Ministers willen maatregelen nemen in het alcoholbeleid

ImageREGIO. Op de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid met de Federale  Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid  L. Onkelinckx de Vlaamse Minister van Welzijn, Gezondheid en Gezin S. Vanackere en ook de ministers van de Franse en Duitstalige Gemeenschappen, werden maatregelen voorop gesteld inzake het alcoholbeleid. Ze hebben de jongeren als doelgroep vooraan gesteld omdat alcohol schadelijk is voor de ontwikkeling van de hersenen.

De leeftijd waarop men voor het eerst gebruikt, kan een impact hebben op het gebruik op volwassen leeftijd. Personen die tijdens hun adolescentie zijn beginnen gebruiken, zouden inderdaad veel sneller blootgesteld zijn aan latere afhankelijkheid van alcohol.

Ook zwangere vrouwen zijn een belangrijke doelgroep. Tijdens de zwangerschap alcohol drinken kan schadelijk zijn voor het kind in wording. Uit voorzorg is de beste aanbeveling geen enkel product dat alcohol bevat te gebruiken en dit gedurende de hele zwangerschapsperiode.


De ministers van Gezondheid bevelen aan om de verkoop van alcohol te verbieden op enkele bepaalde plaatsen zoals in de tankstations langs de snelwegen en in de  automaten. Er moet ook een einde komen aan de bestaande verwarring tussen bepaalde dranken met alcohol en de andere (waters, softdrinks,...) in de handel. Hiertoe moeten alle dranken die alcohol bevatten zich in een duidelijk apart rek bevinden. Het is ook nodig om een einde te maken aan het laten zien van uitsluitend alcohol in de vitrines van de nachtwinkels.

 

De Ministers willen ook de toepassing van de huidige wetgeving inzake de verkoop (distributie en horeca) van alcoholische dranken aan jongeren verduidelijken.  De huidige reglementering blinkt immers uit door de onduidelijkheid ervan. Ze is zodanig complex dat het uiterst moeilijk is om ze te vertalen in efficiënte preventieve boodschappen. De reglementering moet dus vereenvoudigd en geharmoniseerd worden, zodat men ze makkelijker kan respecteren en de controles erop efficiënter kunnen zijn. Er zou een informatiecampagne moeten komen ten behoeve van de professionelen die betrokken zijn bij de verkoop en de distributie.

 

De wetgeving die nu van toepassing is op de verkoop van alcoholhoudende dranken, is een besluitwet uit november 1939 op de ‘beteugeling van de dronkenschap’, een wet van juli 1960 tot zedelijke bescherming van de jeugd en de wet van 28 december 1983 betreffende de vergunning voor het verstrekken van sterke drank. Daaruit blijkt dat de verkoop van wijnen en bieren in de horeca verboden is aan min -16-jarigen en dat de verkoop van geestrijke dranken aan min-18-jarigen verboden is in de horeca en in alle handelszaken.

 

De  Ministers van Volksgezondheid vinden een uitbreiding nodig van het verkoopsverbod van bieren en wijnen aan min-16-jarigen in alle handelszaken. Ze wensen eveneens de wetgeving op het verkoopsverbod en de distributie van gemengde dranken, alcopops' genoemd, te onderzoeken.

 

De marketing- en reclamestrategieën voor alcohol moeten zoveel mogelijk kwantitatief beperkt worden. Men moet ze bij voorkeur verbieden wanneer ze zich tot bepaalde doelgroepen, zoals de jongeren (minderjarigen), richten.De marketing- en reclamestrategieën voor alcohol mogen alleen informatie geven over het product, en boodschappen en beelden verspreiden die exclusief verwijzen naar de oorsprong, de samenstelling, het fabricageprocédé van het product.

 

De ministers van Gezondheid bevelen willen het gratis aanbieden van alcoholische producten tijdens culturele en sportieve evenementen te verbieden.Het zijn uiteraard vooral de jongeren die men moet beschermen tegen de invloed van de marketing- en reclametechnieken, onder meer door hen te leren om kritisch te staan tegenover de marketingpraktijken.

 

in het verkeer

 

Alcoholgebruik is een zeer belangrijke oorzaak van verkeersongevallen. Men moet dus bijzonder waakzaam zijn voor deze problematiek vinden de ministers: "Een ondubbelzinnig beleid, toegespitst rond een wettelijk toegelaten alcoholgehalte, controles en repressieve maatregelen, moet het aantal verkeersongevallen dat te wijten is aan alcohol verminderen. In dit opzicht zijn de toepassing en de controle op het respecteren van de bestaande wetgeving prioritaire beleidslijnen. Hiertoe moet men de controles opvoeren, een strenger beleid voeren op het niveau van de boetes en/of het rijverbod dat uitgesproken wordt ten aanzien van recidivisten. Hierbij moet bijzondere aandacht besteed worden aan de beroepschauffeurs' (taxi's, vrachtwagenbestuurders,...)."
 
De maatregelen moeten zich sowieso richten naar bepaalde doelgroepen.  Hierbij  vormen de jongeren en de zwangere vrouwen de doelgroepen waaraan men bijzondere aandacht moet besteden. Daarom zou het, naast het recente parlementaire initiatief om een logo “verboden voor zwangere vrouwen om alcohol te drinken”,  op alle flessen met alcohol moeten staan.

 

Achter al die maatregelen hebben zich o.a. geplaatst: Federaal minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid L. Onkelinckx, De Vlaamse Minister van Welzijn, Gezondheid en Gezin S. Vanackere, De Minister van Gezondheid, Kinderen en Jeugdhulp van de Franse Gemeenschap C. Fonck, De Gemeenschapsminister van Vorming en Werk, Sociale Zaken en Toerisme van de Duitstalige Gemeenschap B. Gentges (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

REGIO. In juli hebben de Ministers die Volksgezondheid onder hun bevoegdheid hebben een gemeenschappelijke verklaring afgelegd betreffende het toekomstige alcoholbeleid. Dat rond het alcoholgebruik...