Groep C reageert op aanval van Vlaams Belang

LINKEROEVER/ ANTWERPEN. Filip Dewinter van Vlaams Belang heeft de Groep C & Slangen die voor de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel  het communicatiebeleid in handen heeft, stelt zich heel wat vragen over deze groep en hij heeft met Jan Penris  een motie  tot uitoefening van onderzoek naar het communicatiedossier van BAM in het Vlaams Parlement ingediend.

 

Groep C & Slangen verdiende bij BAM volgens Dewinter reeds 5 miljoen euro, maar het communicatiebeleid haalt vooropgestelde doelstellingen niet.
Dewinter: "De realisatie van het Masterplan Antwerpen door de BAM en meer bepaald de Oosterweelverbinding doet de jongste tijd heel wat stof opwaaien. Zo is er ondermeer het totaal ontbreken van een draagvlak bij de bevolking voor het project van de Oosterweelverbinding. Het ontbreken van dit draagvlak is opmerkelijk te noemen, wetende dat BAM beschikt over een jaarlijks budget van 3 miljoen euro voor communicatie om dit maatschappelijk draagvlak te behalen. Het communicatieadvies wordt gegeven door het bedrijf Groep C & Slangen van de bekende Open VLD-politicus Noël Slangen. Niet alleen haalt Groep C duidelijk de vooropgestelde doelstellingen niet, het Vlaams Belang heeft ook heel wat vragen bij de totstandkoming van de communicatiecontracten tussen BAM en het bedrijf van Slangen."


Zo is er nog steeds volgens Vlaams Belang, tot op heden onduidelijkheid over hoe Groep C zijn contracten bij BAM heeft binnengehaald. Groep C draait immers al jaren mee in het kader van het communicatiebeleid omtrent het zogenaamde Antwerpse Masterplan Mobiliteit. Reeds in 2000 nam de toenmalige Vlaamse regering het besluit om Groep C (toen nog Slangen & Partners geheten) het communicatiecontract toe te kennen. Er is tot op heden nog steeds onduidelijkheid over de totstandkoming van de gunning van deze overheidsopdracht. Groep C is in dit dossier nooit in competitie moeten gaan met concurrenten. Ook het contract van eind 2002 voor de communicatie rond de werken aan de Antwerpse Ring kwam voor de som van 2,4 miljoen euro bij het bedrijf van Slangen terecht.

 

Er zouden bovendien talloze handelingen aan BAM gefactureerd worden zonder dat iemand eigenlijk zicht heeft op de wenselijkheid of het nut van de gestelde handelingen. "Ondanks het feit dat het communicatiebeleid deel uitmaakt van heel wat vragen vanuit het Vlaams Parlement en onderzoek vanwege het Rekenhof, blijft men bij de BAM deelcontracten aan Groep C toekennen. Bovendien is er ondanks de controle van het Rekenhof en het Vlaams Parlement eigenlijk nooit werk gemaakt van een kwalitatieve doorlichting van het communicatiebeleid door onafhankelijke experten. Enkel een dergelijke doorlichting kan meer transparantie brengen in de kostenstructuur van het communicatiebeleid van BAM en het doelmatigheidsaspect ervan", aldus Filip Dewinter.

 

Hij tilt er ook zwaar aan dat één van de topfiguren van Groep C algemeen directeur is van de Open VLD, die mee deel uitmaakt van de Vlaamse meerderheid, de toezichthoudende overheid die de BAM moet controleren. "Belangenvermenging loert om de hoek", meent Filip Dewinter, "Voor Vlaams Belang moet er niet enkel transparantie zijn in de taken die in het kader van de communicatie worden verricht, maar moeten de geleverde prestaties door Groep C onderworpen worden aan een kwalitatieve doorlichting door onafhankelijke communicatie-experts. Enkel een onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement kan afdoend nagaan of er in het kader van het communicatiebeleid geen malversaties zijn gebeurd. Want als dat zo is, moeten de verantwoordelijken, in casu de Vlaamse regering, hiervoor ter verantwoording worden geroepen."

 

reactie van Groep C

 

Groep C is niet onder de indruk van de vraag van het Vlaams Belang naar een onderzoek naar de activiteiten van het communicatiebureau binnen de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM). Het verloop van deze aanbesteding werd al eerder geauditeerd door het Rekenhof dat concludeerde dat het contract op een correcte manier is toegewezen. Uit deze audit bleek daarenboven duidelijk dat Groep C op een zeer transparante manier werkt voor dit contract.

 

Wat de kwaliteit betreft werd de communicatie over de werken aan de ring eerder door iedereen een succes genoemd en als voorbeeld van hoe communicatie moet verlopen rond een infrastructuurproject, zowel in Vlaanderen als in het buitenland. Bij het onafhankelijk onderzoek voor het Qfor-kwaliteitslabel voor adviesdiensten scoorde Groep C overigens een klantentevredenheid van 84%.

 

"Wat betreft de kritiek op de communicatie over de Oosterweelverbinding verwijzen wij naar het al meermaals geuite BAM -standpunt dat zij er de afgelopen periode voor kozen om de juridische adviseurs te volgen en daarom, omwille van juridische voorzichtigheid, inzake het belangrijke project Oosterweel niet te communiceren tijdens de aanbesteding. Er werd wel verder gecommuniceerd over andere Masterplanprojecten zoals ondermeer de Noorderlaanbrug, Middenvijver, Burchtse Weel en De Schijn", aldus nog de woordvoerder van Groep C die er ook op wees dat de activiteiten van Noël Slangen als algemeen directeur van Open Vld los staan van het bedrijf.

Groep C is een bedrijf van 20 medewerkers gespecialiseerd in strategische communicatie. (ROLF DUCHAMPS)

 

Lees ook:

LINKEROEVER. Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel vreest dat lokale actiecomités uit het oog verliezen dat het verbieden van vrachtwagens in de Kennedytunnel cruciaal is voor de veiligheid....

ZWIJNDRECHT/LINKEROEVER. BAM is ervan overtuigd dat een nieuw verkeersconcept dat in voorbereiding is het lokale verkeer op Linkeroever en in Zwijndrecht zal verbeteren. Om dat duidelijk te stellen...

ZWIJNDRECHT. Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel BAM heeft de inhoud van de brief van het gemeentebestuur van Zwijndrecht en het Actiecomité 'Leefbaar en Mobiel Zwijndrecht' naar...

LINKEROEVER/ZWIJNDRECHT/ANTWERPEN. Dinsdagnamiddag 8 juli heeft de algemene vergadering van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) officieel de heren Karel Vinck, Toon Colpaert en Wouter De...

ZWIJNDRECHT/LINKEROEVER. Er mag geen vertraging kompen op de voorbereidingen van de aanleg van de Oosterweelverbinding. Dat vindt BAM en deelt meteen mee dat men nog altijd op koers zit. BAM heeft...

ZWIJNDRECHT/LINKEROEVER/ANTWERPEN. De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) schaart zich achter de beslissing van de Vlaamse Regering om een onafhankelijke evaluatie op te starten over de...