WZC Wissekerke zoekt Verpleegkundigen

ImageKRUIBEKE/BAZEL. De verpleegkundigen van het Woon- en Zorgcentrum Wissekerke te Bazel startten een affichecampagne om hun beroep opnieuw aantrekkelijk te maken. Ze hopen dat een job in de witte sector opnieuw 'in' wordt. De affiches zullen worden verspreid bij lokale instellingen en bij scholen uit de omgeving.

Het OCMW Kruibeke stelde recentelijk nog enkele vacatures voor verpleegkundigen open in het woon- en zorgcentrum Wissekerke. Daar verblijven nu 150 senioren met een steeds hogere graad van zorgbehoevendheid. Maar net zoals in de rest van de ‘witte sector’, ondervindt ook het woon- en zorgcentrum Wissekerke dat verpleegkundigen schaars zijn. Nochtans biedt dit nobele beroep steeds meer perspectieven. De verpleegkundigen van het nieuwe woon- en zorgcomplex willen iedereen hiervan overtuigen en zetten een affichecampagne op touw. Onder de slogan 'Verpleging zit ons in ’t bloed' tonen ze met de glimlach hun zorgzaam team.

De 150 kamers van het woon- en zorgcentrum zijn onderverdeeld in 5 afdelingen. Nu voornamelijk zwaar zorgbehoevende personen worden opgenomen, heeft ook elke afdeling voldoende verpleegkundig personeel nodig. Verzorgenden en bejaardenhelp(st)ers zijn er nog net genoeg, maar de instroom van verpleegkundigen is erg beperkt. De weinigen die elk jaar afstuderen aan de hogescholen, worden opgeslorpt door de ziekenhuizen, vaak omdat ze daar al ervaring opdeden tijdens een stageperiode.

Dit ondervinden ook de rusthuizen in de omliggende gemeenten en zelfs in heel Vlaanderen. Een rusthuis trekt minder aan, omdat men denkt daar minder verpleegkundige technieken te kunnen gebruiken. Onbekend maakt dus onbemind, want ook in rusthuizen neemt de nood aan professionele verpleging steeds toe. In woon- en zorgcentra zoals dat van het OCMW Kruibeke, worden voornamelijk ouderen met een zware fysieke en/of mentale zorgbehoefte opgenomen, terwijl meer valide senioren worden gestimuleerd om thuis te blijven wonen.

Daarom besloten de verpleegkundigen van het OCMW Kruibeke om extra aandacht te vestigen op het positief imago van de zorgsector. Het nieuwe woon- en zorgcentrum Wissekerke waarin ze werken, is een pareltje onder de rusthuizen, met veel lichtinval, moderne technieken en een huiselijke indeling. Dankzij die gloednieuwe infrastructuur is het een aangename werkplek.

Met de affichecampagne 'Verpleging zit ons in ’t bloed' wil het team verpleegkundigen een oproep lanceren naar nieuwe collega’s. Ze hopen dat ook jongeren zich aangesproken voelen en vaker voor een job in de zorgsector kiezen.  Het OCMW Kruibeke maakt nu al werk van stageplaatsen en inleefdagen voor scholen. Op die manier ondervinden jongeren dat een rusthuis niet enkel draait om seniorenopvang maar ook heel wat zorgtechnische uitdagingen bevat. (Rolf Duchamps)