Natuurpunt Wase Linkerscheldeoever en Ademloos vinden elkaar

Image
Met dit beeld begeleidt Ademloos vzw de petitie tegen de Oosterweelverbinding.
ZWIJNDRECHT/LINKEROEVER. We hebben er vroeger nooit van gehoord maar het is er in het Waasland en de Antwerpse regio met Zwijndrecht op kop: fijn stof! De toenemende verkeersdruk via de weg, veel meer spoorvervoer en boven de hoofden ook heel veel luchtverkeer zijn oorzaken dat er wat verkeerd gaat in het milieu.’t  Is zoals die Melselenaar die aan de pers liet weten dat hij vroeger met de ramen open sliep maar dat nu net meer kan als gevolg van geluidsoverlast, stank van de chemiebedrijven en fijn stof er gratis bij.

 

Zwijndrecht kreunt mee en al naargelang de wind zit dringt het geluid door van de E17 en langs de andere kant dat van de E34 Expresweg. En voor een groot deel van de gemeente ook het geluid van de treinen die over de sporen denderen of het geluid dat bij de fakkel of 'de vlam' langs de Schelde hoort.

Zwijndrecht snuift mee: de geur van de chemiebedrijven en de uitlaatgassen van, niet alleen de voertuigen op de twee autostrades maar ook van deze die minutenlang aan de spooroverweg staan om dan met zijn allen fors de uitlaat te laten blazen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat artsen en profs alarm blazen vanuit de groep 'Ademloos' vzw.

 

Deze vzw werd al in februari 2008 opgericht omdat de leden bezorgd waren over die 'smogdagen' waarvoor langs de autoweg speciale snelheidsborden de maatregelen a ankondigden: 90 km/u en niet sneller. Het was in die periode dat Zwijndrecht voor het fijn stof als een koploper werd omschreven. Maar de ganse Antwerpse agglomeratie staat bovenaan de lijst. De voedingsbodem voor fijn stof is er ook ruim: petrochemische industrie e.a., scheepvaart verkeer, veel vrachtvervoer en verkeersconcentraties in het algemeen en dat in een regio met een zeer dichte bevolking.

 

Voor Zwijndrecht komt er dan nog bij dat de gemeente het kleinste bosareaal van Vlaanderen heeft. Dus ook minder zuiverende mogelijkheden. De vzw Ademloos zei al niet verbaasd te zijn dat de meetstations voor fijn stof langs de E17/R1 meer dagen in het rood staan dan de Europese regelgeving toelaat. Voor hen is de Oosterweelverbinding met de Lange Wapperbrug er te veel aan. En daar verzetten ze zich tegen.

 

Maar ook bij Natuurpunt WAL heeft in het verleden al gestreden tegen het onder beton gieten van de natuurgebieden op Linkeroever. ’t Is zowat 30 jaar geleden dat Natuurpunt Waasland-Linkeroever al met die strijd begon en goddank meerdere keren als winnaar er uit kwam om Blokkersdijk, Sint-Annabos, ’t Vlietbos niet te schenden.

Begin dit jaar schreef de natuurvereniging nog in het tijdschrift 'Groenlink': "De strijd tegen de Oosterweelverbinding kostte ons bijna  twintig jaar inspanning, geld, zweet en tranen. In die strijd stonden we wonderwel alleen. Noch de politiek, noch de overheid, noch verenigingen schaarden zich achter onze actie om de OWV te schrappen. We stelden steeds dat de OWV tot nog meer verkeer, vervuiling van woonkernen en vernieling van natuurgebied zou leiden."


Het is wel een verdienste van Natuurpunt dat ze hebben bekomen dat de OWV niet dwars door de natuurgebieden zou lopen. Maar de aanleg van de OWV hebben ze helaas niet kunnen voorkomen. Ze zijn niet verwonderd dat Ademloos zegt dat de metingen i.v.m. fijn stof en geluid, catastrofaal zijn voor Burcht, Zwijndrecht, Kruibeke en Linkeroever. Volgens hen betekent fijn stof zelfs voor de bewoners een verlies van ongeveer 2 levensjaren!

De visie omtrent de fijn stofproblematiek en de bufferende waarde van het Sit-Annabos, was zowel bij Natuurpunt als bij Ademloos gelijklopend. Toch sneuvelde het Sint-Annabos. Bij de aanleg van de OWV zal 100 ha groen en bufferbossen verdwijnen.

 

Ademloos zet door en het verzamelde al meer dan 15.000 handtekeningen op een petitie waardoor het spreekrecht heeft in het Vlaams Parlement. In die petitie tekenden ook bijzonder veel geneesheren en medisch personeel. Tegen het eind van de zomervakantie wordt verwacht dat er wel 20.000 handtekeningen zullen zijn. Er wordt voorop gesteld dat vanaf begin september een tussenkomst in het parlement mogelijk kan zijn.(Rolf Duchamps)