Groots programma voor Scheldewijding en Doelse Feesten

Image
Scheldewijding en Doelse Feesten een reuze(n)feest
DOEL. Het weekend van zaterdag 2 en zondag 3 augustus wordt weer een voltreffer voor Doel want, niettegenstaande alle droeve gebeurtenissen, wordt toch een pracht van een programma aangeboden bj de 34ste Scheldewijding en de Doelse Feesten.

 

Reeds op zaterdag is er wat te beleven maar dé hoogdag wordt zondag 3 augustus. Om 10u worde de feesten dan geopend in de volledig verkeersvrij gemaakte dorpskom. Maar geen nood, er is een pendeldienst met huifkarren tussen de Engelse Steenweg en de dorpskom.

 

Van 10u tot 18u kan u genieten van een grote rommelmarkt - feestmarkt met tientallen standhouders - oude ambachtenmarkt met demonstratie waaronder vlegeldorsen, klompenmaken, bezembinden, houtdraaien, pyrografie, mandenvlechten, spinnen en weven, glaskunst, siersmeden, …
Er staan marktkramen, infostanden van verenigingen, allerlei eetkraampjes en er is een demonstratie op de liggende wip. Diverse terrassen en podia staan in het dorp, een springkasteel, kinderanimatie en er zijn optredens van fanfares en muziekgroepen op de verschillende podia in het dorp.

 

In het historische Hooghuis wordt een tentoonstelling gehouden met kunstwerken en keramiek van Denise Aerts.
In De Doolen loopt er dan weer een fototentoonstelling met werk van Adriaan Noortman. Verder is er in het Ontmoetingscentrum een grootse fototentoonstelling onder het thema 'Kijken naar Doel' met werk van Ulrich Van Spitael, Brandpunt 23, en Patrick Smeets.


Image
Er is weer bijzonder veel te beleven langs de Schelde.
In het 'Hoeveke' rechtover de molen kunnen schilderijen en grafisch werk van Doelenaars Ulrich Van Spitael, Dries Van Meervenne en Jeroen Van Craenenbroeck bekeken worden. En dan zijn er nog de openluchttentoonstellingen, Doelgedichten-gedenkweide in de Scheldemolenstraat onder de Scheldedijk. Op zoek naar Suske en Wiske langs 'Het pad van het Verdronken Land' rechtover de molen van Doel
 
Om 14u start een rondgang van de Beverse reuzen onder begeleiding van de Scheldezonen uit Nieuw-Namen (Nl.)
De Plechtige Scheldewijdingsmis in de kerk van Doel met pastoor E.H. Van de Velde en aalmoezenier Dirk De Maeght begint om 15u.


Om 16u. vertrekt de fanfare met pastoor en gevolg naar de Scheldedijk voor de herdenking van alle overledenen van water en stroom. Een bloemenkrans wordt te water gelaten.
Aansluitend heeft de bootwijding plaats en kan men genieten van de vlootshow.


Standhouders voor rommelmarkt Scheldewijding gezocht: Op zondag 3 augustus, tijdens de 34ste Scheldewijdingsfeesten, heeft weer een grote rommelmarkt plaats. Standhouders zijn welkom mits inschrijving vooraf. Info: tel. 0496-54 70 76 (na 18u), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

duimen voor Doel met muziek


De Doelse feesten vergeten ook de leuze 'Duimen voor Doel' niet. Méér dan ooit. "Huizen gesloopt, maar niet ons enthousiasme!", zeggen de Doelenaars en ze gaan de hele dag en nacht samen feesten en dansen, drinken en eten, met de bezoekers. En dat bij muziek die zowel op zaterdag als zondag zal weerklinken. Dit jaar vindt het hele programma trouwens plaats op het binnenplein van De Doolen, wat de sfeer en de feeërieke atmosfeer nog kracht zal bijzetten. Terug naar de kern van de folk als het ware: gezellige atmosfeer, een goed doel en een stomend podium.

