of religieuze kunst te omschrijven is.

Image
V.l.n.r. burgemeester Luc De Ryck, cultuurfunctionaris Rebecca Hullegems, Christian Wittebroodt, gemeentesecretaris Luc Verhulst en schepen van Cultuur Annemie Blommaert
Christian Wittebroodt (°Temse, 1939), licentiaat Morele en Religieuze Wetenschappen, was jarenlang docentIn 2001 publiceerde hij "Christus in de Franse schilderkunst van de twintigste eeuw". Hij schreef een reeks bijdragen als medeorganisator van de tentoonstelling "Verbeeld Mysterie " (religieuze kunst van 1920 tot heden, Sint-Bernardusabdij, Bornem, 2003) en als organisator van de tentoonstelling "Niemands Adem" (beeldende impressies van vergankelijkheid, Durmetuin en Sint-Jozefkapel, Temse-Tielrode, 2005). Vorig jaar was hij actief als curator van de tentoonstelling "Passie voor het ongrijpbare. Mens en religie in hedendaagse kunst" (Museum Vlaamse Minderbroeders, Sint-Truiden, 2007/2008).