Restauratieverrekening Cortewalle.

ImageBEVEREN. De werken in het kasteel Cortewalle werden al in december 2006 toegewezen aan PIT Antwerpen NV uit Kapellen dat er 443.800 euro zonder BTW, moest voor hebben. De werken zijn uitgevoerd maar er komen toch enkele verrekeningen van de aannemers om het hoekje kijken.

Het schitterende Aubussontapijt ligt op de zolder nu in een klimaatkist die in overdruk staat zodat stof en insecten niet kunnen binnen geraken. De klimaatregeling kan gecontroleerd worden door een ‘datalogger’. Deze die voorzien was in de offerte was van Duitse afkomst en door Monumentenzorg aanbevolen. Maar in België is er geen vertegenwoordiger van.

 

PIT heeft dan zelf een apparaat voorgesteld dat wél technisch kan begeleid worden en evengoed voldoet aan de gestelde eisen. Bij alarm zal een signaal hoorbaar zijn waarna contact kan worden opgenopmen door de installateur voor een interventie. Kostprijs 937 euro (zonder BTW).

Nog op die zolder C werden herstellingswerken uitgevoerd aan de bestaande verwarming. Toen de nieuwe vloer werd gelegd werd vastgesteld dat de automatische ontluchter lekte en op de vloer het nat dropte. Omdat dit na een tijd vlekken zou veroorzaken, werd ingegrepen en de ontluchters werden lager geplaatst zodat ze bereikbaar zijn en het water kan worden opgevangen.

Buiten in de vijver werd een nieuwe noodbrug aangelegd. Deze is nodig om in nood het kasteel te kunnen ontruimen. De loopbrug is voorzien van een verlichting om ook in het donker het§ looppad te zien. Maar waar men niet aan gedacht had in het ontwerp en bij de uitvoering, was het voorzien van een autonome stroombron die kan functioneren als noodverlichting bij stroomuitval. De noodverlichtinginstallatie kostte 1420 euro met batterij-unit, bekabeling en de sturing inbegrepen.(R.D.)