Rondrit langs werven in Sint-Niklaas

SINT-NIKLAAS. De pers mocht mee op een rondrit in de stad om er een bezoek te brengen aan de werven die momenteel in een bouwwerk uitvoeren.

 

• Bouw nieuw politiehuis
De bouw van het nieuwe politiehuis van de politiezone Sint-Niklaas ging officieel van start op dinsdag 10 juni 2008 met de boring van de eerste funderingspaal, in aanwezigheid van provinciegouverneur André Denys.

Het bouwproject omvat een compleet nieuw gebouw op een volledig vernieuwde site. De diensten van de politiezone, die nu gehuisvest zijn in het voormalige politiecommissariaat (17 diensten, 180 personeelsleden) en de voormalige rijkswachtkazerne (3 diensten, 62 personeelsleden) zullen dan na 8 jaar politiehervorming eindelijk in één gebouwencomplex kunnen werken.

 

In het nieuwe politiehuis zullen alle operationele diensten onderdak krijgen. In het oude gebouw zullen alle administratieve diensten gehuisvest blijven. Beide gebouwen worden met elkaar verbonden via een overdekte as. De bezoekers worden ontvangen via de Dalstraat 26 (= nieuw adres). De politie zelf maakt gebruik van een in- en uitrit via het Kroonmolenplein. Het politiehuis zal beperkt toegankelijk zijn voor het publiek (15 %). De administratieve diensten met loketfunctie krijgen een kantoor in het oude gebouw, doch zo dicht mogelijk bij het nieuwe onthaal. In principe worden alle burgers ontvangen in spreekkamers. De infrastructuur van het nieuwe onthaal zal het alleszins mogelijk maken de bezoekers discreter te onthalen dan nu het geval is. Bovendien zullen er parkeerplaatsen voor bezoekers gebouwd worden op de site met inrit Dalstraat. Het politiehuis wordt een laag energetisch gebouw, waardoor de energiekosten beperkt worden.

 

De voorbereidende werken (afbraak) gingen van start in mei 2008. Intussen zijn de werken voor de nieuwbouw aangevat. Het project wordt afgerond in december 2009. De kostprijs bedraagt 6.377.004,32 euro, incl. btw.

De financiering kon tot stand komen door een combinatie van factoren. De afgelopen jaren werd, door allerlei doorgevoerde besparingen zowel inzake werkingskosten als inzake personeelskosten, telkens een goed begrotingsresultaat behaald, waardoor het vanaf het dienstjaar 2006 mogelijk werd een reservefonds aan te leggen enkel en alleen ter financiering van deze nieuwbouw. Mede dankzij de de aankoop-verkooptransactie van het de ex-rijkswachtkazerne, die uiteindelijk 500.000 euro opbracht, kon op het einde van 2007 1.750.000 euro in deze reservepot worden gestopt. Dit alles maakt dat het restbedrag, waarvoor geleend moet worden, serieus kan worden gedrukt.

 

 

• Wegenwerken in woonproject Klokkedreef

Met deze verkaveling heeft het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband van het Land van Waas (ICW) invulling gegeven aan het binnengebied van 1,25 ha groot tussen de woningrij langs de Knaptandstraat aan de ene zijde en de Baenslandwijk en de voormalige voetbalterreinen van FC Gerda aan de andere zijde. Het ICW heeft er een sociaal woonproject gerealiseerd, waarbij werd samengewerkt met de Sint-Niklase Maatschappij voor Huisvesting (SNHM). Het project bestaat uit 18 kavels voor individuele bebouwing voor particulieren (waarvan 14 sociale kavels) alsook bouwmogelijkheid voor 16 woongelegenheden door de Sint-Niklase Huisvestingsmaatschappij.

 

Alle kavels zijn op één (kavel 4 in de hoek) na verkocht en bebouwd. De woningen van de huisvestingsmaatschappij zijn gerealiseerd en werden vorig jaar te huur aangeboden. Het ICW zal nog een twaalftal garages bouwen in dit project, tegenover de achterkant van de percelen langs de Knaptandstraat, ten noorden van de Klokkedreef.

De eerste fase van het project werd uitgevoerd van 2003 tot 2005 en omvatte de riolering, de nutsvoorzieningen en voorlopige bestrating in asfalt. Na de bouw van de meeste woningen wordt de definitieve verharding in waterdoorlatende betonstraatstenen aangebracht. Deze werken werden aangevat op 1 april 2008.

 

 

• Vernieuwing voetpad, fietspad en parkeerstrook in Parklaan

Op maandag 2 juni gingen de werken van start voor de vernieuwing van het voetpad, het fietspad en de parkeerstrook in het gedeelte van de Parklaan tussen de Moerlandstraat en de N70, langs de kant van het Kon. Atheneum. De werken worden uitgevoerd in twee fasen: van Moerlandstraat tot busperron en van busperron tot rotonde. Tussen de rotonde en het busperron wordt een dubbelrichtingsfietspad aangelegd.


De eerste fase eindigt tegen het bouwverlof (11 juli). Fase twee loopt van 5 augustus tot eind augustus. De opdracht werd toegewezen aan de firma De Roeck-Teugels voor het bedrag van 276.772 euro, inc. btw.

