Zwijndrecht zoekt klimaatwijken

ImageZWIJNDRECHT/BURCHT. De campagne Klimaatwijken 2008-2009, die de provincie Antwerpen in samenwerking met de Bond Beter Leefmilieu organiseert, komt dit jaar ook naar Zwijndrecht . 'Klimaatwijken' is het ideale instrument om de inwoners van de gemeente te doen stilstaan bij hun energieverbruik. Sterker nog, het project is erop gericht om inwoners 8 % energie te helpen besparen in zes maanden tijd, zonder comfortverlies en zonder grote investeringen.

 

Dat acht procent energiebesparing haalbaar is voor huishoudens, werd al duidelijk bewezen de voorbije jaren.
In 2007-2008 organiseerden 28 gemeenten de campagne klimaatwijken naar hun inwoners. Negen organisaties werkten het project uit naar kansengroepen. In totaal goed voor de deelname van 110 klimaatwijken. 1200 deelnemende gezinnen pasten lustig de energietips toe om zo samen 10,7 procent energie te besparen tegenover vorig jaar. Hun besparing voorkwam dat 960 ton CO2 in de lucht terechtkwam, een topprestatie.

 

De gemeente Zwijndrecht is op zoek naar gezinnen en energiemeesters die willen deelnemen aan de actie klimaatwijken. Hiermee win je driemaal: je bespaart energie, je maakt kans op een prijs en je maakt vooral ook werk van een beter klimaat.

 

Wijken gaan de uitdaging aan om acht procent energie te besparen gedurende een half jaar. De besparingen gebeuren aan de hand van goede huisvadertechnieken, niet door middel van grote investeringen. Elke deelnemer noteert regelmatig zijn meterstanden. Elektriciteit en aardgas, stookolie niet. Op die manier brengt het project 'Klimaatwijken' het Kyoto–protocol in de woonkamer. Volgens dat veelbesproken protocol moet België in 2010 immers  7,5 % sparen, vergeleken met 1990.


Een wijk is een groep van ongeveer vijftien gezinnen. Dit kan een straat zijn, een vereniging, het gemeentepersoneel, ... Elke wijk beschikt over een energiemeester: een vrijwilliger die een stoomcursus energiesparen krijgt.

 

De energiemeester is de gangmaker van de klimaatwijk. Hij of zij adviseert hoe men thuis energie bespaart en hij verzamelt je meterstanden. De energiemeester krijgt daarom een stevige cursus energiebesparing en enkele nuttige hulpmiddelen. Wie een energie-expert wil worden en klimaatwijken mee begeleiden kan gratis de opleiding ‘energiemeester’ volgen.

 

De metingen bij de gezinnen starten op 1 november 2008 en lopen tot 30 april 2009. Wie wil deelnemen moet in Zwijndrecht voor 30 september zich inschrijven op de ‘Dienst Duurzaamheid’ tel.: 03.250.48.07 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  (Rolf Duchamps)