Wase fietsknooppunten zijn klaar

Image
Aan Hof ter Saksen werd de start gegeven voor het inrijden van het Wase fietsnetwerk dat 133 fietsknooppunten heeft.vlnr: Schepen Peter Deckers van Beveren, Gedeputeerde Eddy Couckuyt en voorzitter Toerisme Waasland, Lieven Dehandschutter.
WAASLAND/BEVEREN. In het park van Hof ter Saksen te Beveren werd de start gegeven van een fietstocht langs de Wase fietsknooppunten die door de provincie werden uitgewerkt en nu behoren tot het fietsnetwerk van Oost-Vlaanderen. Het was de Oost-Vlaamse Gedeputeerde voor Toerisme, Eddy Couckuyt, die de officiële openingsrit leidde. Ook Toerismevoorzitter Waasland Lieven Dehandschutter en schepen Peter Deckers van Beveren, behoorden bij de prominenten die op een huurfiets sprongen om een toertje te maken. Kruibeke was vertegenwoordigd door eerste schepen Stijn Bogaert. De fietsknooppunten zijn splinternieuw en ook het netwerk ‘Scheldeland’ is klaar. Eigenlijk is het een fantastische realisatie want het is nu mogelijk om gans het grondgebied Oost-Vlaanderen te bezoeken door van knooppunt tot knooppunt te rijden. De kreken van Sint-Laureins of de heuvels rond Geraardsbergen en de Leie in Zulte en het eigen Liefkenshoek en nog zoveel andere aantrekkingspolen verwachten nu de fietsers.

De netwerken van het Meetjesland, de Leiestreek en de Vlaamse Ardennen zijn precies twee jaar oud. Nu is alles klaar en kan men in Oost-Vlaanderen genieten van meer dan 3.340 km fietsplezier langs meer dan 500 knooppunten.

Op een kaart zijn een aantal veilige wegen getekend die allemaal drie dingen gemeen hebben: ze zijn veilig, rustig en mooi. Overal waar deze wegen elkaar kruisen, spreken we van een knooppunt. Elk knooppunt kreeg een eigen nummer dat op de kaart staat vermeld én op een bordje dat men aan het betreffende knooppunt terugvindt. Het traject is ook tussen 2 knooppunten in beide richtingen bewegwijzerd zodat het eigenlijk onmogelijk is om verloren te rijden.

Het systeem laat toe om vooraf op de kaart de nummers te noteren langs waar men wil rijden om de tocht uit te stippelen. En dan maar fietsen van het ene nummer naar het andere. De fietskaart is uiteraard echt wel nodig.

Maar de Waaslanders hebben in eigen regio ook al zoveel mogelijkheden. Er zijn hier maar liefst 133 knooppunten en niet minder dan 2.412 bordjes die de weg wijzen langs een 720 km fietswegen. Gedeputeerde Eddy Couckuyt wees terecht naar de Wase ingrediënten van de streek: bolle akkers, knotwilgen en bossen, jaagpaden en veerdiensten en talrijke restaurants. In het Waasland is wel degelijk variatie ontdekken. Met de fiets is het ideaal om alles van nabij te bekijken en te beleven en dankzij nieuwe knooppunten gaat dat zo gemakkelijk.

 

 

 

Op de grens met Zeeuws-Vlaanderen (Nederland) ligt een relatief onbekend, maar prachtig stukje krekengebied, te midden van uitgestrekte landbouwgronden. Vlak ten zuiden daarvan loopt een gordel van bossen, boven op een oude zandrug. De knooppunten loodsen fietsers onder meer door het Heidebos en het Stropersbos Siint-Gillis-Waas. In het Waasland is ook water nooit veraf. Men fietst langs de vaak autovrije oevers van de Moervaart, de Zuidlede, de Durme en de Schelde. Fort Liefkenshoek, in de schaduw van de haven van Antwerpen, is omgebouwd tot een uniek bezoekerscentrum. De Wase stadjes Lokeren en Sint-Niklaas zijn allercharmanst.

 

 Op de fietskaart, die 6 euro kost, vindt men alle knooppuntnummers en hun onderlinge afstand, de aard van de wegen (verhard of onverhard, autovrij,...) en de spoorwegstations zijn aangeduid voor wie met de trein naar de regio wil komen. Ook nuttig zijn de parkings en infokantoren. Verder staat er nog heel wat interessante toeristische info op zoals kerken en kapellen, abdijen, kastelen, fietsverhuurpunten, horeca, musea, natuurgebieden, veerdiensten. . Een infogidsje met fietsvriendelijke uitbatingen, fietsverhuurpunten en parkeerinfo krijgt de klant er gratis bij.

De kaart is 4-talig (Nederlands, Frans, Engels en Duits) zodat ook onze fietsende bezoekers uit de buurlanden moeiteloos hun weg in het Waasland vinden. Onze grenzeloze aanpak vertaalt zich ook in de naadloze aansluiting van het Wase fietsnetwerk op dat van het Meetjesland, Scheldeland, Antwerpen en Zeeuws-Vlaanderen.

De kaart van het fietsnetwerk Waasland kan besteld worden op

Fietsnetwerkkaart Waasland of bij de plaatselijke diensten voor toerisme; toeristische infokantoren en VVV’s.

Ook al werd keihard gewerkt om de routes van het fietsnetwerk uit te bouwen, misschien zitten er hier en daar wel schoonheidsfoutjes in en misschien zijn de vandalen ook nu weer op stap. In Waasmunster is toch al een bordje verdwenen. Fietsers die met een probleem worden geconfronteerd op het netwerk met een verdwenen bordje, een fout geplaatst bord, moeilijke doorgang e.d. kunnen dit signaleren aan de routedokter. Het probleem wordt dan zo snel mogelijk verholpen door Toerisme Oost-Vlaanderen (problemen met signalisatie) of gemeld aan de wegbeheerder (in geval van problemen met het wegdek). (Rolf Duchamps)