Gezonde stadskas is goed nieuws voor Lokerse burger

ImageDe Lokerse stadsfinanciën zijn kerngezond, meldt financieschepen Peter De Witte. Dat is heuglijk nieuws voor de Lokeraar, die daardoor minder belasting moet betalen. De aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting is gedaald van 8% naar 7,5%. Het stadsbestuur liet ook de milieubelasting dalen van 80 euro naar 60 euro.
In deze tijden van dalende koopkracht en stijgende prijzen, geeft het stadsbestuur op die manier de bevolking een financieel duwtje in de rug.

De jaarrekeningen van stad, politiezone en regie voor grond en bouwbeleid worden vastgesteld op de gemeenteraad van 30 juni 2008.

Uit de drie documenten blijkt dat de stedelijke financiën in evenwicht zijn en de stadskas in blakende gezondheid verkeert, stipt De Witte aan. De inkomsten uit de aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting en uit de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing blijven groeien doordat Lokeren door haar huisvestingsprojecten veel nieuwe gezinnen aantrekt. De moeite die de stad doet om betaalbare bouwgronden in Lokeren aan te bieden en te zorgen dat de sociale woningbouw verder groeit, wordt op die manier beloond met extra inkomsten.

De aantrekkingskracht die Lokeren op nieuwe bedrijven uitoefent blijkt tevens uit een aanzienlijk aantal nieuwe bedrijfsvestigingen. Ook dat brengt voor Lokeren extra inkomsten mee.

Het zuinige en toekomstgerichte financieel beleid werpt zijn vruchten af. Daar deelt ook de modale Lokerse burger in mee. Het stadsbestuur heeft recent de aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting verlaagd van 8 % naar 7,5 % en de milieubelasting van 80 € naar 60 € teruggebracht.

Lokeren verlaagt zijn schuld en verhoogt tegelijk zijn investeringen

Op dezelfde gemeenteraad wordt de budgetwijziging 2008 voor de stad en de politiezone ter goedkeuring voorgelegd.

Deze wijziging staat hoofdzakelijk in het teken van:

* de verwerking van het positief resultaat van de rekeningen 2007 van stad en politiezone
* de extra bijstorting in het "zilverfonds" van 300.000 €
* de verlaging van de opnames van leningen met 1,4 mio €
* van het lokaal fiscaal pact met de Vlaamse overheid zijn de minderuitgaven door de schuldovername ontvangsten nog niet verwerkt; de detailgegevens van de overname van de gemeentelijke schuld door de Vlaamse overheid zijn nog niet definitief gekend.

 

Via zijn eigen "zilverfonds" legt het stadsbestuur een spaarpot aan om in de toekomst de stijgende werkgeversbijdragen voor het stads-, OCMW- en politiepersoneel en de pensioenen van de gemeente- en OCMW- mandatarissen te kunnen betalen. Zonder die financiële buffer zou de stad financieel zwaar in de problemen kunnen komen op het moment dat de gevolgen van de vergrijzing zich maximaal laten voelen.

De stad werkt ook verder aan het verlagen van de schulden uit leningen, zodat er minder intresten moeten betaald worden. Waar mogelijk betaalt het stadsbestuur nieuwe projecten en investeringen met eigen geld. In 2005-2006 zijn de investeringen integraal zonder leningen gefinancierd. Dat scheelt een stuk op de intresten.

En toch blijft de stad investeren in de groei en de bloei van Lokeren. Het investeringsprogramma wordt met 2 mio verhoogd tot 12,9 mio €, terwijl de voorziene opnames van leningen verminderd wordt met 1,4 mio €.

Lokeren investeert dus meer met minder leningen, besluit een tevreden schepen van financiën.