 

Maar de echte magie komt natuurlijk van de muziek en met fierheid kan een programma worden aangeboden dat een fantastische 'smaak' zal hebben.Het begint op zaterdagmiddag 2 augustus met elkaar om de hals te vallen, de eerste pinten te bestellen en enthousiast te jammen. Rond 16u30 bestijgt dan de eerste groep het podium, maar de naam van deze opwarmer wordt nog geheim gehouden. Daarna houden de initiatiefnemers toch de druk op de ambianceketel met:
18u.: Sakura
20u.: Philip Masure & Co
21u30 .: Wim Claeys + Tom Theuns
23u.: Surpluz

 


's Zondags 3 augustus steekt men nog een tandje bij: nog veel meer muziek, maar ook de Doelse Feesten met traditionele Scheldewijding, fanfares, rommelmarkt, MURGA, straatartiesten, kinderanimatie.zitten daar tussen.Vanaf 15u geven ze er ook op het podium een nieuwe lap op, en dat gaat dan de héle dag door:
15u.: Shebang
16u30: Nomad Swing
18u.: Los Playeros
19u30.: Akyur
21u.: Belgian Plastiks
22u30: Ballroom Quartet
Het festival is volledig gratis (een vrije bijdrage wordt uiteraard op prijs gesteld maar is niet verplicht...). Dromen van een betere wereld was nog nooit zo leuk!

 

Image

 

de Doolen terug open

 

De Doolen is terug open als ontmoetingsplaats voor Doelliefhebbers: elke zondagmiddag vanaf 14 u tot ongeveer 20u. kan men er terecht in de gezellige zaal, op het zonneterras of in de tuin verpozen bij een natje en/of een droogje.


Er is een uitgebreide infostand en de waard en de aanwezige Doelenaars staan iedereen graag te woord. Er is ook een speel- en boekenkist voor de kinderen. Bij goed weer kunnen de kleintjes spelen in een buitenzandbak, de groteren in een avontuurlijke speeltuin en speelbos dat in opbouw is.). De Doolen organiseert ook regelmatig tentoonstellingen. Momenteel loopt er een foto -expositie van Adrian Noortman.


De Doolen is gelegen aan de  Engelsesteenweg 8, (op 150 meter van de overzet). Tel.nr.: 0479-99 06 71 (Johan) of 0498-78 56 53 (Stefaan).

 

een dagje 'doelen' voor groepen


Wie met de vereniging of met vrienden een aangename dag wil doorbrengen in het pittoreske Doel en in de Scheldepolders kan terecht bij Doel 2020. Deze bezielers van het Scheldedorp organiseren voor groepen een volledig dagprogramma.


Men kan dat programma zelf samenstellen met: een bezoek aan het Verdronken Land van Saeftinge, de kerncentrale, een rondleiding in het dorp, een fietstocht langs de Schelde. De gidsen-inwoners leiden de bezoekers door hun dorp tot aan de werf van het Deurganckdok en besluiten de dag in de voormalige gemeenteschool die gerestaureerd werd tot een gemeenschapscentrum.


Desgewenst leggen de organisatoren al voor de groep jou contacten met een café, een restaurant enz. Meer informatie: Dianne Nuyts, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

DOEL. Nadat vorige zomer velen dachten dat het de laatste Scheldewijding zou zijn, is een jaar later toch alles weer met veel enthousiasme in elkaar gestoken om er een 36ste uitgave aan toe te...

DOEL. Afgelopen zondag stond Doel allicht voor de laatste keer in het teken van de Scheldewijding. Daarbij vond ook de 5de editie plaats van het DuimenvoorDoel-festival. Een festial waarbij de...

Tijdens de Doelse Feesten kan bezoekers de kunstwerken van KunstDoel Inside en Outside bezoeken.DOEL. Ondanks de financiële tegenvaller zijn er toch voldoende middelen gevonden om zondag 2...

DOEL. Doel 2020 vreest dat het geen subsidie zal krijgen om de bekende Scheldewijdingsfeesten in Doel te organiseren, een evenement dat jaarlijks heel wat bezoekers trekt. Nochtans is volgens de...

BEVEREN. De gemeenteraadszitting van dinsdagavond heeft nog maar eens de miserabele toestand van Doel onderstreept. Nadat Bruno Stevenheydens (Vlaams Belang) smeekte om aan de Maatschappij...

DOEL. De Scheldewijdingsfeesten, ooit een groots visitekaartje van de gemeente Beveren, krijgen voor 2005 een vermindering van de gemeentelijke subsidie van 9.800 euro naar 8.000 euro.