 

 

• Collector Nieuwkerken-West (laatste fase)
Aquafin voert, in opdracht van het Vlaamse gewest en in samenwerking met het stadsbestuur, een tweede grootschalig waterzuiveringsproject uit in Nieuwkerken. Door de aanleg van de collector Nieuwkerken-West wordt het afvalwater van een groot aantal woningen afgevoerd naar het waterzuiveringsstation in Vrasene.

 

De collector loopt van de Vlasstraat door de Grote Heimelinkstraat, de Uilenstraat, over Huis ten Halve naar de Godsschalkstraat en vervolgens de Geerstraat. Over een kort stuk wordt Turkyen gevolgd om vervolgens achter de huizen naar de Drielindenstraat te gaan. Hier werd een pompstation gebouwd dat het afvalwater verpompt naar de Vrasenestraat. Gelijktijdig met deze werken voert het stadsbestuur wegeniswerken uit in de Geerstraat, de Godsschalkstraat, de Uilenstraat en de Grote Heimelinkstraat.

 

De werken gingen van start op maandag 1 oktober 2007. Het project werd uitgevoerd in vijf fasen, waarvan de laatste fase momenteel wordt afgerond in de Grote Heimelinkstraat (deel tussen Uilenstraat en Vlasstraat) en op het kruispunt Vlasstraat/Grote Heimelinkstraat. Nog voor het bouwverlof (11 juli) wordt asfaltverharding aangebracht in een deel van de Grote Heimelinkstraat. Tegen eind augustus is het project volledig achter de rug.

 

De totale kostprijs van het project bedraagt 2.576.406 euro, waarvan 2.199.554 euro wordt gedragen wordt door Aquafin en 376.852 euro door de stad Sint-Niklaas. De werken werden toegewezen aan de firma Aclagro uit Wondelgem.

 

 

• Rioproject Hooimanstraat

In de Hooimanstraat wordt momenteel de derde fase afgerond van de rioleringswerken. Het betreft het gedeelte tussen de Vleeshouwersstraat en de Populierenstraat. Doel van het project is de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel met een maximale afkoppeling van het oppervlaktewater. Al het afvalwater wordt afzonderlijk afgevoerd. Het hemelwater wordt opgevangen in nieuwe straatgrachten en verder afgevoerd naar de Belselebeek en de Armentruyenbeek.

 

De voorbereidende werken gingen van start in juni 2007. Op maandag 1 oktober 2007 begonnen de eigenlijke rioleringswerken. De werken zitten intussen in de eindfase. In de maand juni werden betonstroken gegoten langs beide kanten van de straat en op bepaalde plaatsen ook een afwateringsgoot. Tot het bouwverlof maakt de aannemer de oprit van alle woningen toegankelijk. Vanaf 5 augustus wordt tussen de betonstroken een rijbaan aangelegd van 3 meter breed, in kasseien. Tegen begin oktober is het project volledig afgewerkt.

 

De werken werden toegewezen aan de firma VBG uit Herentals. De totale kostprijs bedraagt 1.773.500 euro, waarvan 1.106.060,92 euro wordt gesubsidieerd door het Vlaamse Gewest.

 

 

• Vernieuwing museumsite Zwijgershoek

Het stedelijk museum krijgt een nieuw gezicht, een nieuwe inhoud en ook een nieuwe naam. STEM staat niet alleen voor Stedelijk Museum, maar ook voor de wezenlijke stem van de mens in het nieuwe museumconcept.

De lange gevel van het bestaande museumgebouw wordt geopend naar het binnenplein, tegenover de glazen wand van de nieuwe tentoonstellingszaal. In de zalen langs deze gevel zullen de verhaallijnen onderdak vinden, de kern van het nieuwe museum. De huidige museumcollecties (Boudelo, Breigoed en Barbierama) zullen de basis vormen van de vernieuwde opstelling, maar ze worden volledig geherinterpreteerd: in het nieuwe museum zal de mens centraal staan, de mens uit het verleden die een verhaal vertelt over zijn leefwereld, maar ook de mens van vandaag die op ontdekking moet kunnen gaan doorheen zijn Wase geschiedenis om zo zijn eigen identiteit te
(her)ontdekken. De collecties van de Archeologische Dienst Waasland en de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas worden waar mogelijk geïntegreerd in het geheel.


De breimachines zijn intussen verhuisd van de eerste verdieping naar het gelijkvloers. Het breiatelier kan al bezocht worden. Onder de beglaasde sheddaken komt het actieve breiatelier in zijn natuurlijke omgeving ten volle tot zijn recht. Achter het breiatelier en de verhaallijnen krijgen nu ook de depots en de ateliers een volwaardige plaats.

In het vernieuwde museum zal dus de volledige historische collectie worden ondergebracht op het gelijkvloers. Het ex-libriscentrum verhuisde reeds naar de eerste verdieping, waar het in een latere fase de motor kan zijn voor de ontwikkeling van een volwaardig Grafisch Centrum.

 

De werken gingen van start in augstus 2005. De opdracht werd toegewezen aan IBO nv uit Heffen - Mechelen voor het bedrag van 2.789.584,65 euro. Het feestelijk openingsweekend van het STEM vindt plaats van 19 tot 21 september 2008 (R.D.)