13 Scheldegemeenten tekenden oprichtingsakte Schelde-Landschapspark

Image
Burcht aan de Schelde heeft voor de toekomst nog heel wat mogelijkheden.
WAASLAND/REGIO. Half juli ondertekenden 13 Scheldegemeenten de oprichtingsakte van de dienstverlenende vereniging Schelde-Landschapspark. Bij hen ook gemeenten uit de Wase regio met  Kruibeke, Temse, Waasmunster en Zwijndrecht maar ook het nabijgelegen Bornem en Puurs hoorden er bij en verder Brasschaat waar de akte werd ondetekend, Buggenhout, Hemiksem, Merelbeke, Niel, Schelle en Wetteren.

Merk op dat Beveren er niet bij hoort al heeft deze gemeente met Kallo en Doel wel deelgemeenten langs de Schelde, maar een echte Scheldegemeente is Beveren niet. Doel, ja, heel aantrekkelijk maar de overheid gooit dat dorp in de vergeetput. Dankzij deze intergemeentelijke samenwerking kunnen de gemeenten nu ook daadwerkelijk projecten in het kader van het Schelde-Landschapspark opstarten.

 

Het Schelde-Landschapspark is een ambitieuze samenwerking tussen de Schelde-gemeenten op het gebied van mobiliteit, industrie en handel, landbouw, wonen en voorzieningen, natuur, recreatie en toerisme. De ambitie van het Schelde-Landschapspark is te komen tot een integrale ruimtelijke visie voor het volledige gebied, zodat de kwaliteiten van de regio bewaard blijven en er meer samenhangende landschappen ontstaan.


Een strategisch project dat gesteund wordt door de Vlaamse Regering in het kader van de Ontwikkelingsschets 201 0 Schelde-estuarium. Vlaams Minister-President Kris Peeters steunt dit project dan ook ten volle.

 

Om deze visie in praktijk te kunnen omzetten is er een juridische entiteit nodig, die de gemeenten toelaat gezamenlijke projecten te realiseren. Het is in dit kader dat de een nieuwe intergemeentelijke samenwerkingsverband 'Schelde-Landschapspark' is opgericht.


Op 7 april 2008 werd de Atlas van de Regio gepresenteerd. Deze atlas is een publicatie van een grondig onderzoek uitgevoerd door het Labo Stedenbouw van de universiteit van Gent. In de publicatie wordt een antwoord gegeven op vragen zoals: wat vertelt de ruimte vandaag over het gebied? Welke activiteiten hebben een belangrijke impact op de omgeving? Waar liggen de ruimtelijke uitdagingen en hoe kunnen deze worden ingezet voor het creëren van een overkoepelende identiteit? toekomst?
In de toekomst zullen nu de mogelijkheden die gedetecteerd zijn in de Atlas van de Regio verder geconcretiseerd en vertaald worden naar een overkoepelende ruimtelijke Globale Gebiedsvisie. Vervolgens zullen concretere projecten worden opgestart.

 

Image
De Scheldedijk geeft het dorp een extra-dimensie.
Een Europese bevraging werd georganiseerd om privé-maatschappijen vanaf het begin de mogelijkheid te geven om mee te participeren in het Schelde-Landschapspark. En die zijn er dan ook gekomen zodat de deelnemende gemeenten kunnen vragen om ruimtelijke projecten die kaderen binnen het Schelde-Landschapspark, verder uit te werken. Hierdoor tillen de gemeenten hun lokale projecten op een hoger niveau. De intergemeentelijke samenwerking kadert deze projecten immers binnen de globale gebiedsvisie en is op zoek naar het aan elkaar rijgen van lokale projecten.


Zo ontstaan er kansen op onder meer de volgende vlakken: verruimen van het Schelde-gevoel, verbinden van de Schelde-gemeenten, verfijnen van de mozaïek zodat er geen eenheidsworst ontstaat, maar juist de reeds bestaande verscheidenheid in landschappen benadrukt wordt.

 

De oprichtingsakte werd langs Wase zijde ondertekend door burgemeester Antoine Denert en gemeentesecretaris Sigrid Moens voor Kruibeke, door schepen Freddy Verbeke en gemeentesecretaris Luc Verhulst en Patrick Vermeden voor Temse, door burgemeester Rik Daelman en waarnemend secretaris Bram Collier voor Waasmunster en door burgemeester Willy Minnebo en secretaris Ilse Weynants voor Zwijndrecht. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

genieten langs de ScheldeWAASLAND. Alhoewel de Schelde het volledige gebied doorkruist, is de rivier op vele plaatsen onzichtbaar. Als het Schelde-Landschapspark meer wil inzetten op de natuurlijke...

REGIO. Vlaams minister-president Kris Peeters investeert 188.932 euro in kleinschalige projecten die bijdragen tot de plattelandsontwikkeling in Vlaanderen en kaderen binnen het plattelandsproject...

WAASLAND. De voorbereiding van oprichting van de dienstverlenende vereniging Schelde-Landschapspark is al enige tijd lopend en wordt nu op dinsdag 15 juli officieel doordat in het kasteel van...

de veerboot, ook een gegeven in het Schelde-Landschapspark.WAASLAND. In Bornem zijn 25 Scheldegemeenten samen gekomen om naar de toekomst te kijken van de gebieden aan de Schelde. Er wordt daarbij...

De Schelde is regiobepalend van aan de Nederlandse grens in Doel tot in Gent en vormt het Schelde-Landschapspark.WAASLAND/REGIO. Het kabinet van de Vlaamse Minister-President Kris Peeters, die ook...